Dostupni linkovi

Socijalni nemiri ili nasljeđe prethodne Vlade


Sa jednog od prosvjeda bivših radnika KIO Keramike u Zagrebu, 2011., foto: pixell
Sa jednog od prosvjeda bivših radnika KIO Keramike u Zagrebu, 2011., foto: pixell
Usprkos temperaturama debelo ispod nule, Hrvatsku kao da čeka vruća radnička zima.

Zagrebački „Dioki“, brački „Jadrankamen“, „Adriachem“ (bivši „Jugovinil“) iz Kaštel Sućurca, splitsko „Dalmacijavino“ , KIO „Orahovica“, vrbovečki „PIK Vrbovec“ - to su sve poduzeća čiji su radnici unazad nekoliko dana izišli na javne prosvjede.

Problemi svih tih poduzeća nisu od jučer, ali čini se da rješenja za te probleme – kao što ih nije bilo jučer – nema ni danas. Međutim, resorni ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić se ne uzbuđuje.

„Mislim da nije bilo riječi o socijalnim nemirima. Jednostavno, ovo što se događalo protekli tjedan je posljedica svega onog što se događalo godinama u hrvatskom gospodarstvu gdje se stvari nisu rješavale“, kaže ministar.

Sindikati odbijaju da se ove prosvjede naziva „kosturima iz ormara“ koji su nasljeđe bivše Vlade.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever kaže za naš radio da su u svakoj od ovih tvrtki radnici već više puta prosvjedovali, i da se o svakom od tih problema niz puta javno govorilo – od „Adriachema“ do „PIK-a Vrbovec“.

„Sve su to stare, javno poznate stvari koje se nikako nisu rješavale i ostale su u nasljeđe njima, tako da za sve ovo što se sada događa nitko iz Vlade nema pravo reći da su nekakvi 'kosturi iz ormara'. Meni se čini da za sve za što oni nemaju rješenja ili ne znaju kako, onda se pozivaju na 'kosture iz ormara'. Ali ovo to nije, sigurno!“, naglašava Sever.

Ipak mijenjanje kolektivnih ugovora

Sa druge strane, Vlada najavljuje da će smanjiti 2 milijarde kuna (265 milijuna eura) na rashodima za javnu upravu. Najnovije ankete govore da čak 74 posto građana očekuje da će biti otpuštanja iz javne i državne službe.

Predsjednika jedne od pet najvećih sindikalnih središnjica, Matice hrvatskih sindikata, Vilima Ribića to nimalo ne čudi.

Sjednica Vlade Hrvatske, siječanj 2012.
Sjednica Vlade Hrvatske, siječanj 2012.
„Građani očekuju ono čime ih 'filaju' mediji, a dio medija, pogotovo onaj koji je u vlasništvu privatnog kapitala stvara jedan pritisak na Vladu i na proračun da budu što manji porezi, kako bi oni imali što veće profite“, kaže Ribić.

Iako je ministar Mrsić u srijedu najavio da se neće dirati Zakon o radu i kolektivne ugovore, ministar financija Slavko Linić u četvrtak najavljuje da će se do kraja godine mijenjati kolektivne ugovore javnih poduzeća i krenuti u otpuštanja.

Kao da je sve bilo unaprijed isplanirano i iskoordinirano, privatni mediji su odmah stali uz njega: upravo danas jedne hrvatske dnevne novine objavljuju maliciozno napravljenu analizu kolektivnih ugovora, izvlačeći naokolo bizarne detalje kao dokaz da te ugovore i treba promijeniti! A radi se o ukupno 63 tisuće ljudi.

Takvo huškanje građana zaposlenih u privatnom sektoru protiv onih zaposlenih u javnom sektoru ima jasan motiv i nije samo hrvatska specifičnost, kaže Ribić.

„Ta umjetna podjela nije samo hrvatski specifikum! Nas upozoravaju kolege iz stranih sindikata da se to događa i u svim drugim zemljama - tako kapital ratuje protiv radnih ljudi! Zašto? Zato što – kada se smanje prava u javnom sektoru, onda to rade i privatni poduzetnici! Na žalost, neki mediji služe toj funkciji!“, zaključuje Ribić.

U Hrvatskoj je i misija MMF-a, a oni i Svjetska banka imaju uvijek samo jedan recept – smanjiti troškove javnog sektora. Za razliku od prijašnjih godina, došli su ranije, dakle prije donošenja proračuna, i neće se – za razliku od svih prijašnjih godina – niti sastati sa sindikatima.
XS
SM
MD
LG