Dostupni linkovi

Federacija BiH: Smjene na FTV nakon promjene vladajuće koalicije


Zgrada RTV doma u Sarajevu, sjedište Federalne televizije
Zgrada RTV doma u Sarajevu, sjedište Federalne televizije
Ekspresno imenovanje privremenog upravog odbora FTV nakon formiranja nove parlamentarne većine, mnogi medijski analitičari ocjenjuje još jednim pokušajem vladajuće elite da medijski prostor u Bosni i Hercegovini u potpunosti kolonizira. Činjenica da se pritom zakonske procedure zaobilaze, opravdava tezu da Bosna i Hercegovina polakao postaje autoritarno društvo u kojem vladaju partije a ne zakoni.

U gotovo rekordnom roku, istog dana kad je imenovana nova parlamentarna većina u Federalnom parlamentu, donesena je odluka o imenovanju novog privremenog upravog odbora Federalne TV.

Zakonska procedura, koja uz ostalo podrazumijeva i raspisivanje natječaja, u ovom slučaju u potpunosti je zaobiđena, što je predsjednik kluba zastupnika SDP-a, Jasenko Selimović, ovako opravdao:

„Konkursi po procedurama traju dosta dugo. Dok se sve ispoštuje, dok se raspišu, proći će više od dva-tri mjeseca. Zato mi danas idemo na izbor privremenih članova.“

Treba li podsjetiti kako Zakon o Javnom RTV sistemu termin 'privremeni odbor' ne poznaje? No, to zastupnike nove parlamentarne većine, koju čine SDP, dva HDZ-a te Savez za bolju budućnost, nije zasmetalo.

„Zaduženje je da se odmah raspiše natječaj, kako bi se procedura završila u propisanom roku“, kaže Marinko Čavara iz HDZ-a BiH.

Zanimljivo je da isti saziv Parlamenta više od dvije godine nije uspio popuniti upraženjena mjesta u Upravom odboru FTV. Iako je njihov izbor bio finaliziran ujesen prošle godine, proceduru je stopirao upravo SDP koji je tražio da se mimo svih procedura u Upravni odbor imenuje Mirsad Čatić.

„To je potpuno ogolilo politiku SDP-a i pokazalo da je njihov interes da preko članova Upravnog odbora preuzmu ponovo kontrolu nad FTV", kaže novinarka Suzana Mijatović.

Nakon što su se našli na čelu parlamentarne većine, FTV je ekspresno dobila Upravni odbor, uz obrazloženje 'kako bi se što prije prevazišla sporna situacija gdje je većini članova davno istekao mandat'.

„To je potpuno ogolilo politiku SDP-a i pokazalo da je njihov interes da preko članova Upravnog odbora preuzmu ponovo kontrolu nad FTV, naravno, u dogovoru sa svojim novim koalicijskim partnerima. Koliko ja znam, Nino Ćorić, jedan od predloženih članova Upravnog odbora bio je izvršni direktor političke akademije HDZ-a“, navodi Suzana Mijatović, novinarka Slobodne Bosne.

Odluka o imenovanju novog Upravnog odbora došla je dan nakon što je Federalna TV objavila stenograme sa sjednice Vlade FBiH.

Na sjednici se pokušavalo ubijediti ministre kako njihov kolega, ministar prostornog uređenja i okoliša, Desnica Radivojević, donedavno kadar SDA, nije samoinicijativno dao ostavku, već je taj potez inicirala njegova stranka po saznanju da namjerava preći u SDP.

Kadrovske promjene

Stenogrami sa sjednice najbolje su pokazali kako danas funkcioniše federalna vlast.

Borka Rudić
Borka Rudić
„To je i ključni problem ove zemlje. Dakle, građani Bosne i Hercegovine plaćaju RTV pretplatu da bi javni servisi opstali, da bi finansijski bili stabilni, a za uzvrat mi imamo stalne probleme u tim javnim servisima i imamo miješanje političkih partija u uredničku politiku“, kaže Borka Rudić, Udruženje BH novinari.

U FTV koja je godinama bila bliska SDP-u nedavno su izvršene ozbiljne kadrovske promjene čime je uređivačka politika donekle odmaknuta od stare prakse. Imenovanjem Upravnog odbora bez zakonskih procedura jasno je poručeno kako će FTV biti stavljena na isti nivo na kojem se godinama nalazi RTRS, kao eksponent vladajuće politike.

Uz podsjećanje da je i Upravnom odboru BHRT-a prije nekoliko godina istekao mandat, Suzana Mijatović dodaje:

„Izuzmemo li onaj period neposredno nakon rata, da situacija nikad nije bila gora – petnaest, šesnaest godina nakon rata, nakon milijuna maraka koje je međunarodna zajednica ovdje donirala u razvoj nezavisnih medija – da mi imamo situaciju identičnu onoj koju smo imali neposredno nakon završetka rata."

„Ja ne bih rekao da se radi o nekom novom vremenu, novom procesu. Mislim da se radi o kulminaciji procesa, političkom uticaju, nekakvoj kontroli nad medijskim organizacijama, nad javnim firmama i institucijama, skidanje maski vezano za ono što je suština problema u Bosni i Hercegovini, a to je direktni lični, ako ne partijski, interes političkih struktura“, kaže Srećko Latal iz Međunarodne krizne grupe.

Po definiciji - režim koji nastoji da ovlada pravosuđem, policijom i medijima može se nazvati totalitarnim društvom. Nermina Mujagić, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu zaključuje:

„Ovako vi faktički imate osjećaj da se borite protiv svih, jer je politika ušla u sve pore društvenog života. To nije onaj klasičan tip autoritarnog društva gdje vi kažete da je politika preuzela državu. Sad imamo jednu totalnu ideologizaciju, imamo jedno totalno političko, da kažemo, koloniziranje, a to je, po meni, još opasnije. To je nešto gore od totalitarnog režima. Imate faktički demokratske forme, a imate antidemokratski sadržaj. Naravno da su sad mediji, čini mi se, na potezu. Mediji se sami moraju izboriti za taj neki princip samoregulacije, da ne budu ovisni od političkih struktura.“

Iako je visoki predstavik u BiH Valentin Inzko - komentirajući, kako je kazao, nezakonite procedure imenovanja na FTV - najavio i oštru reakciju Vijeća za implementaciju mira u BiH, to se nije desilo.

Podsjetimo da je Ured OHR-a - kao međunarodno tijelo - uz ostalo, zadužen za reformu javnih servisa u Bosni i Hercegovini.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG