Dostupni linkovi

Spojiće se Američki kontinent i Euroazija


Ilustracija
Ilustracija
Američki kontinent i Evroazija spojit će se na Sjevernom polu između 50 i 200 miliona godina, saopćili su naučnici s Univerziteta Yale.

Oni su prognozirali da će se Afrika i Australija također spojiti u novi "superkontinent" čime bi se označila naredna faza u pomjeranju kopnenih masa Zemlje.

Smatra se da su se kontinenti posljednji put spojili prije 300 miliona godina u superkontinent nazvan Pangaea. Detalji istraživanja objavljeni su u žurnalu Nature.

Kopnene mase Zemlje neprekidno se pomjeraju dok se dešavaju svakodnevne tektonske aktivnosti. U njima se stvaraju regije kao što je Srednjoatlanski klanac u kojem je formiran Island i područja kod obale Japana, gdje se sudaraju tektonske ploče.

Geolozi vjeruju da su tokom milijardi godina te tektonske ploče vremenom spojile kontinente, stvarajući superkontinte Nuna prije 1,8 milijardi godina, Rodinia prije milijardu godina, i nakon njih Panageu prije 300 miliona godina.

Idući superkontinent već je donio radno ime Amazija, jer se očekuje da će nastati spajanjem dviju Amerika i Azije.

Istraživači su zasnovali svoje prognoze kada i gdje će biti formiran novi superkontinet na analizi formiranja njegovih prethodnika.

"Svi smo prilično upoznati s konceptom Pangaee, ali nema puno uvjerljivih podataka koji nam mogu pokazati kako se stvaraju superkontinenti", izjavio je istraživač Ross Mitchel s Univerziteta Yale za BBC News.

"Po našem modelu, zapravo se spajaju Sjeverna i Južna Amerika zatvarajući Karipsko more, i povezuju se dvije Amerike i Aziju zatvarajući Arktičko more", izjavio je Mitchel.
XS
SM
MD
LG