Dostupni linkovi

Skupština od Vlade ponovo traži raskid ugovora sa Deripaskom


Sjednica o KAP-u, 30. april 2013.
Sjednica o KAP-u, 30. april 2013.
Iako se očekivao dan "D" za podgorički Kombinat aluminijuma u utorak su samo, po treći put za nešto više od godinu dana, usvojeni skupštinski zaključci koji "obavezuju" Vladu da raskine ugovor sa Centralnoevropskom aluminijumskom kompanijom ruskog tajkuna Olega Deripaske koja trenutno upravlja KAP-om, a koji će, imajući u vidu prethodna dva slučaja, ostati obično mrtvo slovo na papiru.

Poslanici koji su se protivili usvajanju ovog dokumenta smatraju da je sasvim izvjesno da će Vlada, kao i do sada, ignorisati zaključke parlamenta, ruski investitor nastaviti da nezakonito, a nekažnjeno izvlači novac iz Crne Gore, a da građani i dalje sve to plaćaju.

Skupština Crne Gore je u utorak kasno uveče usvojila zaključke koji podrazumijevaju nastavak proizvodnje u podgorickom Kombinatu aluminijuma, raskid ugovora sa Centralnoevropskom aluminijumskom kompanijom ruskog oligarha Olega Deripaske koja upravlja KAP-om, ali i obavezu Vlade da preuzme CEAC-ove akcije bez bilo kakve nadoknade na teret građana, odnosno, državnog budžeta.

Opet se od Vlade traži ekspertska studija dugoročne održivosti i razvoja aluminijumske industrije i revizija poslovanja KAP-a od strane DRI, ali se može pretpostaviti da će ovi zahtjevi doživjeti istu sudbinu kao i onaj koji propisuje rok od jedne godine da se proces proizvodnje u KAP-u apsolutno uskladi sa normama i standardima u vezi sa zaštitom životne sredine, a koje su i sami poslanici koji su izglasali ove zaključke ocijenili kao nerealne i preambiciozne.

Za odbranu Vladine pozicije i predloženih zaključaka koji, iako inovirani, ipak produžavaju status quo, pored ministra ekonomije Vladimira Kavarića koji je u jednom trenutku čak iskočio iz okvira korektne komunikacije sa poslanicima, zalagao se i poslanik DPS-a, Zoran Vukčević.

"Crna Gora kao jedan mali ekonomski sistem mora voditi računa o svakom svom proizvodu. Treba voditi računa i o tome da je u uslovima krize potrebno da se radi industrijalizacija, da je potrebno raditi reindustrijalizaciju i zato su nam potrebni i KAP i sva preduzeća koja proizvode i koja izvoze", istakao je Vukčević.

Odraz nemoći

Zaključci nijesu izglasani uobičajenom skupštinskom većinom jer se manja članica vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija po pitanju KAP-a jednokratno odmetnula od zajedničkog djelovanja sa vladajućom Demokratskom partijom socijalista.

SDP-ovci su ministra ekonomije Vladimira Kavarića iz DPS-a čak nazvali lobistom ruske kompanije koji "gura" prijedlog koji odgovara njoj, a ne državi Crnoj Gori.

Radnik u KAP-u
Radnik u KAP-u
"Naša država rizikuje da izgubi kontrolu nad svojom sudbinom", izjavio je poslanik SDP-a, Damir Šehović koji je rekao da Crnoj Gori "zbog CEAC-a već podrhtavaju temelji budućnosti".

"Rizikujemo da postanemo kvazi-država koja će biti zatočenik jedne strane kompanije i domaćih i stranih lobija", rekao je Šehović koji je ipak bio nešto manje dramatičan od svog partijskog šefa, Ranka Krivokapića.

"Reći da će se održati proizvodnja u KAP-u dabi smo imali robni izvoz je isto kao reći da su kolonije imale mnogo veći robni izvoz kada su bile kolonije nego sada i da je bolje da su kolonije nego slobodne države. Ovo su trenuci kada je namjanje važno šta će ko glasati jer je to odraz nemoći, kako god da glasali. To je odraz nemoći da primijenimo naše zakone, odraz nemoći da sprovedemo krivični zakon za krađu struje, odraz nemoći da raskinemo ugovor. Ovo je nemoć institucija države Crne Gore da se odupre jednoj privatnoj kompaniji. Kada bi morao da biram između zavisnosti od neke države ili neke kompanije, iako znate da sam život posvetio nezavisnosti Crne Gore, vjerujte mi da bih se bez dileme odlučio za zavisnost od neke države".

Za zaključke je glasala ad hoc skupštinska većina koju su pored članica, ovaj put krnje, vladajuće koalicije: DPS-a, Bošnjačke stranke, Demokratske partije i Hrvatske građanske inicijative, činili i poslanici opozicione Socijalističke narodne partije.
Upravo Velizar Kaluđerović, poslanik SNP-a koja je i autor usvojenog teksta Socijaldemokratama nije dopustio da nastupima u parlamentu "operu ruke" od odgovornosti za KAP.

"Gospodine Krivokapiću, vi kao predsjednik parlamenta svih ovih godina i kao lider jedne od dvije vladajuće partije sada govorite o tim stvarima. Meni je nelogično da govorite sa tako teškim kvalifikacijama potpuno se saglašavajući sa posljedicama koje je takav ugovorni aranžman proizveo na ekonomiju Crne Gore. Ali vi i vaši ministri sjedite u takvoj vladi, gospodine Krivokapiću. Zar to nijesu kvalifikacije koje imaju elemente bića krivičnog djela. Dakle, meni je nelogično da to izgovarate, a da dalje ostajete i dijelite vlast u takvoj vladi koja tako skandalozno neodgovorno vodi ekonomsku politiku Crne Gore, za koju ću ja još jednom reći da ima elemente izdaje ekonomskih interesa Crne Gore", istakao je Kaluđerović.

Zanimljivo je da ni vlast ni opozicija, osim brojčano minorne Liberalne partije, još uvijek nemaju političke hrabrosti da otvoreno govore o gašenju KAP-a kao realnoj opciji koja, sudeći po izjavi generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata Srđe Kekovića nakon sjednice parlamenta, ni sindikalcima koji se poslovično protive zatvaranju preduzeća, više nije strana.

"Budući da mi imamo jednu od sindikalnih organizacija u KAP za nas je jedno od rješenja bilo da se razmišlja o jednom kvalitetnom socijalnom program. Da je svaki od radnika u KAP-u dobio 50 hiljada eura, koliko je to po kolektivnom ugovoru definisano i da smo zatvorili KAP možda je to bila mnogo bolja opcija i pozicija za budžet nego da i dozvoljavamo da nam strani investitori i dalje izvlače novac iz Crne Gore, da i dalje moramo da upumpavamo iz budžeta novac za pokrivanje minusa koje KAP proizvodi. Ako bi radnici dobili te značajne otpremnine taj novac bi ostao u Crnoj Gori i te otpremnine bi ušle u naše porodice, krenuli bi neki novi biznisi i ja mislim da bi to multiplikativno bilo za ekonomiju i za standard i za ukupnu situaciju u Crnoj Gori", smatra Keković.
XS
SM
MD
LG