Dostupni linkovi

Skupština pod blokadom opozicije


Rad Skupštine Kosova je blokiran i parlamentarna demokratija je ugrožena, izjavio je u četvrtak predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji nakon što je opozicija ponovo onemogućila održavanje redovne sednice Skupštine, zauzimajući govornicu.

„Ovakvim delovanjem bez presedana stvara se praksa koja je najmanje potrebna stabilnosti naše zemlje“, kazao je Veselji.

On je prekinuo današnju sednicu, a odložio sutrašnju.

Veselji je dodao da se trudi da govornica Skupštine ponovo bude glas svih građana Kosova, ali je upozorio da neće dozvoliti da se ova blokada pretvori u pozorište koje ne priliči parlamentarnoj demokratiji.

„Nastavićemo sa radom Skupštine, razmotrićemo sve opcije kako naša parlamentarna demokratija ne bi bila ugrožena. Nismo za majorizaciju većine nad manjinom, ali nećemo da manjina nameće volju većini, to neka bude jasno“, poručio je Veselji.

Opozicija poručuje da će nastaviti da blokira rad Skupštine, sve dok premijer Isa Mustafa ne povuče svoj potpis sa briselskog sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, postignut 25. avgusta u sklopu dijaloga Kosova i Srbije, uz posredstvo EU.

Iz opozicije smatraju da se ovim sporazumom deli Kosovo i stvara paralelna srpska država.

Gljauk Konjufca iz pokreta Samoopredeljenje da se opozicija neće uzdržati od upotrebe „svih sredstava kako bi se sprečila Zajednica srpskih opština na Kosovu“.

„Naš cilj je da blokiramo funkcionisanje Vlade u Skupštini Kosova, kako bi premijer zajedno sa Vladom dobro razmislio, i kako bi na kraju povukao potpis sa ovog sramnog sporazuma koji ozbiljno šteti državne interese“, kazao je Konjufca.

On je dodao da ukoliko do toga ne dođe, onda se očekuje izražavanje nezadovoljstva naroda na ulicama putem demonstracija.

Donika Kadaj Bujupi iz Alijanse za budućnost Kosova kaže da rad Skupštine može odblokirati većina u Skupštini ako od premijera traži poništenje potpisanih sporazuma.

Poslednja sednica prošlog utorka prekinuta je na samom početku, pošto je opozicija gađala premijera Mustafu jajima, kada je počeo svoje izlaganje o poslednjim briselskim sporazumima.

Današnjoj sednici nije prisustvovao premijer Kosova, a njegovo izlaganje prethodno je odloženo za neki drugi put, kada se budu stvorili uslovi.

Na dnevnom redu sednice je bio Nacrt zakona o ličnoj karti, te imenovanje članova Saveta za besplatnu pravnu pomoć, članova Komisije za imovinske zahteve i da se formira ad-hoc komisija za izbor člana saveta Radio-Televizije Kosova iz srpske zajednice.

XS
SM
MD
LG