Dostupni linkovi

Slovenija počela postavljati bodljikavu žicu prema Hrvatskoj


Postavljanje ograde na slovenskoj granici
Postavljanje ograde na slovenskoj granici

Slovenska vojska započela je u srijedu postavljati bodljikavu žicu na granicu prema Republici Hrvatskoj na rijekama Sutli i Muri. Umjesto na žicu, Slovenija je novac radije mogla upotrijebiti za izgradnju prihvatnih centara za izbjeglice, poručuje hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Slovenska vojska postavila je ogradu od bodljikave žicena obalu rijeke Sutle kod Velikog Obreža u općini Brežice, nedaleko graničnog prijelaza Harmica na hrvatske strane. Diže se ograda visoka 1,80 metara. Stanovnici uz granicu nisu zadovoljni postavljanjem ograde.

„Nije nam drago da se to sada dešava. Mislim da je to trebalo već prije dole u Grčkoj postaviti, a ne sada tu. Tak' da ne znam kako će to funkcionirati.“

„Barijere su zastarjele za ova vremena. Sada su vremena dogovaranja, i jedino dogovorom, dobrom voljom i rješavanjem problema u zemljama iz kojih dolaze te izbjeglice može se nešto riješiti. A ovo je kap u moru, ove ograde. Samo troškovi.“

Također, ograda od bodljikave žice postavljena je i na granici prema Hrvatskoj u Međimurju, po 100 metara sa obje strane slovenskog graničnog prijelaza Gibine nedaleko Svetog Martina na Muri.

Kako je poslijepodne izvijestio državni tajnik u slovenskom Ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic, postavljeno je ukupno 1,5 km žičane ograde.

„Sada želimo da države na 'balkanskoj ruti' ulože više energije u suočavanje sa migracijskim tokovima, kako bi se protok izbjeglica regulirao ovisno o stanju u pojedinoj zemlji. Želimo te zemlje potaknuti na otvaranje dodatnih kapaciteta za smještaj izbjeglica, kako bismo lakše ostvarili ciljeve koje smo sami postavili u Bruxellesu“, poručio je Šefic.

Dodajmo samo da je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u utorak uvečer kazao kako ne zna ni za kakvu austrijsku ili njemačku najavu da će priljev izbjeglica ograničiti na 6.000 dnevno, što je u utorak slovenskom premijeru Miri Ceraru bio jedan od argumenata za postavljanje ograde prema Hrvatskoj.

U Hrvatskoj se ne spominje mogućnost podizanja ograde prema Srbiji. Unazad 24 sata u Hrvatsku je iz Srbije ušlo 7.400 izbjeglica, što je rekord otkako je otvoren zimski prihvatni centar Slavonski Brod. U četvrtak su stigla dva vlaka iz Šida, koji su nakon registracije upućeni prema Sloveniji.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić kazao je kako mu nije jasno da Cerar kao argument za postavljanje žice prema Hrvatskoj navodi dolazak novog vala izbjeglica od 30.000 ljudi, kada je taj val već prošao i Sloveniju i Hrvatsku. On je odbacio bilo kakvu mogućnost da je Hrvatska „kriva“ za slovensko postavljanje žice na „zelenu granicu“, jer je jedno kratko razdoblje ljude usmjeravala preko te „zelene granice“.To se radilo kada je Slovenija bespotrebno ograničila protok izbjeglica na 2.000 dnevno, podsjetio je Ostojić, i kratko komentirao slovensko postavljanje žice:

„Po meni je to nepotrebno bacanje para. Bilo bi puno važnije da sagrade prihvatne centre, odnosno privremena utočišta kao što je to napravila Republika Hrvatska. Ako se kaže da su to 'tehničke barijere' koje bi trebale usmjeravati pritok izbjeglica, vjerojatno bi onda trebalo očekivati da Hrvatska ne poštuje dogovore. Što se Hrvatske tiče, Junckerov plan se ostvaruje. Sve ide uz najavu,pa je slovenska žica nepotrebna. U Njemačku ulazi 6.500 ljudi dnevno, manje nego što ih u jednom danu izlazi ih Hrvatske.“

Postavljanje ograde na slovenskoj granici
Postavljanje ograde na slovenskoj granici

Ministar Ostojić potvrdio je poslijepodne za zagrebački „Večernji list“ kako su slovenski vojnici pri dizanju ograde na rijeci Sutli ušli u hrvatski teritorij, pa su prema toj točci upućene interventne snage hrvatske policije.

„Samo ćemo ih upozoriti da su ušli u hrvatski teritorij i da maknu ogradu. Ukoliko to ne učine, onda ćemo prvo poslati notu, a onda i fizički maknuti ogradu“, kazao je Ostojić.

U Sloveniji je kampanju protiv postavljanja ograde već pokrenula nevladina udruga Mirovni inštitut iz Ljubljane, jumbo plakatima sa simboličnim prikazom ruke s prstima u znaku slova V (pobjeda), koji su istodobno stilizirani tako da podsjećaju na škare i presijecaju bodljikavu žicu.

Ljubljansko "Delo" u srijedu navodi kako je podizanje ograde prema Hrvatskoj vjerojatno znak da se „na sinhronizirani način završava europska spremnost za potpunu otvorenost granica“ za migrante i izbjeglice s Bliskog istoka jer je „teško vjerovati da bi to Slovenija učinila sama, bez privole Njemačke i Austrije“.

Ljubljanski list "Dnevnik", pak, sugerira da se Cerar zapravo nada kako će njegov potez izazvati domino efekt u zemljama na balkanskoj izbjegličkoj ruti i postavljanje žice na drugim granicama prema Grčkoj, što je ideja koju je pred koji tjedan prvi iznio čelnik desne opozicije u Sloveniji Janez Janša, a koju je u utorak ponovila i slovenska ministrica unutarnjih poslova.

Slovenci pri dizanju ograde kod Sutle ušli su u hrvatski teritorij te su prema toj točci upućene interventne snage hrvatske policije, potvrdio je u srijedu oko 16 sati za Večernji list ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

"Samo ćemo ih upozoriti da su ušli u hrvatski teritorij i da maknu ogradu. Ukoliko to ne učine, onda ćemo prvo poslati notu, a onda i fizički maknuti ogradu", kazao je Ostojić.

XS
SM
MD
LG