Dostupni linkovi

Zaev pozvao na građanski front protiv VMRO DPMNE


Sobranje, 6. april 2016.
Sobranje, 6. april 2016.

Lider najveće opozicione stranke u Makedoniji SDSM (Socijademokratski savez Makedonije) Zoran Zaev pozvao je u četvrtak na okupljanje širokog fronta protiv vladajuće VMRO DPMNE i na, kako je istakao, vraćanje demokratije i slobode u Makedoniju. Poziv je usledio nakon što je Sobranje raspušteno, a SDSM najavila da neće učestvovati na izborima.

Zaev je na konferenciji za novinare u front protiv VMRO DPMNE Nikole Gruevskog pozvao koalicione partnere SDSM-a, druge političke partije, nevladine organizacije, sindikate, udruženja građana, intelektualce, profesore, radnike i celu demokratsku javnost.

Na pitanje da li taj poziv na okupljanje u široki front protiv Gruevskog znači i izlazak na ulice i organizovanje protesta, Zaev je rekao da su sve opcije moguće.

Najveća opoziciona stranka je u sredu uveče, nakon što je bilo jasno da će vanredni parlamentarni izbori biti održani 5. juna, najavila da će ih bojkotivati, jer smatra da nisu stvoreni uslovi da budu fer i kredibilni.

Bojkotu izbora zvanično se priključilo još nekoliko manjih makedonskih stranaka, jedna od dve najveće albanske stranke DUI saopštila je da će učestvovati, dok DPA još nema jasan i precizan stav o izborima.

Zaev je u prethodno nakon raspuštanja Sobranja izjavio da njegova partija neće učestvovati na izborima 5. juna jer će, kako je rekao, ti izbori biti lažni.

Zaev je istakao da je dogovor potpisan u skopskom naselju Pržino predviđao obezbeđivanje principa 'jedan čovek - jedan glas", ali da je Nikola Gruevski u kontinuitetu rušio taj dogovor.

"Birački spisak se ne pročišćava. Medijske reforme nisu prihvaćene. Pritisci se nastavljaju. VMRO DPMNE i njegovi sateliti odbijaju fer i demokratske izbore, a to rade sa jednim ciljem - da bi zaštitili i amnestirali svoj kriminal i korupciju, da bi nastavili svoje lično bogaćenje na leđima naroda. Oni ne biraju sredstva da bi ostali na vlasti i nastavili sa kriminalom i korupcijom", naveo je Zoran Zaev.

Dogovorom iz Pržina koji su postigle četiri najveće partije uz posredovanje EU i SAD-a, bilo je dogovoreno da se izbori održe 24. aprila, ali su oni bili odloženi zbog neispunjenih uslova.

Makedonsko Sobranje od srede u ponoć je raspušteno, u skladu sa odlukom koja je izglasana u februaru, čime se otvara mogućnost za održavanje prevremenih parlamentarnih izbora 5. juna.

Predsednik parlamenta Trajko Veljanoski na sednici koja je trajala desetak minuta je samo konstatovao "da je Sobranje raspušteno".

"Završava se mandat ovog parlamentarnog sastava. Želeo bih da vam se zahvalim i da vam poželim sreću i uspeh na ličnom i profesionalnom planu", kazao je Veljanoski.

"Ovaj mandatni period i ovaj poslanički sastav je prošao kroz mnogo teških iskušenja, ali smo ipak realizovali konkretne rezultate u izgradnji strateških ciljeva", dodao je.

Sednici nisu prisustvovali poslanici opozicionog Socijaldemokratskog saveza, a na njoj nisu bile konstatovane ostavke koje su podneli ministri i zamenici iz ove partije, koji su prema dogovoru iz jula prošle godine obavljali te dužnosti da bi se stvorili uslovi za fer izbore.

U međuvremenu u toku je proces pročišćavanja biračkog spiska, a iako se očekivalo, Državna izborna komisija nije donela zaključak da li će u predviđenom roku uspeti da završi taj zadatak.

XS
SM
MD
LG