Dostupni linkovi

Slučaj Bodrožić: Lisice novinaru zbog saobraćajne kazne


Željko Bodrožić, urednik nedeljnika „Kikindske“ priveden je zbog neplaćene saobraćajne kazne od 8.000 dinara, a policajac koji ga je privodio pokušao je da mu stavi lisice. Tu informaciju Bodrožić je objavio na društvenoj mreži Fejsbuk uz napomenu da je pisao o načinu rada tog policajca. Nezavisno udruženje novinara Srbije traži hitnu reakciju MUP-a, a kolege smatraju da je ovaj događaj posledica toga što su „Kikindske“ veliki kritičar lokalne scene u Kikindi.

“Kad je taj policajac ušao u redakciju pomislio sam da je to taj Kambić, o čijem sam 'radu' pisao u novinama, ali nisam bio siguran. Nakon što sam čuo to prezime, sve mi je bilo jasno - Kambić je rešio, uz odobrenje svoga šefa i ko zna čije sve huškanje, da mi se osveti i da me javno ponizi vodeći me vezanog kao kakvog razbojnika”, napisao je urednik nedeljnika „Kikindske“ Željko Bodrožić.

Od proletos od kako smo blokirani mi u redakciji nemamo ni plate ni honorara, kaže za naš radio Bodrožić objašnjavajući da je i prošle nedelje kada je dolazio jedan policajac zbog te kazne zamolio da mu daju vremena do Nove godine, ali da je sada ovaj drugi bio neumoljiv.

Željko Bodrožić
Željko Bodrožić

Ja sam ga pitao da sačeka tu u redakciji da ja probam da se snađem i da uplatim tu kaznu od 8.000 dinara, ali on je rekao da nema više vremena i da me vodi u Zrenjanin na odsluženje kazne. Zamolio sam ga samo da odemo do kuće pošto su mi deca sama, on je rekao da će oni pozvati Centar za socijalni rad a da se ja pakujem i da krećem. Kada smo izašli na ulicu, to je centar grada, on je izvadio lisice i pošao da me veže. Ja sam rekao: ‘Ne želim da me vežeš pošto nisam ni kriminalac, niti bežim, niti sam priveden zbog nekog teškog krivičnog dela.’“, ispričao nam je Bodrožić.

MUP Srbije: Nisu prekoračena ovlašćenja

MUP Srbije: Nisu prekoračena ovlašćenja

MUP Srbije je sproveo hitnu istragu povodom privođenja Željka Bodrožića u Kikindi i utvrdio da policajci u tom mestu nisu prekoračili službena ovlašćenja.

Kako je saopšteno iz MUP-a, policija je, isključivo po naredbi Prekršajnog suda u Kikindi postupala u tom slučaju, jer joj je naloženo da sprovede Ž. B. u Okružni zatvor u Zrenjaninu. Policija je naredbu dobila 9. septembra i od tada je u tri navrata pokušala da postupi u skladu sa naredbom, ali međutim nije pronašla Ž. B.

Uputstvo o postupanju prema dovedenim i zadržanim licima jasno propisuje da se prilikom transporta lice vezuje sredstvima za vezivanje, međutim, kako se navodi, Ž. B. se oglušio o zakonito izdato naređenje ovlašćenog službenog lica i počeo da beži.

Policija je o događaju obavestila zamenika osnovnog javnog tužioca u Kikindi, koji se izjasnio da u radnjama Ž. B. ima elemenata krivičnog dela ometanje ovlašćenog službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti i održavanja javnog reda i mira i naložio njegovo saslušanje u svojstvu osumnjičenog, kao i da se krivična prijava podnese u redovnom postupku, dodaje se u saopštenju.

Iskoristili su benignu saobraćajnu kaznu da od mene naprave kriminalca, priča dalje Bodrožić šta mu se dešavalo.

Tu je nastala prepirka, on je počeo da se rve sa mnom, ja sam se otrgao i počeo malo da bežim, onda sam stao, sustigli su me i na kraju su dvojica drugih policajaca rekla da ne mora da me veže niti da mi stavlja lisice, mada je taj jedan bio uporan. Onda sam seo u njihov auto i odvezli su me do saobraćajne policije“, rekao je Bodrožić, a njegov širi intervju možete pročitati OVDE

Iz saobraćajne policije je pozvao advokata i kazna je kroz pola sata bila plaćena. Kaže da je saslušan jer je "ometao ovlašćena službena lica u obavljanju poslova bezbednosti".

Nezavisno udruženje novinara Srbije zahteva da Ministarstvao unutrašnjih poslova hitno utvrdi da li su policajci prekoračili ovlašćenja i da MUP odgovori da li je prekršen zakon pokušajem da se Željko Bodrožić, urednik nedeljnika "Kikindske" i potpredsednik ovog udruženja, privede u policijsku stanicu sa lisicama na rukama.

Dinko Gruhonjić, predsednik Nezаvisnog društvа novinаrа Vojvodine kaže da postupak prema Bodrožiću vidi kao neku vrstu prekoračenja službenih ovlašćenja.

Dinko Gruhonjić
Dinko Gruhonjić

„S obzirom da znamo ko je Željko Bodrožić, to je očigledno motivisano time da su on i njegove novine `Kikindske` poznati kao veliki kritičari zbivanja na lokalnoj političkoj i svakoj drugoj sceni u Kikindi i samim tim su meta najrazličitijih napada evo već bezmalo 20 godina, pa čak i takvih bizarnih pokušaja da se čovek uhapsi i provede sa lisicama kroz grad da bi se ponizio od strane policajca koji je inače bio predmet istraživačkih tekstova i Željka Bodrožića i `Kikindskih`“, kaže Gruhonjić.

„Dugo radim ovaj posao, svašta mi se dešavalo, 90-ih su me privodili i vojska i policija, i posle 2000. godine smo imali probleme, ali se nikada ovako bedno nisam osećao kao posle jučerašnjeg dana“, konstatuje Bodrožić prisećajući se kroz šta su sve prolazili on i „Kikindske“.

„Mi smo vršnjaci čuvenog Šešeljevog zakona o informisanju, koji je u vreme vlasti SPS-a, JUL-a i radikala sprovodio kao ministar informisanja današnji premijer. Mi smo tada bili među novinama koje su najviše puta izvedene na prekšajni sud po tadašnjem zakonu i najviše puta kažnjeni. Posle 2000. godine smo i dalje nastavili da čačkamo po lokalnoj sceni pa smo tuženi od raznih lokalnih moćnika. Na kraju smo mi, moj kolega i ja, među prvim građanima Srbije koji su pobedili državu pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu“, navodi Bodrožić.

XS
SM
MD
LG