Dostupni linkovi

Slučaj "Keljmendi": Uhapšen sekretar Ministarstva sigurnosti BiH


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U akciji SIPA-e uhapšen je sekretar Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Bakir Dautbašić, kandidat Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića za ministra komunikacija i saobraćaja BiH i još jedna osoba zbog sumnje da su navodili na lažno svjedočenje osobe u predmetu protiv Nasera Keljmendija. Nakon hapšenja odmah je upriličen sastanak Radončića i Bakira Izetbegovića prvog čovjeka SDA, koji su poručili da novoformirana koalicija ove dvije stranke time neće biti poljuljana.

Slobode je u istoj akciji lišena i Bilsena Šahman, također članica SBB-a i kandidatkinja ove političke stranke za Zastupnički dom Parlamenta FBiH na Općim izborima 2014. godine.

Iz Tužilaštva je saopšteno da se osumnjičeni terete da su podsticali svjedoka u predmetu ‘Keljmendi i drugi’ na lažno svjedočenje.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić izjavio je da je siguran da je Bakir Dautbašić apsolutno nevin.

Radončić je rekao da je zbog toga predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću danas predložio Dautbašića kao jedinog kandidata SBB-a za ministra saobraćaja i komunikacija BiH.

On tvrdi mu se već duži period pokušava montirati slučaj "Keljmendi", te ocijenio da je jutrošnje hapšenje nastavak udarca istog lobija.

"Kao odgovoran političar mogu reći građanima da imam povjerenje u pravosuđe i da ću nastaviti da provodim koaliciju sa SDA. SDA je velika stranka koja je dobila više glasova od svog predsjednika. SBB je moćna stranka i mi nastavljamo svoju koaliciju nezavisno od ličnih odnosa (Bakira) Izetbegovića i mene", poručio je lider SBB-a.

Tokom akcije prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni preduzimali nezakonite radnje i aktivnosti kako bi naveli na davanje lažnog iskaza svjedoka u predmetu Tužilaštva BiH protiv Nasera Keljmendija i drugih, kao i predmetu koji se vodi pred pravosudnim institucijama Kosova.

Bakir Dautbašić je, pored političke funkcije obnašao i dužnost predsjednika Skupštine Fudbalskog kluba Željezničar, a Šahman je do 2013. godine bila deset godina na poziciji rukovoditeljice Apoteke Sarajevo "Hitna pomoć".

SIPA: Hapšenja u nastavku akcije "Damask"

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u subotu su (9.1.2016. godine), u nastavku akcije kodnog naziva „Damask“, na graničnom prelazu Hum-Šćepan polje slobode lišili dvije osobe, zbog sumnje da su počinile krivično djelo „Protiv zakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama“ u pokušaju. Jedna osoba je odmah puštena, a druga zadržana u pritvoru.

Glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić kaže kako je osumnjičeni planirao odlazak u Siriju kako bi se pridružio militantima Islamske države Iraka i Levanta, te je iz Crne Gore otišao avionom za Tursku gdje je uhapšen i vraćen u Crnu Goru, a potom predat pripadnicima SIPA-e.

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH saslušao je osumnjičenog i naknadno će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

U ponedjeljak su u nastavku akcije Damask uhapšene još tri osobe u Velikoj Kladuši. SIPA je pretresla objekte na tri lokacije na području Velike Kladuše s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Tokom pretresa pronađeno je nekoliko bombi, mine, municija.

XS
SM
MD
LG