Dostupni linkovi

Slučaj Marović ne završava se nagodbom sa Tužilaštvom


Svetozar Marović, Podgorica, 16. januar 2016.
Svetozar Marović, Podgorica, 16. januar 2016.

Specijalno tužilaštvo bi, prema nezvaničnim informacijama, ubrzo moglo sa visokim funkcionerom vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), Svetozarom Marovićem, zaključiti sporazum o priznanju krivice za četiri korupcionaške afere u Budvi.

Kada je riječ o nagodbama Tužilaštva, šira javnost je uglavnom fokusirana na visinu zatvorske kazne i novac koji okrivljeni treba da vrate. Međutim, nagodbe sadrže i dio koji se odnosi na finansijske istrage koje će tek uslijediti.

Iako se o kriminalnim aktivnostima visokog funkcionera DPS-a i lokalnog budvanskog moćnika, Svetozara Marovića neprestano pojavljuju novi navodi, prema nezvaničnim informacijama, Specijalno tužilaštvo je nadomak postizanja nagodbe.

Marović bi, navodno, priznao krivicu za četiri korupcionaške afere u Budvi. Prema informacijama dnevnika Vijesti, o uslovima sporazuma se još uvijek pregovara, ali se već pominje zatvorska kazna od četiri i po godine.

Specijalno tužilaštvo koje je prethodno već sklopilo sporazum sa sinom Svetozara Marovića, Milošem, po kom će on odležati godinu dana zatvora i vratiti 380.000 eura sada, navodno, pregovara i sa Svetozarom Marovićem i njegovim bratom, Draganom, sa kojim će takođe biti sklopljen sporazum za koji je jedan od uslova da obojica potpišu dokumente sa detaljnim opisima svojih uloga u kriminalnoj grupi koju je, prema iskazima više učesnika budvanskih afera, predvodio sam Svetozar Marović.

Na njegov račun, u međuvremenu, stižu nove optužbe.

Podgoričanin Veselin Mujović, osumnjičen da je od Marovića uzeo 800.000 eura, kako bi njemu I njegovoj porodici olakšao položaj u postupcima koje protiv njih vodi Tužilaštvo, iz Istražnog zatvora u Spužu je uputio pismo dnevniku "Dan" u kom navodi da su Marović i članovi njegove porodice uradili mnogo više krivičnih djela od onih za koja zna javnost, ali i tužilaštvo.

Mujović optužuje Maroviće da prijete ubistvom njemu i sinu i tvrdi da je afera o prevari bila uperena protiv specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

Inače, kada je riječ o nagodbama Tužilaštva i okrivljenih, šira javnost se uglavnom koncentriše na visinu zatvorske kazne i novac koji okrivljeni treba da vrate.

Međutim, nagodbe sadrže i dio koji se odnosi na finansijske istrage koje će uslijediti.

Branislav Lutovac
Branislav Lutovac

"Cilj Tužilaštva je da se, osim krivične sankcije, postigne i obeštećenje pravnih i fizičkih lica koja su pretrpjela štetu zbog protivpravnog postupanja osumnjičenog. Ako neko prizna krivicu, osim detaljnog priznanja krivice, on je dužan da označi i lica na koja je prenio tu imovinu i da se proširenom istragom, od tog lica, obešteti oni koji su oštećeni", kaže Branislav Lutovac, advokat.

Odredbe sporazuma koje tek treba da potvrdi sud, za pravnog zastupnika Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), Veselina Radulovića, su sporne.

"Sporno je što finansijska istraga već nije otvorena i što nije izvršeno privremeno oduzimanje imovine. Sve se to ostavlja za kasnije, a mislim da to čak procesno nije izvodljivo ako sve presude, koje budu donesene na osnovu sporazuma, postanu pravosnažne", ocjenjuje Radulović.

Iako u okviru finansijske istrage okrivljeni taj koji dokazuje porijeklo imovine, Tužilaštvo ipak ima zadatak da registruje finansijska i materijalna sredstva za koja se sumnja da su stečena nezakonito.

Postavlja se pitanje – da li postoji mogućnost da veliki dio te imovine, ukoliko se ona vodi na razne offshore kompanije ili imena drugih lica, ipak ostane van dometa Tužilaštva?

"Na žalost, mislim da naše Tužilaštvo nema toliko ingerencija i moći da bi obuhvatilo svu tu imovinu koja je iznesena iz Crne Gore. Sumnjam da će ta cjelokupna imovina i novac, koji je iznesen na strane račune, moći da se vrati u Crnu Goru", konstatuje advokat Lutovac.

Advokat Veselin Radulović napominje da u ovim slučajevima postoji još jedna ozbiljna prepreka.

"Dodatni problem je što se Krivični zakonik ne može primjenjivati retroaktivno. Odredbe Krivičnog zakonika, koje regulišu ovo pitanje, usvojene su prije nekoliko godina. Čini mi se da se većina ovih okrivljenih sumnjiče da su mnogo ranije sticali imovinu na nezakonit način i bojim se da će to ostati van dometa Tužilaštva", zaključuje Radulović.

XS
SM
MD
LG