Dostupni linkovi

Sporazum Turske, Srbije i BiH: Više investicija i liberalnija trgovina


Mirko Šarović, Nihat Zejbekčiji i Rasim Ljajić
Mirko Šarović, Nihat Zejbekčiji i Rasim Ljajić

Turska, Bosna i Hercegovina i Srbija potpisale su u Beogradu sporazum o dvogodišnjoj ekonomskoj i trgovinskoj saradnji i Akcioni plan o osnivanju trgovinskog komiteta tri države. Potpisnici, ministri zaduženi za ekononomska i trgovinska pitanja, očekuju dodatno unapređenje saradnje i razvoj trgovinskih, privrednih i turističkih potencijala.

U periodu od 2016.-2018. godine već veoma razvijena saradnja trebalo bi da doživi svoju ekspanziju. Siže je dokumenata na koje su svoj paraf stavili Nihat Zejbekčiji, turski ministar ekonomije, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Rasim Ljajić, ministar trgovine i telekomunikacija Srbije.

Zejbekčiji, osim većeg priliva turskih investicija u partnerske zemlje BiH i Srbiju, očekuje i da će se povećati izvoz njihovih proizvoda u Tursku.

Nihat Zejbekčiji
Nihat Zejbekčiji

“Verujem da će uvoz i izvoz između Srbije, BiH i Turske biti mnogo liberalniji jer smo se po prvi put obavezali na slobodnu ekonomsku i carinsku trgovinu. To će mnogo značiti i investitorima. Podržavamo turske investitore i poslovne ljude da dolaze u Srbiju i Bosnu i hercegovinu. Mi ih podstičemo na to. Nadam se da će ovi sporazumi povećati njihov broj kako u Bosni, tako i u Srbiji”, reči su turskog ministra ekonomije.

On je naglasio da će BiH i Srbija imati mogućnost da koriste 160 trgovinskih predstavništava Turske širom sveta, što je kako je objasnio, odlična prilika za predstavljanje njihovih proizvoda. Takođe, dogovoreno je i zajednička promocija turističkih destinacija tri države.

Nakon boravka u Beogradu i potpisivanja sporazuma, delegacije se u utorak sele u prestonicu BiH Sarajevo, gde se održava Biznis forum. Zamišljen je kao prilika za susrete poslovnih ljudi regiona koji bi pospešili njihovu ekonomsku saradnju.

U svojevrnoj pozivnici na taj događaj, Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, istakao je aktuelne odlične ekonomske odnose tri države, ali i upozorio na jako lošu infrastrukturu koja im šteti.

Mirko Šarović
Mirko Šarović

„I kada je u pitanju drumski i željeznički saobraćaj. To je pitanje koje treba da stavimo u prioritet i za predstojeću sjednicu Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Srbije. Očekujem da podsticaj daljoj ekonomskoj saradnji da razvoj u oblasti infrastrukture. Koja je, ponavljam najgora u regionu, sa tako izvanredno razvijenim ekonomskim odnosima“, rekao je Šarović.

Očekuje se da će efikasniji ekonomski odnosi povećati obim trgovinske razmene Turske, Srbije i BiH, koja je već godinama na veoma visokom nivou, podvukao je Rasim Ljajić, ministar trgovine i telekomunikacija Srbije. „Sve tri strane imaće višestruke koristi“, kaže on.

Rasim Ljajić
Rasim Ljajić

„Ovo nije prazna priča, ovo su konkretne aktivnosti. BiH je treće izvozno tržište za naše proizvode, četvrti spoljnotrgovinski partner Srbiji. Više od milijardu i četiristo miliona evra robne razmene. Od toga mi oko milijardu izvozimo na tržište BiH. Ove godine ćemo ostvariti rekordnu spoljnotrgovinsku razmenu kada govorimo o odnosima sa Turskom. Nadam se više od milijardu dolara robne razmene“, rekao je Ljajić.

Kruna saradnje Turske, BiH i Srbije, na temelju potpisanih sporazuma, trebalo bi da se dogodi u prvoj polovini naredne godine. Tada će se, prema najavama njihovih predstavnika, održati veliki poslovno-investicioni forum u Istanbulu.

„Do prvih dobrih rezultata ova trojka ne sme da stane. Mora da radi i nastavi putem kojim smo danas krenuli“, zaključak je Nihata Zejbekčijija, turskog ministra ekonomije.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG