Dostupni linkovi

Slučaj Radeljaš: Komšijski dogovor sudije i osuđenika


Esed Radeljaš, foto: CIN
Esed Radeljaš, foto: CIN

Sadašnji ministar privrede u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona, a nekadašnji poslanik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, Esed Radeljaš, gradio je vikendicu na zemlji sudije Vladimira Špoljarića u vrijeme kada je on rješavao njegov sudski postupak.

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) otkrivaju kako je Radeljaš izbjegao izdržavanje kazne zatvora, te bogaćanje po principu ucjena ili "usluga za uslugu".

Vikendica na atraktivnom sarajevskom izletištu Bijambare bila je 2006. godine u vlasništvu sudije Kantonalnog suda u Sarajevu, Vladimira Špoljarića. Te godine dobio je predmet u kojem je trebao ispraviti grešku napravljenu u presudi protiv Radeljaša gdje je umjesto imena Esed upisano Esad.

Sudija Vladimir Špoljarić (Foto: Oslobođenje)
Sudija Vladimir Špoljarić (Foto: Oslobođenje)

Zahvaljujući sudiji koji je odugovlačio, te doveo proces do zastare, Radeljaš - osuđen 2005. godine na dvanaest mjeseci zatvora zbog prevare i krivotvorenja dokumenata - nije izdržavao kaznu.

Sve to rezultiralo je, prema istraživanju CIN-a da je Špoljarić prodao vikendicu Esedu Radeljašu, te pristao da na mjestu njegove srušene vikendice, Radeljaš finansira izgradnju novog objekta i to prije nego su kupoprodaju ozvaničili ugovorom.

Špoljarić je novinarima CIN-a kazao da nije znao ko je kupac njegove vikendice sve dok nije došao potpisati ugovor o prodaji. Prema njegovim riječima, kupca je pronašao sarajevski advokat Muhidin Kapo.

Špoljarić i Kapo su u ratu bili sudije Vojnog suda u Sarajevu. Iz tog perioda Špoljarić poznaje i Radeljaša.

"Radeljaša znam iz rata. On je bio pomoćnik komandanta za logistiku u Drugoj viteškoj. Ja sam bio na Vojnom sudu. Mislim, ništa posebno", kaže Špoljarić.

Na pitanje novinara CIN-a, zašto nije odustao od prodaje vikendice kada je vidio ko je kupac, sudija odgovara da nije uradio ništa nezakonito.

"Pa, šta biste vi uradili? Došao, sve gotovo. Meni se žurilo da prodam to, eto...", riječi su sudije Špoljarića.

Lijevo je vikendica sudije Vladimira Špoljarića, desno vikendica koju je prodao političaru Esedu Radeljašu, a ovaj zatim pravobraniocu Nedžadu Kapetanoviću (Foto:CIN)
Lijevo je vikendica sudije Vladimira Špoljarića, desno vikendica koju je prodao političaru Esedu Radeljašu, a ovaj zatim pravobraniocu Nedžadu Kapetanoviću (Foto:CIN)

"Uvidom u kupoprodajni ugovor koji su potpisali sudija i Esed Radeljaš vidjeli smo da je Radeljaš, zapravo, finansirao izgradnju vikendice na sudijinom zemljištu prije nego što je ona bila predmet kupoprodaje. Osim toga, sudija je priznao da su u ugovoru naveli lažnu cijenu vikendice i da je to urađeno na Radeljašev zahtjev radi vikendice", navodi Jasna Fetahović, novinarka Centra za istraživačko novinarstvo.

Sudija i Radeljaš su bili komšije na Bijambarama do oktobra 2011. godine kada je Radeljaš svoju vikendicu za 5.000 eura prodao tadašnjem pravobraniocu Općine Novi Grad Sarajevo Nedžadu Kapetanoviću.

Dvadeset mjeseci ranije Radeljaš je od ove općine dobio odštetu od oko milion maraka na osnovu spora u kojem je Kapetanović učestvovao kao pravobranilac.

Naime, Radeljašu je 2006. godine dodijeljeno općinsko zemljište u Nedžarićima za koje je platio naknadu od 22 hiljade eura. Radeljašu je pravo na zemljište oduzeto 2010. godine zato što nije ispoštovao obaveze i u predviđenom zakonskom roku izgradio poslovni objekat.

Kad je Radeljašu oduzeto pravo na raspolaganje zemljištem, on je od Općine zatražio odštetu. Nakon vještačenja vrijednosti zemljišta donesen je nalog da se Radeljašu isplati više od pola miliona eura, odnosno 23 puta više nego što je platio. On je u to vrijeme bio općinski vijećnik u Novom Gradu, nakon što je na lokalnim izborima 2008. godine osvojio mandat kao kandidat Bosanske stranke.

"Činjenica da je čovjek kupio nešto za 40.000 maraka od Općine i to isto vratio za milion maraka sve govori. Taj njegov način rada i djelovanja političkog, u konkretnom slučaju, on je vjerovatno kao vijećnik ucjenivao rukovodstvo Općine nekom svojom podrškom u Vijeću i na taj način došao do tog novca", objašnjava Semir Efendić, sadašnji načelnik Opštine Novi Grad.

Radeljaš je u zadnjih sedam godina bio općinski vijećnik, kantonalni zastupnik i delegat u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Ostaće upamćen po odgovoru na pitanje brojnim novinarima tokom jedne od sjednica Skupštine KS o spornom zemljištu, rekao:

"Pustite me, ja sam mali lopov, ganjajte one velike!"

XS
SM
MD
LG