Dostupni linkovi

Nesuglasice u Kongresu SAD oko sporazuma s Iranom


Barak Obama
Barak Obama

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku američkog Kongresa predložio je zakon kojim će biti odbijen nuklearni sporazum između Irana i šest svjetskih sila, o čemu će se u Parlamentu glasati idućeg mjeseca. Predsjednik Barack Obama mogao bi posegnuti za vetom.

Nacrt zakona o neprihvatanju sporazuma s Teheranom podnijet je 4. augusta, nakon što je kongresmen Peter Roskam ustvrdio da republikanci imaju dovoljno glasova u donjem domu američkog Kongresa. No ipak nemaju više od dvije trećine, što im je neophodno ukoliko žele preglasati veto kojeg se najvjerojatnije sprema uložiti predsjednik Barack Obama.

Roskam kaže kako se od 434 kongresmena njih 218 obavezalo da će glasati protiv nuklearnog sporazuma.

Lider manjine u Donjem domu Nancy Pelosi kaže kako očekuje da će dovoljno demokrata glasati za sporazum i podržati predsjednički veto.

Republikanska većina u Kongresu ima vremena do 17. septembra da prihvati ili odbaci postignuti ugovor. Kongres naime ima samo dvije sedmice za raspravu o ovoj tački dnevnog reda, nakon što se parlamentarci vrate sa augustovskog odmora.

Bijela se kuća priprema za vrlo izvesnu situaciju da će nuklearni deal biti odbačen, pa sve napore ulažu u lobiranje među demokratima, kako bi skupili dovoljan broj glasova koji će podržati predsjednički veto.

Obamin portparol Josh Earnest kaže kako je uvjeren da Bijela kuća može osigurati veto „barem u jednom domu“ Parlamenta.

U međuvremenu, vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell je izjavio da će "po svemu sudeći" i u tom domu biti razmatrana rezolucija o neprihvatanju nuklearne nagodbe sa Iranom. Njegova je izjava uslijedila nakon što su tri ključna senatora Demokratske stranke dala podršku sporazumu kojeg su 14. jula u Beču postigli Iran, Sjedinjene države, Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Njemačka.

Jedan od njih, Bill Nelson, najavljujući odluku o podršci je rekao da "nema alternative" kojom bi se spriječilo Iran da razvija svoje nuklearno oružje za sljedećih 10 do 15 godina.

„Ako SAD ne prihvate sporazum, ostaćemo usamljeni i s vrlo malo vjerodostojnosti."

Barbara Boxer, istaknuta židovska senatorica, koja je takođe podržala sporazum, izjavila je da bi odbacivanje ovog dokumenta bila "pobjeda iranskih tvrdolinijaša koji će ubrzati razvoj atomskog oružja“.

Nasuprot njoj, izraelski premijer Benjamin Netanjahuje je u živom internet obraćanju prema 10.000 američkih Židova kazao kako će dogovor s Iranom "potaknuti utrku u nuklearnom naoružanju u regiji."

Prema bečkom sporazumu, Iran je pristao značajno ograničiti svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ublažavanje sankcija.

XS
SM
MD
LG