Dostupni linkovi

Slučaj Morinj: Bivši pripadnici JNA osuđeni na 12 godina zatvora


Jedan od osuđenih u pratnji policije ispred suda u Podgorici - april 2011.
Jedan od osuđenih u pratnji policije ispred suda u Podgorici - april 2011.
Viši sud u Podgorici u ponovljenom, trećem suđenju za ratni zločin nad hrvatskim zarobljenicima u logoru Morinj osudio je četvoricu bivših rezervista JNA na ukupno 12 godina zatvora. Time je praktično ponovljena presuda iz 2012. godine, koju je ukinuo Apelacioni sud i predmet vratio na ponovljeno suđenje. Advokati, nezadovoljni presudom, najavljuju žalbu. Odlukom suda ogorčeni su i u dubrovačkom udruženju logoraša.

Za ratni zločin u logoru Morinj i „nečovječno postupanje” prema hrvatskim logorašima na četiri godine zatvora kažnjen je Ivo Manzelin, kuvar u logoru, na po tri su osuđeni Špiro Luičić tadašnji vojni policajac i stražar Boro Gligić, dok je bivši rezervni oficir Ivo Gojnić kažnjen sa dvije godine.

Ova presuda je treća u postupku protiv bivših rezervista, pokrenutom 2008. podizanjem optužnice protiv šestorice pripadnika JNA. Ranijom presudom Višeg suda iz 2012. godine, a koju je potvrdio Apelacioni sud, krivice su oslobođeni isljednici Mlađen Govedarica i Zlatko Tarle.

Advokati odbrane nezadovoljni su presudom i najavljuju žalbu na odluku suda.

Branilac jednog od optuženih, Goran Rodić u prvi plan ističe da Viši sud ponavljanem presude iz 2012, nije ispoštovao odluku Apelacionog suda kojom je oborena osuđujuća presuda protiv četvorice bivših rezervista.

Dok Rodić smatra da Viši sud time prebacuje odgovornost i konačnu odluku na Apelacioni sud, njegov kolega Branislav Lutovac, takođe advokat odbrane, nije iznenađen presudom.

"To za mene nije nikakvo iznenađenje jer sud kada jednom presudi i donese odluku u pogledu kazne vrlo teško mijenja tu odluku. Ipak smatram da imamo dosta mjesta za žalbu", ističe Lutovac.

Nezadovoljstvo kaznom

Podsjetimo, logor u Morinju formirala je bivša JNA po izbijanju rata u Hrvatskoj 1991. godine i u njemu je bilo zatvireno više od 160 logoraša dovođenih sa dubrovačkog ratišta. Optužnica je podignuta protiv šestorice bivših rezervista koji su maja 2010. godine osuđeni na ukupno 16 godina i 6 mjeseci zatvora. Ta presuda je ukinuta, pa je postupak vraćen na početak.

Drugom odlukom suda iz 2012. godine zatvorske kazne su potvrđene četvorici rezervista, dok su krivice oslobođeni Govedarica i Tarle. Apelacioni sud je ukinuo osuđujući dio presude i potvrdio oslobađajuću dvojici isljednika u logoru.

Bivši logoraš i predsjednik Društva, dubrovackih logoraša Zdenko Bulić za RSE kaže da je očekivao strože kazne.

"Zbog zločina koji se dogodio nad nama, zbog jednostavno tog divljanja koje smo prošli u tom nesretnom Morinju očekivali smo mnogo veće kazne, ne samo za ovu četvoricu nego i za druge. Mi od prvoga dana tvrdimo da je trebalo proširiti spisak osumnjičenih na veći broj ljudi. Bilo kako bilo, vidjećemo šta će reći Apelacioni sud. Mi smo nezadovoljni blagim kaznama i vidjećemo kako ćemo se mi dalje ponašati. Da li ćemo tražiti da hrvatski sud preuzme cijeli slučaj, vidjećemo", izjavio je Bulić.

U nevladinom sektoru povodom ovog i drugih suđenja za ratne zločine u Crnoj Gori u više navrata je ukazano kako suđenja predugo traju, te da presude redovno padaju. Tako bez pravosnažno osuđenih u Crnoj Gori su, za sada, samo žrtve nesporne.
XS
SM
MD
LG