Dostupni linkovi

Veliki broj bh. političara na spisku branitelja Hrvatske


Dragan Čović
Dragan Čović
Otkrivanje Registra branitelja Hrvatske izazvalo je jučer veliku pažnju i među bh. Hrvatima. Nakon afere u kojoj je otkriveno da je zamjenik predsjednika HDZBiH i dopredsjednik Predstavničkog doma Parlamenta BiH Niko Lozančić deset godina nezakonito primao hrvatsku vojnu penziju mnogi su se zapitali ko se sve nalazi u braniteljskom registru i da li je osnovano stekao taj status koji mu donosi visoke mjesečne naknade i druge beneficije u Hrvatskoj.

Na spisku hrvatskih branitelja nalazi se i ime predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. U Registru, navodno, postoje dvije osobe sa tim imenom. Jedna je bila pripadnik 11. brigade Hrvatske vojske iz Rijeke, a druga 156. domobranske pukovnije iz Makarske. Za Čovića koji je zaveden u Registru branitelja, između ostalog, kaže se kako je u domobranskoj pukovniji proveo četiri godine, od 1991. do 1995. godine. Podsjetimo da je aktealni predsjednik HDZ-a BiH u to vrijeme bio direktor „Sokola“.

Ako su tačni podaci Registra branitelja, i aktuelni ministar finansija BiH Dragan Vrankić, koji je rođen u Čapljini, također prima naknadu kao ratni pripadnik 106. domobranske pukovnije iz Metkovića. Glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota:

„Mogu kazati u ime dužnosnika HDZ-a, ni gospodin Čović, ni gospodin Vrankić, a niti drugi niti primaju naknadu, niti su ikad bili pripadnici raznoraznih domobranskih pukovnija iz mjesta u Republici Hrvatskoj.“


U Registru branitelja navedeno je ime Nike Lozančića koji je u riječkoj pukovniji proveo četiri godine. Da li je riječ o istom Lozančiću, dopredsjedniku HDZ-a BiH i bh. parlamentarcu kojeg Općinski sud u Zagrebu tereti da je 10 godina nezakonito primao hrvatsku vojnu penziju jer je osiguran kao parlamentarac, u HDZ-u nismo saznali. Inače, Lozančić je početak rata u BiH dočekao kao policajac u Stanici javne bezbjednosti Kakanj.

Na istom spisku Registra branitelja nalaze se i federalni ministar poljoprivrede Damir Ljubić, zastupnik u državnom Parlamentu Martin Raguž, članovi HDZ-a 1990, zajedno sa predsjednikom stranke Božom Ljubićem. Veso Vegar, glasnogovornik HDZ-a 1990:

„Ono što možemo tvrditi sa velikom vjerojatnoćom je da se oni ne nalaze u tom registru jer nemaju iskaznicu hrvatskih branitelja.“

U BiH se radi na indeksu branitelja


Vinka Zorića, također državnog zastupnika, godinama se prozivalo za vojnu penziju u Republici Hrvatskoj. Zorić, kako kaže, s ponosom priznaje da ima status hrvatskog branitelja, da se nalazi u Registru, ali da penziju ne prima:

„Ja čak dijelom imam i staž u Hrvatskoj vojsci, tako da to uopće nije sporno.“


Veliki broj bh. političara u indeksu branitelja, Zoran Zovko, predsjednik mostarske HVIDRE, nije želio komentirati. Podsjetio je da prema zakonu Republike Hrvatske nije izvršena jasna kategorizacija ko može biti branitelj, zbog čega su zloupotrebe moguće:

„Tko je god učestvovao tri dana on postaje hrvatski branitelj, znači ostvaruje status svojim učešćem od tri dana, tako da neko može biti tri i 15 dana i onda se računa u hrvatskog branitelja.“

Od predsjednika mostarske HVIDRE doznajemo kako se i u BiH radi na indeksu branitelja i boraca, kojim boračka udruženja nisu zadovoljna. Naime, prema postojećem rješenju borci i branitelji u indeks će biti uneseni abecednim redom, dok udruženja predlažu da to bude ispod jedinica:

„Mi tražimo tačno da se kaže da je Zoran Zovko bio pripadnik 1. bojne, pa kasnije 2. brigade, da je onda bio tu i tu. Znači, svaki od nas ima taj ratni put.“

Prema nezvaničnim podacima, u Hrvatskoj vojsci status hrvatskog branitelja im oko 15.000 osoba iz BiH. Na spisku su i odbjegli bivši predsjednik HDZ-a BiH Ante Jelavić, bivši zapovjednik zloglasne Kažnjeničke bojne general Stanko Sopta, bivši ministar obrane tzv. Herceg-Bosne Vladimir Šojić, ali i predsjednik bh. pravaša Zvonko Jurišić, te Stranke Radom za boljitak Jerko Ivanković. Navedene osobe spominju se kao pripadnici jednica Hrvatske vojske iz gradova poput Rijeke, Makarske, Splita, pa čak i Belog manastira.

Više o spisku branitelja u tekstu:
'Paraobavještajno podzemlje' objavilo spisak veterana?
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG