Dostupni linkovi

EURO 2012: Španci između ekipe Italije i istorije


Navijači Španije u Ukrajini
Navijači Španije u Ukrajini
Vezni igrač Barselone Xavier Hernández Creus očajnički želi da upiše svoje ime u istoriju fudbala, ali zna koliko težak zadatak čeka Španiju u utakmici sa Italijom u Kijevu u nedelju uveče, u finalu Evropskog fudbalskog prvenstva.

"Postigli smo mnogo sa nacionalnim timom. Ovo je odlična generacija i imamo veliku šansu da uđemo u istoriju. Ovo je naša šansa”, rekao je Xavi za BBC.

Ukoliko pobede Italiju, aktuelni evropski fudbalski prvaci će postati prvi tim u istoriji koji je uspeo da dva puta za redom osvoji EURO. Što je još važnije, piše BBC, pobeda nad Italijom učiniće Španiju prvom ekipom koja je uspela da osvoji tri najvažnija međunarodna turnira u nizu, i Xavi kaže da je Španija odlučna da tu šansu iskoristi i pokaže da su još uvek pobednički tim.

"Srećni smo jer smo, mada su španski fudbaleri fizički iscrpljeniji, da smo tehnički ipak talentovaniji od Italijana i to je ono što želimo da pokažemo večeras – spektakularnu igru”, kazao je Xavi za BBC.

Bivši nemački trener Jurgen Klinsmann za BBC kaže da Španija bila kritikovana na ovom prvenstvu da pokazuje dosadnu igru.

“Ali ja mislim da je to zato što ne igraju onako kako bi ljudi želeli da oni igraju. To ljude tera da kritikuju, ali mislim da španski igrači ne zaslužuju negativne komentare”.

U međuvremenu španski trener Vicente del Bosque kaže da će njegova momčad morati da da maksimum ukoliko žele pobedu.

“Italijani su četvorostruki svetski prvaci. Bili smo u istoj grupi, imali iste protiivnike, imamo slične zvezde i oba tima su do plasmana došla preko penala”, kazao je.

“Naš uspeh u fudbalu nije slučajan i ima temelje u mnogim stvarima – u strukturi igre, u našoj školi fudbal i u boljim trenerima”, kazao je Del Bosque.

Sa druge strane, selektor Italije Cezare Prandeli očekuje da tim ponovi igru iz polufinala protiv Nemačke.

“Veoma smo ponosni na našu fudbalsku reprezentaciju. Kada vaš tim predstavlja zemlju u inostranstvu, onda shvatate važnost toga što radite. Protiv Nemaca smo se dobro pripremili taktički i veoma sam ponosan na svoje momke. Nadam se da će sjajnu igru ponoviti i protiv Španije u finalu”, izjavio je Prandeli.

Uprkos željama Španaca, fudbalska reprezentacija Italije nije izgubila od Španije skoro ceo vek na velikim takmičenjima, jer je “furija” poslednji put savladala “azurre” na Olimpijskim igrama 1920. godine, piše B92. Od tada su odigrali 10 utakmica, Italija ima pet pobeda uz pet remija. No, Španija se ipak jednom radovala premda nije ostvarila pobedu nakon 120 minuta igre. Na prošlom Evropskom prvenstvu Španci su u četvrtfinalu slavili nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.
XS
SM
MD
LG