Dostupni linkovi

Sneg otežava saobraćaj u Vojvodini


Novi Sad pokriven snegom, 15. mart 2013.
Novi Sad pokriven snegom, 15. mart 2013.
Martovski sneg i dalje otežava saobraćaj u Vojvodini. Najveći problemi su na severu pokrajine, gde vetar stvara nanose.

Iako sneg pada umerenim intenzitetom on i dalje stvara probleme i zastoje u saobraćaju širom Vojvodine. Najkritičnije je na severu, gde jak severo-zapadni vetar stvara nanose na putevima. Problem predstavljaju i vozači koji su nespremno dočekali najavljene padavine. Snežni pokrivač na putevima je trenutno visok približno deset do petnaest centimetara.

Tehnički direktor Komunalnog preduzeća Čistoća i Zelenilo u Subotici, Jovan Marković kaže da je situacija pod kontrolom i da je mehanizacija preduzeća na putevima. On dodaje da rade i na čišćenju trotoara i biciklističkih staza.

U Novom Sadu sneg neprekidno pada, zbog čega se saobraćaj u gradu odvija usporeno, ali javni prevoz nije u prekidu.

Poseban problem nastao je oko Zrenjanina, Vršca, Bačke Palanke i Odžaka gde jak vetar stvara snežne nanose.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Vladimir Barović već godinama izučava reakciju države u kriznim situacijama. On kaže za Radio Slobodna Evropa da službe ove zime nisu bile na visini zadatka.

„Definitivno možemo reći da država nije dobro odreagovala, odnosno da ni državne institucije koje su zadužene za to nisu odradile svoj posao tako kako treba. Dobar primer je za to Novi Sad gde su u decembru ulice i putevi bili neočišćeni, a najnoviji sneg potvrđuje isto: i putevi i trotoari su neočišćeni. Ovo je veliki problem i mora se ozbiljnije raditi na rešavanju“, naglašava Barović.

On napominje da sistem zaštite mora da se prilagodi novim vremenskim uslovima u kojima će biti sve više ekstremnih promena.
XS
SM
MD
LG