Dostupni linkovi

Sprema li se Milov povratak na vlast?


Milo Đukanović
Milo Đukanović
Od kad je Milo Đukanović odlaskom sa mjesta premijera napustio državne funkcije ne prestaju nagađanja o njegovom povratku. Špekulisalo se da je za sebe rezervisao mjesto šefa države, kada sadašnjem predsjedniku početkom naredne godine istekne mandat, a tokom tekuće kampanje uoči predstojećih parlamentarnih izbora koji su zakazani za 14. oktobar, podstaknute su i ocjene da bi Đukanović mogao ponovo na čelo Vlade.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović je u svom najnovijem javnom nastupu rekao da lider DPS-a Milo Đukanović treba da bude premijer ili predsjednik države.

Imajući u vidu intenzitet i obim Đukanovićevog ličnog angažmana u predizbornoj kampanji, prema kojoj je jasno da je unutar stranke uzeo stvari u svoje ruke, postavlja se pitanje - da li u projekcijama DPS-a ili u ličnim Đukanovićevim planovima postoji namjera da se on vrati na neku od najviših državnih funkcija.

"Vi znate moje mišljenje. Ja smatram da lider partije Milo Đukanović treba da bude ili predsjednik Vlade ili predsjednik države. Ja sam to bezbroj puta kazao javno, i njemu sam to bezbroj puta kazao. Da li će on biti predsjednik vlade ili predsjednik države vidjećemo", kazao je Vujanović.

Da li će se Đukanović vratiti - vidjeće se, ali špekulacije pokrenute Vujanovićevom izjavom datoj TV Vijesti, dodatno su podstaknute ocjenom beogradskog političkog analitičara Vladimira Goatija, koji smatra da "nakon oktobarskih izbora nije isključeno da se predsjednik DPS-a Milo Đukanović vrati na čelo Vlade zbog potrebe da bude na funkciji koja obezbjedjuje imunitet".

"Ne sumnjam da Đukanović želi da se vrati", rekao je za naš radio funkcioner opozicione koalicije Demokratski front Goran Danilović, koji tvrdi da on nikad nije ni želio da ode, ali da je na to bio primoran.

Goran Danilović
Goran Danilović
"Za njega je državna funkcija izvor privilegija, porodične, biznis sigurnosti i na takav način se ponaša svaki tiranin, okruži se rodbinom. U svakom slučaju, bilo bi zaista i možda necivilizovano i sramno za Crnu Goru da nakon 23 godine Đukanovićeve vladavine on na izborima bude oglašen kao spasilac. On je upropastio privredu Crne Gore i onaj koji je upropastio u najboljim godinama neće je sigurno sada revitalizovati i popraviti. Valjda je to jasno svima, novim generacijama posebno. To je, da budem iskren, jedna dinosaurus politika", ocjenuje Danilović.

Mobilisanje glasača

Uvjerenja da Đukanović namjerava da se vrati na neku od najviših državnih funkcija dodatno je podgrijala činjenica da je lider DPS-a na sebe preuzeo cjelokupan teret tekuće predizborne kampanje.

Tokom javnih nastupa Đukanović se brutalno (verbalno) obračunava sa konkurencijom, pa i taj njegov metod osvajanja glasova skinutih rukavica pojačava utisak o ličnoj borbi.

"Četnički vojvoda, ambasador velikosrpskog nacionalizma i kolumnista najvećeg narko klana na Balkanu", ovako je Đukanović tokom jedne predizborne tribine, nazvao lidere Demokratskog fronta.

Nije ostao dužan ni šefu najjače opozicione Socijalističke narodne partije Srđanu Miliću.

"Imamo jednog lidera, do juče vodeće opozicione partije, koji tumara Crnom Gorom i svako nas malo nešto začikava a niko ne primjećuje da je živ", poručio je Đukanović.

U SNP-u nijesu željeli da komentarišu eventualne Đukanovićeve planove o povratku.

U novoosnovanoj Pozitivnoj Crnoj Gori, međutim, kažu da prvi čovjek DPS-a neće biti premijer, a da za to traži podršku.

To se zove obmana, rekao je lider Pozitivne Darko Pajović. Njegov stranački kolega Dritan Abazović kaže da bi od Đukanovića bilo korektno da se izjasni da li želi da bude premijer.

"Smatramo da bi tako izjašnjavanje bilo korektno prema Crnoj Gori i zbog svih onih ljudi koji zaista žele da podrže različite liste, da znaju kome zaista daju podršku. Da li podršku daju Kavarićima, Katnićima i Stijepovićima i ministrima koji su se pokazali kao nesposobni da obavljaju izbršnu vlast", kaže Abazović.

Đukanović već izvjesno vrijeme pokazuje ambiciju da se vrati na državničku poziciju ali medjunarodna zajednica na to ne gleda sa simpatijama, rekla je direktorka Centra za gradjansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

"Mislim da su toga svjesni u DPS i da je ovo pominjanje Đukanovića kao ponovnog državnika rvenstveno u funkciji snažnije mobilizacije glasača vladajuće koalicije, koja se na terenu ipak suočava sa više problema nego što su očekivali za ove izbore", zaključuje Daliborka Uljarević.
XS
SM
MD
LG