Dostupni linkovi

Soros 20 godina u Hrvatskoj


Obilježavanje 20. godišnjice Instituta Otvoreno društvo Hrvatska, 1. lipanj 2012.
Obilježavanje 20. godišnjice Instituta Otvoreno društvo Hrvatska, 1. lipanj 2012.
Institut Otvoreno društvo Hrvatska, dio mreže Otvorenog društva što ju je utemeljio poslovni čovjek i filantrop George Soros, obilježio je 20 godina postojanja. Uspjeli smo jer smo našli zajednički jezik, a taj jezik bila je odgovornost za promjene u Hrvatskoj, rečeno je na obilježavanju.

„Posao stvaranja otvorenog i demokratskog društva nije završen,“ naglasio je jedan od predsjednika Instituta Otvoreno društvo Hrvatska profesor Josip Kregar na obilježavanju dvije decenije početka djelovanja Mreže fondacije Otvoreno društvo u Hrvatskoj.

„Sve može početi ispočetka! Trenutno primirene strasti, mržnje i spremnost na poslušnost podloga su kvarenja demokracije. To nije sudbina i to nije mentalitet, već strah od neizvjesnosti i strah od budućnosti. To nije ono što su ljudi sami po sebi, nego i refleks situacije u kojoj se nalaze“, kazao je on.

Dugogodišnja predsjednica Instituta Otvoreno društvo Slavica Singer podsjetila je na prioritete rada Instiituta u dvije decenije postojanja.
Josip Kregar
Josip Kregar

„Za nas kao Institut Otvoreno društvo test je bio da nađemo zajednički jezik, i zajednički jezik je bila odgovornost - odgovornost za promjenu u Hrvatskoj. I mislim da smo to uspješno obavili. Mi smo od humanitarnih programa došli do ekononmskih, od aktivističkih programa došli smo do policy projekata, gdje je uvijek konstanta bila – obrazovanje, mediji i kultura“, kaže Singer.

„U Institutu Otvoreno društvo su od prvog trenutka znali da bez velikog dijela stanovništva koje je na ovaj ili onaj način građanski uljuđeno ne možete imati niti građansko društvo,“ kazao je profesor Zoran Kurelić s Fakulteta političkih znanosti.

„Mogu apsolutni geniji za dizajn političkih institucija napisati ustav, ali on će biti kao sedlo na kravi ako nemaš građansko društvo koje ga je sposobno procesuirati. Što ti vrijedi da imaš najbolje zakone o zaštiti slobode govora, ako nitko nema potrebu da govori, i nitko se ne uzbuđuje ako netko govori budalaštine ili poziva na zločin? Ti možeš imati ne znam kakav zakon, ali ako nema kulture govorenja i kulture slušanja argumenata – onda se možeš slikati! A Institut Otvoreno društvo je imao taj temeljni zadatak“, kaže Kurelić.

Novinar i povjesničar Tihomir Ponoš kazao je kako se 20 godina Instituta i 20 godina Hrvatske mogu podijeliti na nekoliko faza koje se uvelike preklapaju – do 1995-te je ratna faza, u kojoj je Institut 60 posto sredstava davao na humanitarnu pomoć, otada do do 2000-te Institut Otvoreno društvo postaje glavni neprijatelj Tuđmanovog režima, a nakon 2000-te upravo je George Soros među prvim stranim gostima koje prima novi hrvatski premijer Ivica Račan koji tom prigodom govori o suradnji i razvoju civilnog društva.

Institut Otvoreno društvo Hrvatska je do privremenog odlaska iz Hrvatske 2005. godine u razne projekte uložio 45 milijuna dolara. Dugogodišnja djelatnica Instituta Simona Goldstein suprotstavila se ocjenama da je odlazak Instituta pridonio nazadovanju društvenih vrijednosti u hrvatskom društvu.

U Mađarskoj je na vlasti praktički fašizam, u Sloveniji je na vlast došla populistička desnica, u Srbiji i BiH je poznata situacija – a to su sve zemlje u kojima Soros nikada nije prekidao aktivnost i radi punom parom, podsjetila je. Pred 2 godine Institut je obnovio svoju aktivnost u Hrvatskoj.
XS
SM
MD
LG