Dostupni linkovi

SP i dalje uz komšijsko bodrenje: Vatreni Zmajevi


Fudbalska reprezentacija BiH u subotu uveče igra drugu utakmicu na Svjetskom prventstvu u Brazilu. Protivnik popularnim Zmajevima biće selekcija Nigerije. Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu pokazalo je prvi put od kako se države regiona samostalno takmiče fenomen “navijaj za komšiju”.

Tako su navijačke zone formirane u Beogradu i Podgorici, u gradovima zemalja koje ne učestvuju na prvenstvu, gdje se navija za selekcije Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Isto se događa i u gradovima BiH, ali i Hrvatske, gdje građani, osim za domaće, navijaju i za komšijsku reprezentaciju.

Stranice regionalnih medija, ali i društvene mreže sa oduševljenjem su prenijele vijest da su dva stanovnika srbijanskog grada Užice otputovali u Brazil navijati za BiH. Sa sobom su iz Srbije ponijeli i transparent sa natpisom “Ljubi bližnjeg svoga”.

Ne čudi to, jer se njihovi vršnjaci od početka Svjetskog prvenstva u Brazilu okupljaju u jednom beogradskom kafiću, te uz okačene zastave Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine navijaju za komšije. Evo šta su razlozi da se navija za komšije - jedna od navijačica iz Beograda:

„Među nama ima i ljubitelja fudbala i hteli smo da se okupimo na jednom mestu da podržimo naše komšije jer nam je bilo prirodno i normalno. I tako će biti. Pravi navijači i pravi ljubitelji sporta su oni koji navijaju za nekoga, a ne protiv nekoga.“

U crnogorskoj prijestolnici u klubu “Sejdefa” formiran je navijački štab BiH, ali i Hrvatske:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00
Direktan link

A fudbalska groznica danima trese BiH. Kako i ne bi kada se selekcija ove države prvi put od nezavisnosti plasirala na neko veliko takmičenje. Ipak, ne propuštaju ni utakmice susjedne Hrvatske.

Kako kažu Sarajlije, Hrvatska ima veliku podršku iz glavnog grada BiH:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00
Direktan link

S obzirom da je u većini bh. gradova stanovništvo višenacionalno, do sada, osim sporadičnih paljenja zastava, nije bilo većih incidenata. Možda i najsvjetliji primjer dolazi iz Odžaka. Stanovnici ovog bh. grada nisu željeli da se dijele, već su odlučili navijati i za BiH i za Hrvatsku.

„Svi smo mi veliki prijatelji i želimo pokazati ali i dokazati svim građanima BiH da mi u Odžaku možemo zajedno – i mogli smo oduvijek zajedno“, kaže član udruženja “Uvijek vjerni Bosanska Posavina -Odžak” Dragan Jurkić.

Slično razmišlja i njegov sugrađanin, predsjednik udruženja „Zmajevi Posavine“ Jasmin Mejrić:

„Želimo da se družimo, da se zabavimo. I, naravno, pobjede naših reprezentacija. Pa ako se nađu u finalu, što kažu, Vatreni Zmajevi, nećemo navijati, mi ćemo jesti jagnjetinu i meziti baklavu“, navodi Mejrić.

Za komšije će navijati i legendarni sportski komentator Milojko Pantić:

„Zašto bih ja navijao za Nemačku ili za Francusku, a ne za nama bliske ljude iz Hrvatske i BiH? Ne samo bliske nego i vekovima smo tu, na istim prostorima. Hajde da kažemo komšije, ali i više od komšija“, naglašava Pantić.

Stotine navijača Bosne i Hercegovine klicalo je u čast svoje zemlje uoči utakmice sa Argentinom, prve za bh. nacionalni tim na svjetskim prvenstvima. No komšijska solidarnost nije izostale ni u dalekom Brazilu.

Sjajnu atmosferu upotpunio je izvanredan gest hrvatskih navijača, koji su se na Copacabani pridružili bh. navijačima:

„Iz okolice sam Zagreba. Ovdje smo došli navijati za BiH. Oni su nama bili podrška u prvoj utakmici, mi sad vraćamo istom mjerom.“

Kroz sjajno druženje mnogi su se šalili na tipičan balkanski način tvrdeći da je „bratstvo i jedinstvo“ ponovo oživjelo na Copacabani.

Bh. književnik i publicist Ahmed Burić ipak smatra da je fenomen zajedništva isplivao sa poplavama koje su zahvatile cijeli region:

„Čini se da pomalo sazrijeva neko vrijeme u kojem će ljudi shvatiti da je više stvari koje nas spajaju nego onih koje nas dijele. Prvo su nas spojile poplave, a sada ovaj Mundijal u kojem vidimo da se u Bosni navija za Hrvatsku, u Hrvatskoj za Bosnu, u Srbiji za Hrvatsku i Bosnu itd..“, konstatuje Burić.

Na kraju završavamo sa stihovima prvom zajedničkom navijačkom pjesmom “Vatreni Zmajevi”, koju je u čast dobrosusjedskim odnosima napisao hrvatski muzičar Ante Cash:
XS
SM
MD
LG