Dostupni linkovi

Započelo objedinjeno suđenje Lora 1 i Lora 2


Pet bivših hrvatskih vojnih policajaca terete se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva
Pet bivših hrvatskih vojnih policajaca terete se za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

U Splitu je započeo objedinjeni postupak protiv pet bivših hrvatskih vojnih policajaca za ratne zločine u vojnom istražnom zatvoru u bazi Lora u Splitu tijekom 1992. godine.

Svi su se optuženici izjasnili da nisu krivi, a evo za što ih među ostalim tereti optužnica.

„Kršeći pravila međunarodnog prava, za vrijeme oružanog sukoba ubijali su i mučili civilne osobe, nečovječno postupali prema njima i nanosili im velike patnje i ozljede tjelesnog integriteta, čime su počinili kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava – ratni zločin protiv civilnog stanovništva – djelo označeno i kažnjivo po članku 120, stavak 1 Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske“, kaže zamjenica županijskog državnog odvjetnika Vesna Beširević.

Tomislavu Duiću koji je bio zapovjednik zatvora i čuvaru Emiliju Bunguru sudi se u ponovljenom postupku za ratne zločine protiv civila, jer su ranije bili u bijegu pa im je suđeno u odsutnosti.

Njih se tereti da su u Lori zlostavljali i mučili većinom srpske civile od čega su dvojica – Gojko Bulović i Nenad Knežević – i umrli. U javnosti je to poznato kao postupak „Lora 1“.

Bungur je u bijegu bio 11 godina, a Duić 15 godina. Pored njih, još je šest bivših vojnih policajaca bilo suđeno i osuđeno za ratne zločine nad civilima u Lori, i oni su svi na suđenju 2006. godine dobili vremenske kazne od četiri do osam godina zatvora.

Duiću i Bunguru,kao i zamjeniku zapovjednika zatvora Tončiju Vrkiću i čuvarima Anđelku Botiću i Anti Gudiću sudi se i za mučenje ratnih zarobljenika, od čega su zarobljenici Dušan Jelić, Bojan Vesović i Vlade Savić također umrli, kao i da su dopuštali nepoznatim osobama da ulaze u zatvor i muče zarobljenike.

U javnosti je to poznato kao postupak „Lora 2“. Crnogorske veteranske udruge prosvjedovale su što optužnicom nije obuhvaćena i sudbina14 crnogorskih rezervista zarobljenih u Hercegovini, čiji su posmrtni ostaci tamo i pronađeni, a oni tvrde da su bili mučeni i ubijeni u Lori.

Svi branitelji okrivljenika su u uvodnim riječima naglasili da je optužnica, pogotovo u dijelu koji se odnosi na „Loru 2“, preopćenita i da nema konkretnih dokaza o uzročno-pravnoj vezi između smrti trojice ratnih zarobljenika i postupanja optuženih.

„Ne postoji nijedan materijalni dokaz, već se na temelju rekla-kazala metode instruiranih svjedoka donose zaključci da bi neke osobe preminule, dok se činjenica njihove smrti ni na jedan način ne može dovesti u kontekst sa njihovim navodnim boravkom u vojnom istražnom zatvoru“, kaže odvjetnik Ante Gudića, Josip Mrklić.

Predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić u prvom komentaru početka objedinjenog postupka posebno apostrofirabjegunce Bungura i Duića, kaže:

„To je sramotno – ti ljudi su bili u bijegu tako da su bili u susjednoj ulici. Mislim, više-manje svi su znali gdje su! To je bilo očito pomanjkanje volje da se završi taj proces koji opterećuje cijelu Hrvatsku. A sada ćemo vidjeti kako će završiti.“

Tijekom rasprave, iz sudnice su zbog dobacivanja udaljeni supruga i sin optuženog Emilija Bungura.

Do sada je po privatnim zahtjevima za odštetu za „Loru 1“ isplaćeno preko 2 milijuna kuna (preko 260.000 eura), a država će taj trošak nastojati naplatiti od onih već jesu osuđeni ili će eventualno u ovom postupku biti osuđeni za ratni zločin nad civilima.

U spis ovog postupka već su priloženi zahtjevi za odštetu obitelji pokojnih Dušana Jelića i Bojana Vesovića, ali i obitelji drugih oštećenika mučenih u Lori.

Suđenje se nastavlja 16, 17. i 18. studenog.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG