Dostupni linkovi

Roditelji traže pravdu od Vučića za ubijene gardiste


Vlada pravi novu komisiju za ubijene gardiste
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Vlada Srbije donela je odluku o formiranju Komisije za razmatranje činjenica i okolnosti u vezi sa stradanjem dvojice gardista nekadašnje Vojske Srbije i Crne Gore 5. oktobra 2004. u okviru vojnog objekta za posebne namene "Karaš" u Topčideru. Premijer Srbije Aleksandar Vučić primio je u Vladi porodice nastradalih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića. No, da li je za napredovanje u ovom slučaju, koji je već dvanaest godina u predistražnom postupku, potrebna komisija ili da nadležni organi rade svoj posao?

Dvanaest godina od stradanja gardista u okviru vojnog objekta za posebne namene "Karaš" u Topčideru formira se još jedna komisija. U međuvremenu se nije maklo od predistražnog postupka.

Nakon što im je premijer Aleksandar Vučić saopštio da će vlada formirati komisiju, zastupnica porodica nastradalih gardista Olgica Batić rekla je da im to daje nadu da ovaj predmet nije zaboravljen.

Poverenje u rad buduće komisije: Olgica Batić
Poverenje u rad buduće komisije: Olgica Batić


„Očekujemo da, ako ne dođemo do potpune istine, bar doprinesemo utvrđivanju nekih činjenica, koje nisu bile poznate ili iz namere ili iz neznanja“, rekla je Batić navodeći da veruju u rad buduće komisije i porodice stradalih gardista i njihovi punomoćnici.

Pravni zastupnici i porodice vojnika tražili su formiranje komisije za slučaj "Topčider", po ugledu na onu koja je formirana za ubistvo novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

„Nadamo se da će istina da izađe na videlo“, rekao je otac Dražena Milovanovića, Petar nakon izlaska iz zgrade Vlade Srbije.

Komisiju čine predstavnici Ministarstva odbrane, Vojno-bezbednosne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativne agencije, Višeg javnog tužilaštva, Tužilaštva za organizovani kriminal kao i pravni zastupnici porodica stradalih gardista.

Do susreta sa premijerom, kome su prisustvovali i ministri Nebojša Stefanović, Nela Kuburović i Zoran Đorđević, došlo je nakon što su pravni zastupnici porodica početkom nedelje novinarima u Beogradu predstavili 3D forenzičku analizu događaja u Topčideru, prema kojoj su gardisti ubijeni. Tu analizu izvršio je Centar za forenzička istraživanja iz Novog Sada.

Video: Slučaj Topčider - Teranje zločina u zaborav

Slučaj Topčider: Teranje zločina u zaborav
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:27:02 0:00

Posle njihove pogibije nekadašnji Vojni sud je sproveo istražne radnje, a veštaci koje je angažovao zaključili su da je Jakovljević ubio Milovanovića, a onda pucao u sebe.

Međutim, nezavisna komisija, koja je formirana po nalogu tadašnjeg predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, obavila je svoj uviđaj, ekshumirala tela, sprovela sudsko-medicinsko i balističko veštačenje i zaključila da je gardiste ubila treća osoba.

Ovaj slučaj poslednjih dvanaest godina prate nikada potvrđene sumnje da su vojnici stradali jer su bili svedoci nelegalnih radnji u tajnom vojnom objektu ili skirivanja haških optuženika.

Advokat Božo Prelević, predsednik te nezavisne komisije kaže za RSE da sada nije potrebna komisija već da policija pronađe počinioca i da ga tužilac optuži.

„Sve ostalo je samo izmišljanje rupe na saksiji. I kakav je to sistem koji funkioniše ako Vučić primi roditelje, a ne funkcioniše ako Vučić ne primi roditelje. Valjda taj sistem treba da funkcioniše bez obzira ko ih primi“, primećuje Prelević dodajući da je roditelje primio svako ko je do sada bio na vlasti a da „niko nije krenuo da juri ubice.“

Pravni zastupnici porodica kažu da su poslednju informaciju dobili iz tužilaštva pre godinu dana, kada im je saopšteno koje radnje su preduzete po njihovim predlozima.

Uloga Vuka Jeremića

Poslednjih dana deo medija je aktuelizovao predlog pravnih zastupnika da se sasluša Vuk Jeremić, koji je bio savetnik tadašnjeg predsednika Srbije, a na osnovu saslušanja bivšeg načelnika Generalštaba Branka Krge, koji je Jeremića označio kao lice koje mu je telefonom javilo šta se desilo tog 5. oktobra 2004. u Topčideru.

Pravni zastupnici su u aprilu 2016. godine podneli Višem javnom tužilaštvu zahtev da se, između ostalih, saslušaju Vuk Jeremić, ali i tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić na okolnosti kako je njegov kabinet pre svih iz lanca komandovanja saznao za pogibiju gardista u Topčideru.

I Olgica Batić ukazuje da je predlog za saslušanje Jeremića podnet početkom godine.

„Mi smo formalno predložili da se sasluša svako ko se pominje od bilo koga u ovom predmetu ko je do sada salušan, tako da ne vidimo bilo kakav vid senzacije, tim pre što to ni ne predstavlja nov predlog“, rekla je Batić.

U međuvremenu je u Skupštini Srbije šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović upitao „kakve je informacije o smrti dvojice gardista imao Vuk Jeremić, bivši ministar inostranih poslova, a sadašnji kandidat za predsednika Srbije“.

Božo Prelević smatra potpuno neosnovanim pominjanje Vuka Jeremića u ovom kontekstu.

„To je neviđena glupost. To je odgovor na priču 'Jeremić se kandiduje za predsednika'“, kaže Prelević.

Zahtev za saslušanjem: Vuk Jeremić i Boris Tadić
Zahtev za saslušanjem: Vuk Jeremić i Boris Tadić


„Prvo nije tačno da je on prvi saznao, a drugo potpuno je nebitno ko je prvi saznao, i treće Vuk Jeremić se tada nalazio u kabinetu predsednika Tadića, a predsednik Tadić je glavni zagovornik formiranja komisije", rekao nam je Prelević.

On dalje navodi da bi bilo interesantno čuti šta je radio Jeremić u slučaju da je Tadić odbijao da formira komisiju.

„Pošto je u ovom slučaju Tadićeva uloga apsolutno pozitivna onda je potpuno besmisleno da li je neko iz njegovog kabineta saznao da je neko ubijen“, smatra Prelević.

Bivši predsedavajući UN i nekadašnji ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić se nije oglašavao ovim povodom, ali je preko tvitera obavestio javnost da se iz Njujorka vraća kući.

"Nakon četiri intenzivne godine, doviđenja Njujorku. Vreme je da se vratim kući", napisao je Jeremić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG