Dostupni linkovi

Slučaj Megatrend: Ostavka rektora, ostaju sumnje u doktorat ministra policije


Mića Jovanović
Mića Jovanović
Rektor Univerziteta Megatrend Mića Jovanović, koji je lažirao svoj doktorat na Londonskoj školi ekonomije, što su utvrdile prosvetne vlasti Srbije, podneće ostavku na tu funkciju.

Ta začuđujuća činjenica da osnivač i vlasnik naučne institucije širi neistine o svom naučnom zvanju, što je samo po sebi presedan, baca dodatnu senku i na slučaj doktorske disertacije ministra policije Nebojše Stefanovića, kome je bio mentor.

"Podnosim ostavku na mesto rektora Univerziteta i na mesto predsednika
Konferencije univerziteta Srbije, ali ne iz moralnih razloga i što je to od mene tražio minstar prosvete Srđan Verbić, već zato što sumnju u moj doktorat imaju premijer Aleksandar Vučić i lider SPS Ivica Dačić".


To je prva reakcija Miće Jovanovića, osnivača, vlasnika i rektora Megatrenda, koju prenose beogradski mediji pošto su prosvetne vlasti Srbije utvrdile i objavile da je njegov doktorat u Londonu nepostojeći.

Jovanović je ujedno bio i mentor ministru policije i kadru vladajuće Srpske napredne stranke Nebojši Stefanoviću u izradi njegove doktorske disertacije u čiju verodostojnost su mnogobrojni stručnjaci izneli ozbiljne sumnje, smatrajući da se radi o plagijatu.

U trenutku kada se čini da se klupko oko spornih naučnih zvanja Jovanovića i Stefanovića dodatno odmotava, otvara se pitanje hoće li nadležni slučaj spornih doktorata moći da iznesu na čistac i da li će bilo ko za to snositi posledice?

To je naš Dušan Komarčević pokušao da sazna od premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić: Znači da poništimo diplome svima koji su završili Megatrend, je l’ to vaš predlog?

RSE: Ne, nego da se preispita doktorat ministra Stefanovića.

Vučić: Pa to se već ispituje, već je oformljena komisija koja to radi.

RSE: Da, na univerzitetu Megatrend koji je sada prilično sporan.

Vučić: Evo, ja bih želeo da vi učestvujete u toj komisiji koja će to da pregleda i imate moj
glas i moj puni doprinos da prisustvujete tome.

RSE: Hvala lepo, ja nisam kompetentan za to, ali postoje oni koji jesu.

Vučić: Vi nadjite ljude koji su kompetentni, mi ih prihvatamo, je l’ može?

RSE: To je vaš odgovor?

Vučić: To je moj dogovor naravno, sa oduševljenjem ih prihvatamo. Hvala vam najlepše.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00
Direktan link


Sam Jovanović, koji važi za čoveka bliskog sadašnjim vlastima ne tako davno je u medijima govorio da gotovo 50 odsto funkcionera vladajućih SNS-a i SPS-a studira na njegovom Univerzitetu, tvrdeći čak i da u poslednjih 10 godina Vlada Srbije svoje kadrove bira upravo sa Megatrenda.

Osim političara, pohađali su ga i pohađaju estradne zvezde i ličnosti ovdašnjeg džet seta, dok su ljudi iz vrha vlasti, poput bivšeg ministra Žarka Obradovića, ili aktuelne ministarke Zorane Mihajlović angažovani kao predavači.

Pošto se čini da je nedoumica da li će Jovanović ostati na mestu rektora rešena, ostaje nejasna sudbina Univerziteta koji je trenutno u procesu obnove radne dozvole Komisije za akreditaciju.

​Da li će oni koji o tome odlučuju uvideti činjenicu da se dosadašnji rektor lažno predstavljao, pitali smo nekadašnju profesorku beogradskog Elektrotehničkog fakulteta i pomoćnicu u Ministarstvu obrazovanja Srbijanku Turajlić.

Srbijanka Turajlić
Srbijanka Turajlić
„Činjenica je da se prilikom akreditacije ustanove proverava postojanje valjanih diploma zaposlenih na univerzitetu. Prilično je neobično kako niko do sada nije ustanovio da ta diploma ne postoji. To je pitanje za Komisiju za akreditaciju. Po mom najboljem sećanju u vreme kada je akreditovan ETF bili smo prinuđeni da diplome, ko je nije imao na fakultetu, dostavimo. Jer je komisija to pregledala.Tako da je nekako nejasno kako se to tek sad ustanovilo, iako je bilo mnogo govora u javnosti o tome da te diplome ustvari ne postoje, ali očito da niko nije bio raspoložen da se time bavi.“, smatra Turajlić.

Da li će se kola slomiti samo na Mići Jovanoviću, ili će nadležni sada preispitati i sumnje o plagijatu doktorske disertacije aktuelnog ministra policije, zbog čega bi ukoliko se pokažu kao istinite, Nebojša Stefanović morao snositi odgovornost i izgubiti svoju važnu političku funkciju?

Docent Fakulteta političkih nauka i potpisnik peticije kojom se traži osnivanje nezavisne komisije o Stefanovićeoj diplomi Filip Ejdus očekuje da će pod pritiskom javnosti Ministarstvo prosvete reagovati odvažnije.

„Najgora opcija bi bila sada da se sve svede na gospodina Jovanovića i na možda eventualnu ostavku. Dobro bi bilo ispitati generalno način na koji se izdaju diplome na Megatrendu, ali i na drugim fakultetima. Kada je reč o navodima o plagijatu u medijima disertacije ministra Stefanovića, s jedne strane ne vidim da je Univerzitet spreman da ozbiljno ispita taj slučaj i ne vidim da je Ministarstvo spremno da dovede u pitanje
akreditaciju čitavog Univerziteta zbog tog jednog slučaja.


Filip Ejdus
Filip Ejdus
Međutim, sad se posle onog prvobitno objavljenog teksta na Peščaniku, pojavio i drugi tekst koji je prosto razotkrio probleme u vezi sa diplomom samog vlasnika i dekana fakulteta. Sad to prosto dodaje na težini čitavoj stvari“, kaže Filip Ejdus.

Razrešenje ujdurme koju je dodatno zakomplikovalo činjenica da je mentor ministra policije lažirao svoju doktorsku titulu navodno stečenu u Londonu, mogao bi da ponudi sam Nebojša Stefanović, uverena je profesorka Srbijanka Turajlić.

Potrebno je jedino da pristane na analizu svoje doktorske disertacije koju bi sprovela nezavisna stručna komisija, objašnjava Turajlić.

„Da se ja nalazim na mestu gospodina Stefanovića zahtevala bih da se formira komisija nezavisno od Megatrenda od nespornih stručnjaka i čekala izveštaj te komisije. Čovek koji je apsolutno ubeđen da je nešto u redu reaguje na jedini mogući način, a to je zahtevanje da se ta stvar istera do kraja, što nažalost u ovom slučaju nije učinjeno i to je ono što nije dobro. Ako on želi da u to ubedi akademsku i celokupnu javnost, onda je u njegovom interesu da se ta stvar dovede do kraja. Jer ako se to ne učini, ostaje sumnja da je tu nešto zataškano. Guranjem pod tepih sumnja će ostati na svima zapravo. I ne mogu da vidim u čijem je to interesu“, zaključuje profesorka Turajlić.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG