Dostupni linkovi

Slučaj Šarić u Crnoj Gori i dalje u centru pažnje


Darko Šarić u sudnici
Darko Šarić u sudnici
Iako nedavno uhapšenog Darka Šarića crnogorske vlasti ne terete ni za jedno kriminalno djelo, u Crnoj Gori se ovaj slučaj pomno prati zbog činjenice da je Šarić, iako srpski državljanin, rodom iz Pljevalja ali i zbog očekivanja da bi njegovi iskazi mogli da pokažu da ga sa Crnom Gorom ne povezuje samo porijeklo, već možda i konkretne operacije i saradnike koje je imao ovdje.

Narko bos Darko Šarić, uhapšen 18. marta u zajedničkoj akciji Srbije i Crne Gore, u ponedjeljak se prvi put pojavio u Specijalnom sudu u Beogradu. Proces koji je prethodno već počet u njegovom odsustvu, nastavljen je suđenjem njemu i članovima njegove bande koja se tereti za šverc 5,7 tona kokaina iz latinske Amerike u zapadnu Evropu 2008. i 2009. godine.

Iako protiv Šarića u Crnoj Gori nema optužnice, za cijeli slučaj vlada veliko interesovanje značajnog dijela ovdašnje javnosti. Sudeći po izjavi crnogorskog ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, i u pojedinim državnim organima postoji zanimanje za Šarićev slučaj.

"Svaka informacija ako je Ii kada je bude u svakom segment biće obavezujući input za sve državne organe u Crnoj Gori da svaku novu informaciju i svaki sadržaj, najbolje bi bilo da dobijemo dokaze u tom kontekstu, svakako će biti obavezujući za postupanje I otvaranje novih istražnih postupaka", kaže Konjević.

Najtraženijem narko bosu sa ovih prostora Darku Šariću, trag se izgubio prije pet godina tokom akcije 'Balkanski ratnik' koja se oktobra 2009. odvijala na relaciji Urugvaj - Beograd kada je u urugvajskoj luci zaplijenjeno oko 2,2 tone kokaina, nakon čega je uslijedio i početak raspada njegove grupe.

Šariću se sada u Srbiji sudi za pranje novca i trgovinu drogom, a iako negira da je bio uključen u kriminalne aktivnosti, tamošnja javnost očekuje da sazna ko su bili njegovi saradnici i zaštitnici, naročito iz sfere politike.

Dio crnogorske opozicije smatra da će se u iskazima Darka Šarića biti i putokazi ka Crnoj Gori.

Obrad Gojković, funkcioner Socijalističke narodne partije, vjeruje da će Šarić zapravo pokrenuti regionalnu aferu u koju će biti upleteni i akteri iz Crne Gore:

,,U Crnoj Gori sam siguran da se neće sve rasvijetliti ali hoće vjerovatno relacije kako se prao novac jer koliko ja imam informacija iako nijesam imao uvid u sudsku dokumentaciju, Šarić je imao paket akcija u jednom javnom glasilu u Crnoj Gori, imao je najvjerovatnije i neke relacije sa kriminalom i političkim miljeom. Sigurno je da će ovo biti proces koji će biti zanimljiv sa regionalnog aspekta.Sigurno će službe koje se bave borbom protiv organizovanog kriminala steći neka nova iskustva jer očigledno je da ovako veliki slučaj nije zabilježen na ovim prostorima", kaže Gojković.

"Svakako da će slučaj Šarić imati veliki značaj i za Crnu Goru i to sa više aspekta", smatra advokat Branislav Lutovac.

"Prvo je pitanje da li je u Crnoj Gori imao organizovanu kriminalnu grupu i koje su bile njihove aktivnosti i ko je sve uključen u tu grupu? Drugo je pitanje da li je bilo pranje novca preko berzanskog poslovanja i ulaganja u kupovinu akcija pojedinih javnih preduzeća, na primjer govorilo se o njegovim ulaganjima u državni list Pobjeda. Treba ispititati da li je imao kontakte sa predstavnicima javne vlasti ili političkog establišmenta. Biće interesantno objašnjenje kako je to gospodin Šarić na volšeban način nestao iz Crne Gore baš u vrijeme kada je raspisana crvena Interpolova potjernica za njim", navodi Lutovac.

Sa građanima Nikšića koji uglavnom prate sva zbivanja u vezi sa slučajem Šarić razgovarala je koleginica Lela Šćepanović:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00
Direktan link
XS
SM
MD
LG