Dostupni linkovi

Spor oko naziva izborne liste: Da li će "Srbija" biti tema u Briselu?


Centralna Izborna Komisija na Kosovu u procesu je verifikacije političkih subjekata koji su se prijavili za učešće na predstojeće lokalne izbore.

Miradije Mavriqi, direktorica Kancelarije za registraciju i u CIK-u, izjavila je za RSE da je do sad overeno 70 političkih subjekata, dok su ostala 33 još uvek u proceduri verifikacije.

„Nakon prve tehničke kontrole dokumenata, mi se obraćamo subjektima za svaku primedbu, bilo da se radi o jednom slovu, datumu ili slično. Kada se podnesu ispravke, sledi još jedna verifikacija. Trenutno je u toku druga po redu verifikacija, a moguće je da će biti i treća. Ovo je sve u skladu sa zakonskim rokom“, kazala je Mavriqi.

Među subjektima koji još uvek nisu overeni su i jedinstvena lista Srbija, koju podržava Beograd, i građanska inicijativa "Srbija Demokratija Pravda" Olivera Ivanovića.
Upotreba termina ’Srbija’ u nazivu subjekata je od samog početka prijave u CIK-u bila tema diskusije na Kosovu, odnosno da li bi se politički subjekat sa takvim nazivom trebao verifikovati.

Oliver Ivanović je za kosovske medije izjavio da je naziv ’Srbija’ bitan kako bi se povećala izlaznost Srba na predstojeće lokalne izbore 3. novembra.

O listi Srbija u Briselu

U toku su diplomatske aktivnosti između Brisela, Beograda i Prištine, kaže za RSE predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo Milovan Drecun i dodaje da očekuje da se dođe do kompromisnog rešenja o nazivu liste.

„Taj kompromis bi, po mom mišljenju, mogao da se ogleda u tome da se preformuliše naziv liste ’Srbija’, i da ona umesto toga ima neku drugu odrednicu, recimo ’srpska’ ili ’srpski’. Verujem da će to u narednom periodu biti dogovoreno i da će biti postignut kompromis“, kaže Drecun.
„Mi mislimo da smo deo Srbije i želeli bi smo čak i kroz ime to da potvrdimo. Prosto mislim da bi naziv Srbije u imenu političkog subjekta koji se takmiči, uticao na povećanu izlaznost...Pokušaće neko da to promeni iz nekakvih političkih ili nižih razloga“, kazao je on.

Betim Gjoshi, član CIK-a ispred vladajuće Demokratske partije Kosova, kazao je da ova institucija vodi računa o tome da su politički subjekti i kandidati u skladu sa zakonom, te da se sve primedbe rešavaju administrativnom procedurom.

Na osnovu pravilnika CIK-a o registraciji i radu političkih partija, CIK može odbiti zahtev za registraciju, ukoliko se podnese zahtev za registraciju pod nazivom, skraćenicom, ili simbolom, koji prema proceni kancelarije mogu postići mržnju i etničko ili versko nasilje.

Upravo je taj član pravilnika za Adnana Rustemija iz CIK-a, ispred pokreta Samoopredljenje, razlog da CIK ne overi političke subjekte sa takvim nazivima. On navodi ’Srbija’ u nazivu podstiče na mržnju i da predstavlja uvredu za većinu građana Kosova.

„To je u suprotnosti sa pravilnicima CIK-a o imenima i skraćenicama, ali i sa principila i vrednostima Ustava i zakona naše države. CIK nikako ne sme overiti takve političke subjekte i nadam se da će CIK odbiti overiti liste sa nazivom ’Srbija’“, kazao je on.

Petar Miletić, potpredsednik Samostalne liberalne stranke koja je već u vladajućoj koaliciji na Kosovu, ne vidi da naziv ’Srbija’ podstiče na mržnju, ali smatra da je ime te liste predstavlja predizborni marketinški trik onih koji izlaze pod tim imenom.

„Radi se o ljudima koji su 14 godina zagovarali neizlazak na kosovske izbore, odnosno neučestvovanje u kosovske institucije, i sada takvim jednim nazivom žele da ustvari skrenu pažnju sa suštine promene politike. Što se mene lično tiče, meni naziv ne smeta, ali mi se čini takođe da i rukovođstvo Srbije je spremna na kompromis oko naziva ove liste, tako da mislim da će do kompromisa ipak doći“, kazao je Miletić.
XS
SM
MD
LG