Dostupni linkovi

Save the Children: Smanjena smrtnost djece u svijetu


Smanjena smrtnost djece u svijetu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Smanjena smrtnost djece u svijetu

Posljednjih deset godina svijet je napravio napredak „bez presedana“ u smanjenju smrtnosti djece, stoji u posljednjem izvještaju fondacije „Save the Children“. Ova organizacija, koja ima sjedište u Londonu, upozorava medjutim da još uvijek nije postignut cilj UN-a da se smrtnost djece smanji za dvije trećine.

Jedan od direktora „Save the Children“, Ben Hewitt predstavljajući izvještaj fondacije je rekao:

"Prikupljajući podatke širom svijeta, uvidjeli smo da je u posljednjoj generaciji prepolovljena smrtnost djece. To je istorijski uspjeh, tako da već sada možemo početi govoriti o tome da u narednoj generaciji možemo pojavu spriječiti. Mislim da je ljudima jasno da se nešto može promijeniti i tokom njihova životnog vijeka.“

Dokument koji je u srijedu predstavljen u Londonu daje precizne podatke iz 75 zemalja gdje je utvrdjeno da je pao broj smrtnosti djece mlađe od pet godina koja su umirala od izlječivih uzroka. Sa 12 miliona u 1990., sveo se na šest miliona i 600 hiljada u prošloj godini.

Glavni je cilj, kaže Hewitt usporediti zemlje unutar jedne regije kako bi se tačno znalo da li je napredak održiv.

Ben Hewitt
Ben Hewitt
"Veoma su zanimlja neka poredjenja. Imate, naprimjer, vrlo brzi napredak u Bangladešu, zemlji koja ima niži ekonomski rast od Indije. Tako da je interesantno ispitati šta se dešava, kakva je politika, zbog čega je to tako. Da li se država brine samo za odredjene grupe, ili radi u korist svih gradjana. To su važna pitanja koja treba postaviti.“

U izvještaju se ocjenjuje da je Niger „udarnički napredovao“, smanjivši smrtnost djece za više od polovine. Unatoč sušama i hroničnom nedostatku para.

"Zemlje koje su najbolje rangirane poput Nigera zanimljive su jer su ustanovili sveopštu zaštitu: u cijeloj zemlji pružaju besplatne usluge i za trudnice i za djecu."
XS
SM
MD
LG