Dostupni linkovi

Slučaj „Košljun“: Šest godina za preprodaju opštinske zemlje


Lazar Rađenović
Lazar Rađenović

Doskorašnji gradonačelnik Budve Lazar Rađenović osuđen je na šest godina zatvora i sudskom presudom je označen kao glavni organizator nelegalne prodaje opštinske zemlje u Budvi na brdu Košljun, radi sticanja lične koristi.

Afera nelegalne prodaje opštinskog zemljišta u Budvi okončana je prvostepenom presudom sutkinje Višeg suda u Podgorici Valentine Pavličić, kojom je donedavni gradonačelnik Lazar Rađenović osuđen na šest godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, a bankarka Jelica Petričević i biznismen Vido Rađenović na po šest mjeseci, dok je nekadašnji menadžer u Opštini Aleksandar Tičić oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza.

Sutkinja Pavličić je saopštila da je sud, na osnovu materijalnih dokaza, tajnog praćenja i svjedočenja, utvrdio da je Lazar Rađenović bio glavni organizator prodaje opštinskog zemljišta na brdu Košljun iznad Budve biznismenu Vidu Rađenoviću po cijeni od skoro milion i po eura, a da je naknadno tu zemlju trebalo preprodati arapskom biznismenu Mohamedu Rašidu za desetostruko višu cijenu.

Sud je utvrdio, saopštila je Pavličić, da se Lazar Rađenović vodio isključivo ličnim interesom i zarad lične koristi, te da je uzeo 350.000 eura, Vido Rađenović oko 115.000 eura, a doskorašnji šef Demokratske partije socijalista iz Budve Boro Lazović oko 60.000 eura, kako bi odluka o prodaji zemljišta prošla opštinski parlament.

Optuženi su tokom postupka negirali krivicu, osim Vida Rađenovića, koji je uz priznanje rekao da se kaje.

Vido Rađenović sa advokatom, 11.septembar 2015, foto: Savo Prelević
Vido Rađenović sa advokatom, 11.septembar 2015, foto: Savo Prelević

Tehički je, prema presudi, ovaj nelegalan posao učinjen tako što je tadašnji potpredsjednik opštine Lazar Rađenović omogućio biznismenu Vidu Rađenoviću da na namještenom tenderu kupi zemljište, zatim je kredit za kupovinu zemljišta od milion i po obezbjedila službenica Prve banke Jelica Petričević, a Opština Budva je dala garanciju za kredit. Sve je propalo kada je biznismen Vido Rađenović o čitavom poslu detaljno govorio pred tužiocem i ukazao da je postupao po nalogu Lazara Rađenovića nakon čega je došlo do hapšenja i pokretanja istrage.

Sutkinja Pavličić je nisku presudu Vidu Rađenoviću upravo obrazložila činjenicom da je detaljno opisao mehanizam preprodaje opštinske zemlje, a za bankarku Jelicu Petričević razlog niske presude od takođe šest mjeseci je što nije imala materijalnu korist od pomaganja u vršenju krivičnog djela.

Branioci Vida Rađenovića i oslobođenog Aleksandra Tičića su rekli da su zadovoljni presudom suda.

„Moj branjenik Aleksandar Tičić je oslobođen od optužbe. Od prvog do zadnjeg momenta on je u svojoj izjavi tvrdio da nije kriv. I kao što sam rekao ranije očekivao sam jedinu moguću odluku u odnosu na njega a to je oslobađajuća presuda", prokomentarisao je advokat Dragoljub Đukanović.

„Prvostepeni sud je našao da je moj branjenik(Vido Rađenović) izvršio predmetno krivično djelo zouptrebu službenog položaja putem pomaganja, izrekao mu je najblažu moguću kaznu, koja je po mom mišljenju primjerena izvršenju predmetnog krivičnog djela", konstatovao je advokat Lazar Aković.

Jelica Petričević, 11.septembar 2015, foto: Savo Prelević
Jelica Petričević, 11.septembar 2015, foto: Savo Prelević

Nezadovoljstvo zbog presude od šest godina zatvora izrazio je branilac Lazara Rađenovića, advokat Branislav Tapušković, posebno na kako je rekao disproporciju kazni u odnosu na isto krivično djelo:

„Dakle za iste radnje za koje su obojica optuženi, pri čemu je Vido Rađenović i do današnjeg dana ostao vlasnik te zemlje koja je plaćena 3,5 miliona – da on dobije šest mjeseci a Lazar Rađenović da dobije šest godina? Čemu to treba da posluži? Ako nije za neke druge svrhe, a ne u svrhe progona za ovakva krivična djela“, rekao je Tapušković.

Sud je utvrdio da tadašnji gradonačelnik Budve Rajko Kuljača nije imao nikakvu ulogu u slučaju Košljun, te da su njegovi određeni potpisi i faksimili bili lažirani. Na tu okolnost branilac Lazara Rađenovića ima oštre primjedbe.

„Da se odbiju svi materijalni dokazi koji nepobitno govore o tome ko je tu potpisivao ključne dokumente, da oni utvrde da je Lazar Rađenović sam stavljao tuđi faksimil ili krao, da potpis Rajka Kuljače ne vrijedi ništa... Drugim riječima ovdje je svjedok, sad je svjedok saradnik(Rajko Kuljača), bio je već osuđen, tamo mu ništa nisu vjerovali, ovdje su mu sve povjerovali...šta da vam kažem više“, izjavio je advokat Tapušković.

Treba reći da se Rajko Kuljača pojavljuje kao svjedok saradnik u aktuelnom slučaju izgradnje poslovno stambenog centra u Budvi TQ Plaza, koje sprovodi Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju.

Istraga se vodi protiv Lazara Rađenovića, Aleksandra Tičića, zatim brata i kćerke visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića - Dragana Marovića i Milene Marović-Bogdanović i još jednog broja budvanskih funkcionera i biznismena.

Osuđeni u slučaju „Košljun“ imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od 15 dana.

XS
SM
MD
LG