Dostupni linkovi

Skupština usvojila deklaraciju o osudi zločina nad Mađarima


Jedna od sednica Skupština Srbije
Jedna od sednica Skupština Srbije
Skupština Srbije na vanrednoj sednici u petak usvojila je o Predlogu dekleracije o osudi akata protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini počinjenih 1944. i 1945. godine. Deklaraciju je predložila grupa od 69 poslanika Srpske napredne stranke i Saveza vojvođanskih Mađara.

U Deklaraciji se navodi da Skupština Srbije najoštrije osuđuje akte protiv civilnog mađarskog stanovništva u Vojvodini počinjene 1944-1945. godine zbog kojih su mnogi iz nacionalnih razloga ubijeni ili lišeni slobode i drugih prava bez sudske ili administrativne odluke.

Parlament osuđuje odluke Komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača u Vojvodini kojima su proglašeni ratnim zločincima po osnovu nacionalne pripadnosti stanovnici opština Čurug od 22. januara 1945. godine i Mošorin od 26. marta 1945. godine ne dovodeći u pitanje induvidualno utvrđenu odgovornost.

Skupština Srbije izražava uverenje da je oslobađanje od kolektivne odgovornosti koja je nakon Drugog svetskog rata nametnuta pojedinim nacionalnim zajednicama u Vojvodini odlukama tadasnjih državnih organa u interesu razvoja duha tolerancije i međusobnog uvazavanja nacionalnih zajednica i svih građana koji žive u Srbiji.

Predsednik Mađarskog nacionalnog saveta u Srbiji, Tamaš Korhec kaže za Radio Slobodna Evropa da bi ovom Deklaracijom Srbija dokazala da je spremna da se suoči sa nedelima koja su učinile ranije vlasti.

“Ova Deklaracija bi oslobodila mađarsku zajednicu od kolektivne odgovornosti. Iako je u pitanju politička i simbolična odluk ona će doprineti da se mađarska zajednica oseća bolje. Ovakva deklaracija nije doneta u svim zemljama posle Drugog svetskog rata. Srbija ovim potezom pokazuje zrelost da se suoči sa prošlošću i dokazuje da Mađari u Srbiji nisu drugorazredna zajednica. Ako gledamo praktičnu stranu ovog dokumenta on će dati i smernicu sudovima u zemlji koji vode procese rehabilitacije u slučajevima koji su vezani za spomenuti period”, naglašava Korhec.

Pozitivan iskorak

Predsednik Vojvođanskog građanskog centra, Željko Stanetić smatra da je u pitanju pozitivan iskorak, ali naglašava da suštinsku promenu u odnosima srpske i mađarske zajednice može doneti samo edukacija o prošlosti.

“Mladi ljudi danas, ili obično građansvo ima jako malo informacija o tome šta se desilo 1942,1944,1945. godine. Tako da mislim da čitav taj proces približavanja dva naroda i otvaranja tog dela bolne istorije prvo mora da počne sa jednom kvalitetnom edukacijom svih nas pa onda možemo razmišljati o kvalitetnom iskoraku”, smatra Stanetić.

U Deklaraciji se izražava nada da će ovaj akt doprineti stvaranju i jačanju uslova za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti građana i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) iz Zrenjanina pozdravlja donošenje Deklaracije Narodne skupštine.

Deklaracija Narodne skupštine svojim sadržajem predstavlja i politički manevar vlasti izazvan Briselskim sporazumom i faktičkim priznavanjem nezavisnosti Kosova, navodi CRCD. Ona nije samo izraz neophodnog pijeteta prema nevinim žrtvama komunističke strahovlade, nego, takođe, i izraz težnje za preoblikovanjem prošlosti, prekomponovanjem teritorijalne organizacije Srbije i ima posledice po stabilnost i bezbednost regiona, ocenjuje se.

CRCD smatra za neophodno da upozori na neke okolnosti koje proizilaze iz ove deklaracije. Ona, zbog onoga što je iz nje izostavljeno, pre svega, zajednička antifašistička borba Srba i Mađara tj. svih građana Vojvodine, a koja čini osnovu legitimiteta AP Vojvodine, predstavlja snažniji i efikasniji udar na autonomiju Vojvodine i potencijalno preti ostvarivanju manjinskih prava i građanskog karaktera Republike Srbije nego odluka Ustavnog suda o Zakonu o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine.

Ona predstavlja udar u same temelje legitimiteta vojvođanske autonomije i neposredno podrivanje Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava AP Vojvodine, koju je Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine krajem maja, navodi se u saopštenju ove nevladine organizacije.
XS
SM
MD
LG