Dostupni linkovi

Alić: U Jurišićevoj optužnici nema elemenata za zatvorsku kaznu


Sudnica u Beogradu, ilustrativna fotografija
Sudnica u Beogradu, ilustrativna fotografija
Tužilaštvo za ratne zločine tražilo je da Ilija Jurišić bude osuđen na 15 godina zatvora, zbog optužbe da je 1992. godine u Tuzli naredio napad na kolonu vojnika JNA.

U završnoj reči na ponovljenom suđenju, Tužilaštvo je obrazložilo da je tokom višegodišnjeg postupka dokazano da je Jurišić izvršio ratni zločin i da treba da bude osuđen na zatvorsku kaznu.

Jurišiću je, podsetimo, prvu presudu, kojom je bio osuđen na 12 godina zatvora, ukinuo Apelacioni sud u Beogradu 11. oktobra 2010. godine i naložio da mu se suđenje ponovi pred prvostepenim sudom i novim sudskim većem. Istog dana Apelacioni sud mu je ukinuo i pritvor u kom je proveo dve i po godine. Jurišić je u julu prošle godine, na početku ponovljenog suđenja, negirao krivicu, ističući da mu je "savest mirna i obraz čist". Pored ostalog, naveo je da nije bio starešina i da ni o čemu nije mogao samostalno da donosi odluke.

Ovaj proces od početka prati Sinan Alić, predsednik Fondacije "Istina Pravda Pomirenje". U sudnici je bio i u ponedeljak, kada je tužilaštvo iznelo zahtev za izricanje kazne od 15 godina zatvora.

„Odbrana je odgovorila: 'Pa zar je malo bilo 12 godina', koliko su u prvostepenoj presudi dobili. U toj optužnici i dalje stoji ono što je Apelacioni sud utvrdio da ne postoji – sporazum između BiH i JNA, sporazum između lokalnih vlasti i komande korpusa. Odbaran vjeruje da će ovo Sudsko vijeće postupiti profesionalno, nepristrasno, bez ikakvih pritisaka, dakle mi vjerujemo i nadamo se oslobađajućoj presudi. Ako bude izrečena kazna za jedan dan zatvora, odbrana će uložiti žalbu. Nema elemenata ni za pet minuta zatvora. Ilija je rekao u svojoj odbrani obraćajući se tužilaštvu: Ja sam pogrešna adresa kad tražite krivce, a trebate tražiti krivce za stradale ljude na Brčanskoj malti'“, rekao je Sinan Alić iz fondacije "Istina Pravda Pomirenje".

Nakon što je odbrana dala završnu reč, Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zakazalo je za 2. decembar izricanje prvostepene presude u tom slučaju.
XS
SM
MD
LG