Dostupni linkovi

Slučaj Zavala: Negodovanje optuženih njemačkom ambasadoru


Dragan Marović ispred Ambasade Njemačke, 16. maj 2013.
Dragan Marović ispred Ambasade Njemačke, 16. maj 2013.
Ispred ambasade Njemačke u Podgorici u četvrtak su se okupili optuženi u tom slučaju negodujući zbog javnih istupa ambasadora Pijusa Fišera koji je u posljednjoj izjavi saopštio da je razočaravajuće to što u Crnoj Gori padaju presude za velike predmete iz organizovanog kriminala i korupcije, kao što su Zavala i Šarić. Oglasila se i predsjednica Apelacionog suda Svetlana Vujanović koja je saopštila da su presude pale jer su bile nerazmljive.

Okrivljeni u predmetu Zavala Dragan Marović, Dragan Sekulić, Dragan Žinić i Novak Stanojević predali su Ambasadi Njemačke pismo u kojem traže od ambasadora te države u Crnoj Gori, Piusa Fišera da ih primi kako bi objektivnije ocjenjivao taj slučaj. Ambasador nije bio u kancelariji kada su okrivljeni u slučaju Zavala predali pismo.

Jedan od optuženih, brat Svetozara Marovića, Dragan Marović koji je obavljao funkciju potpredsjednika budvanske opštine pozvao je ambasadora Fišera da objektivnije sagleda sve okolnosti oko slučaja Zavala:

"Krivci smo bez ijednog dokaza, a jednostrana istina ne može biti prava istina. Eto, to je naša želja da nas jedna ovako velika zemlja čuje i da razumije našu patnju i muku koju trpimo skoro tri godine. Sve novine nas etiketiraju. Ja bih, ako budem u prilici, predložio gospodinu Fišeru da nam pomogne, da pošalje ekspertsku grupu iz Njemačke da uradi nalaz koji je uradila naša komisija. Mislimo da je taj nalaz sudskog vještaka netačan i nestručan", ustvrdio je Dragan Marović.

Njemački ambasador Pius Fišer je u nekoliko navrata iskazao razočaranje presudama u tzv velikim slučajevima kakvi su Šarić i Zavala. U izjavi prije dva dana na skupu sudija i tužilaca u Budvi, njemački ambasador je ukazao na “razočaravajuće presude, koje su trebalo da budu dokaz da Crna Gora ima političku volju i sposobnost da se bori protiv organizovanog kriminala i korupcije”, navodeći kao primjer odluke Apelacionog suda u slučajevima Šarić i Zavala.

“Takav rezultat za nas je razočaravajući, jer su upravo te dvije presude, odnosno slučaja, bili za nas dokaz da je Crna Gora spremna da se bori protiv ovog zla”, naglasio je Fišer.

Poziv stranim diplomatama

Apelacioni sud Crne Gore je u martu ukinuo presude čelnicima budvanske opštine koji su prošle godine kažnjeni zatvorskim kaznama zbog zloupotrebe službenog položaja jer su oštetili opštinski budžet za preko 800.000 eura u korist privatne firme Zavala invest koja je sagradila fabriku za preradu morske vode.

Takvu odluku je u jednom od posljednjih javnih nastupa u medijima kritikovala i sada već bivša državna tužiteljica Ranka Čarapić:

"Bilo da je to Šarić, bilo da je to sada Zavala i tako dalje. Otprilike se provlači ista nit da je sud bio spriječen da uđe u raspravljanje suštine optužbe i suštine već presude zbog toga što je postojala neka pravna smetnja. Mi se sa tim ocjenama ne slažemo, mislimo da Apelacioni sud apsolutno primjenjuje neke rezone koji su potpuno
Svetlana Vujanović
Svetlana Vujanović
nepoznati našoj sudskoj praksi. U slučaju Šarić ti pravni rezoni su nedosljedni", rekla je Ranka Čarapić.

No, predsjednica Apelacionog suda Svetlana Vujanović odbacuje optužbe bivše državne tužiteljke, ponavljajući obrazloženje tog suda da je presuda Višeg suda za Zavalu bila nerazumljiva.

"Sud koji je nezavisan organ ne oslučkuje kakva je politička volja i šta treba politici pa da shodno tome donese presudu. Apsolutno bi to bilo nedopustivo i apsolutno bi bilo nedopustivo da dajemo prohodnost nedostatnim utuženjima samo zato što ih je pokrenuo vrhovni državni tužilac i što neko sastrane unaprijed očekuje osudu. Mi sudimo samo na osnovu zakona i samo na taj način će Apelacioni sud odlučivati. Kakvi god zahtjevi bilo čiji budu mi mimo toga nećemo odlučivati", naglasila je Svetlana Vujanović.

Osvrnula se i na sve ćešće nezadovoljstvo stranih diplomata obaranjem presuda u Crnoj Gori:

"Strani diplomate moguće i ne bi tako saopštavali informacije da imaju poptune informacije. Mislim da oni ne posjeduju prave informacije i mi ih zato pozivamo da dođu kod nas i vide šta mi i kako radimo i u kakvim uslovima. Pozivam ih da razgovaramo, ne u smislu da se pravdamo, to nikako, ni za jednu odluku, ali da pokušamo da objasnimo razloge takvih odluka jednom ambasadoru, što bi učinili i prema bilo kojem građaninu koji se može informisati o svemu tome na sajtu našeg suda", rekla je Vujanović.

Optuženi u ovom slučaju su bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača, bivši potpredsjednik opštine Dragan Marović, nekadašnji poslanik DPS Đorđije Pinjatić, izvršni direktor budvanskog preduzeća "Moninvest" Dragan Sekulić, Dragan Žinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetič, Srećko Tomović, Novak Stanojević, Miško Minić i Marko Kaloštro. Istraga je pokrenuta i protiv ruske državljanke Natalije Panine, bivše izvršne direktorke preduzeća "Zavala invest".

Sutkinja Višeg suda u Podgorici Valentina Pavličić zakazala za 2. jul početak novog suđenja optuženima za Zavalu.
XS
SM
MD
LG