Dostupni linkovi

Slavonski Brod: Dogovor ili blokada granice prema BiH


Rafinerija
Rafinerija

Nakon osam godina prosvjeda zbog zagađenja iz rafinerije na bosanskohercegovačkoj strani Save, građani Slavonskog Broda postigli su malu pobjedu. Hrvatska Vlada pristala je da njihov predstavnik kao promatrač sudjeluje u razgovoru sa upravom naftovoda koji dovozi "tešku" naftu u rafineriju u Brodu. Ako problem sa zagađenjem ne bude ni nakon osam godina riješen, najavljeni su javni prosvjedi, pa i blokada granice prema BiH na Savi.

Nešto se ipak pokrenulo, makar minimalno, rezultat je jučerašnjeg sastanka slavonskoobrodskih gradskih vlasti i predstavnika građana sa sa državnim tajnikom u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Antom Ćikotićem. Tema je bila kako zaustaviti onečišćenje koje strujanje zraka donosi od rafinerije u Brodu na bosanskohercegovačkoj strani Save, u Republici Srpskoj.

Osam godina, otkako je rafinerija – sada u ruskom vlasništvu – obnovila proizvodnju, Brođani udišu smrad i pojačano obolijevaju od ozbiljnih bolesti zbog prekoračenih vrijednosti sumporovodika i lebdećih čestica u zraku, koje prema mišljenju zdravstvene struke mogu imati utjecaja na kardiovaskularni i respiratorni sustav, a mogu biti i kancerogene.

Osam godina diplomacija i politika bile su više-manje jalove, a jučer je konačno dogovoreno da predstavnik brodskih građanskih inicijativa – pa makar bez prava glasa – nazoči danas zatvorenom sastanku sa upravom Janafa, naftovoda kojim nafta iz Rusije stiže do rafinerije na bosanskohercegovačkoj strani Save. Koliko je nafovod u cijeloj priči važan, metaforički je opisao gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara:

"Oni šalju oružje koje ovih osam godina ubija Brođane!"

A oružje je "teška" nafta, koja kroz Hrvatsku Janafom dolazi iz Rusije, i čijom preradom se zagađuje zrak i obolijevaju ljudi. Do rata je rafinerija u tadašnjem Bosanskom Brodu koristila "laku" naftu koja je mnogo čišća i nje trovala ljude.

Dopredsjednica udruge "Eko-integral" Slavica Lemaić veteran je u borbi protiv zagađenja, svjesna je da Brođani ne mogu rješavati probleme u Bosni i Hercegovini, ali u izjavi za RSE traži da i Brođani sudjeluju u redefiniraju ugovora Janafa i vlasti Repubike srpske, i da se tamo nedvosmisleno napiše da se u brodsku rafineriju više neće dovoziti "teška" nafta.

"Ugovor se neće moći sklopiti bez grada Slavonskog broda i predstavnika civilnog društva", navodi Lemaić.

Ne treba ni napominjati da je "teška" nafta kao sirovina mnogo jeftinija od "lake", pa ako bi bila zamijenjena "lakom" naftom, profiti ruskih vlasnika rafinerije bili bi manji.

Smrad u kojem Brođani žive velik je problem, obolijevanje odraslih još je veći, a maligna oboljenja djece vezana uz onečišćenje iz rafinerije toliki je problem da se hitno mora krenuti u njegovo rješavanje.

"Udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti 'Slap' okuplja roditelje 57 oboljelih mališana, s tim da mnogi roditelji na vijest o bolesti djeteta odmah odlaze u Zagreb i niti se ne jave u udrugu", kaže predsjednica udruge Danijela Dragutinović Petrović.

Ako su leukemija i limfomi u pitanju, ističe Dragutinović Petrović, onda imate neuroblastome.

"Znači, to su sve karcinomi. Djeca koja su već oboljela trebaju imati odgovarajuće uvjete, a u stvarnosti vi ovdje imate uvjete koji sigurno ne djeluju povoljno na ozdravljenje. Ja kažem – nije to samo problem nečistog zraka. Sa nečistim zrakom vi imate nečistu vodu, nečistu zemlju, nečistu hranu i sve ostalo što ne pridonosi ozdravljenju", dodaje Danijela Dragutinović Petrović.

Građani su nemoćni, nemoć rađa bijes, i čelnici civilnih inicijativa ne žele se igrati sa najavljenim javnim prosvjedima, koji bi uključivali i blokadu granice prema Bosni i Hercegovini na Savi, dok ima i minimum mogućnosti za dogovor.

"Ljudi maltene jedva čekaju da izađu na granicu, međutim mi ne želimo opći kaos prije nego što pokušamo mirnim i pravnim putem. Dakle, da dobijemo ono što nam jamči Ustav, a to je – pravo na čisti zrak", kaže Dragica Lemaić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG