Dostupni linkovi

Bez dogovora o Sejdić-Finci, u četvrtak sastanak u Budimpešti


Sud za ljudska prava u Strazburu
Sud za ljudska prava u Strazburu
U Sarajevu je u srijedu oko 22 sata završen sastanak lidera političkih stranaka iz Federacije BiH sa specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH Peterom Sorensenom bez dogovora o provođenju presude Sejdić-Finci, odnosno izboru za člana Predsjedništva BiH u Federaciji BiH.

Lideri SDA, SBB-a, SDP-a, HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 će pregovore nastaviti u četvrtak u Budimpešti.

Tri i po godine traju pregovori o provođenju presude, prema kojoj je Bosna i Hercegovina dužna da, prema presudi Evropskog suda za ljudska prava, promijeni Ustav BiH i dozvoli manjinama kandidovanje za člana bh. Predsjedništva i Dom naroda bh. parlamenta.

Zbog toga što politički lideri nisu u stanju da presudu provedu, Evropska unija je već obustavila novac iz IPA fondova namijenjen BiH, a najavljuje se i mogućnost isključenja zemlje iz Vijeća Evrope, odnosno nepriznavanje izbora u ovoj zemlji 2014.

Prije razgovora sa šefovima stranaka iz FBiH ranije tokom dana sa Sorensenom su odvojeni sastanak održali lideri dva HDZ-a, Dragan Čović (HDZ BiH) i Martin Raguž (HDZ 1990).

Nakon toga Sorensen je razgovarao sa liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, predsjednikom Saveza za bolju budućnost Fahrudinom Radončićem i zamjenikom predsjednika Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem.

Prema pojedinim nezvaničnim informacijama, koju su prenijeli mediji, prijedlog EU je bio da kandidat sa osvojenim najvećim brojem glasova u Federaciji BiH postaje član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Drugi član bi postao onaj kandidat koji je većinu svojih glasova osvojio u pet kantona, u kojima prvoplasirani nije osvojio većinu svojih glasova.

Prema istim izvorima, HDZ je predlagao da u ovu odredbu bude uvršteno da drugi član Predsjedništva postaje onaj koji je pobijedio barem u jednom od pet kantona u kojima prvorangirani nije pobijedio. To bi omogućilo da drugi član Predsjedništva, gotovo sigurno, bude Hrvat sa područja Hercegovine, odnosno Hrvat iz kantona sa većinskim hrvatskim stanovništvo. Ova odredba je sporna za čelnike SDP-a, SDA i SBB-a.

Inače, novinarima nije bilo dozvoljeno da uđu u Parlament BiH, gdje se održavao sastanak Sorensena sa liderima, i nekoliko sati su čekali završetak razgovora ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu.
XS
SM
MD
LG