Dostupni linkovi

Skupština o PDV-u, MANS "davao krv" za krpljenje budžeta


Performans MANS-a, 18. jun 2013.
Performans MANS-a, 18. jun 2013.
Da li će povećanje Poreza na dodatu vrijednost u Crnoj Gori dodatno osiromašiti građane i da li je to jedan od indikatora da zemlja ide u bankrot. To je bila ključna tema skupštinske rasprave o podizanju PDV-a sa 17 na 19 odsto, zbog čega je i nevladin sektor aktiviran u pokušaju da natjeraju poslanike da odbiju predlog Vlade. Za sada nije izvjesno kakav će biti epilog Vladine odluke povećanja PDV-a.

Obrazlažući Vladin predlog o podizanju stope PDV-a sa 17 na 19 procenata, ministar finansija Radoje Žugić je rekao da država želi da smanji deficit budžeta te da ne bi trebalo bitno da utiče na ekonomski status građana.

„Dakle, Crna Gora će i nakon što se poveća stopa PDV-a sa 17 na 19 odsto, biti konkurentnija nego sve države regiona. Primjera radi, samo uHrvatskoj ova stopa iznosti 25%, najniža je u Srbiji 20%. Nadam se da će ova stopa biti privremenog karaktera”, kazao je Žugić.

Podsjetimo, od povećanja PDV-a sa 17 na 19 posto, Vlada očekuje da će se u budžet sliti dodatnih 36 miliona eura. Vladina namjera da poveća PDV se dovodi u vezu sa podgoričkim Kombinatom aluminijuma koji je dužan ukupno više od 350 miliona eura, a samo po osnovu neplaćenih računa za struju, KAP duguje, po slobodnim računicama oko 70 miliona eura. Do povećanja PDV-a dolazi nakon prošlogodišnjih uvođenja dodatnih taksi na korišćenje mobilnih telefona, strujomera i kablovskih risivera i povećanja poreza na zarade.

Iz Vlade je tada poručivano da se takve mjere sprovode kako ne bi došlo do povećanja PDV-a. Nakon što Skupština eventualno usvoji odluku o povećanju PDV-a, očekuje se novi skok cijena koji će dodatno uticati na nizak standard najšireg sloja stanovništva. Opozicione stranke su oštro reagovale na Vladin predlog povećanja PDV-a.

Konstatacije su da je zemlja pred bankrotom, te da je povećanje PDV-a rezultat pogubne ekonomske politike aktuelne Vlade.

„Posljedica, katastrofalne ekonomske, monetarne, finansijske politike koja se vodila u ovoj Vladi kontinuiteta“, kazao je predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić.

„U ovom modelu ekonomskog razvoja nema dobrih rješenja. Pitanje je vremena kada će zemlja da bankrotira. A bankrotirati mora. Za šta ćete potrošiti ove pare, 40 miliona? Za nova radna mjesta, za finansiranje kapitalnih investicija? Ne! Potrošićete ih da platite privatni račun šefa vaše partije. Zašto šef vaše partije ne vrati pare koje je iznio iz zemlje i plati ovaj račun, neka bude gospodin...“, rekao je funkcioner Demokratskog fronta Nebojša Medojević.

Abazović: KAP doveo zemlju u šokantnu situaciju

U vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista tvrde da će Crna Gora i pored povećanja imati jednu od najnižih poreskih stopa te da to neće uticati na standard građana. Na primjeru poslaničkih plata Predrag Sekulić je izveo računicu:

„Ako nam je plata, zbog vašeg računanja, negdje oko 1000 eura, ako recimo 400 eura izdvajamo za ono što je ostalo na stopi od 7% - brašno, šećer, ulje...znači na prehrambenim proizvodima ostaje 600 eura. Od tih 600 eura povećanje 2% je 12 eura. Znači za 12 eura manje ćemo imati realnu vrijednost našeg dohotka.“

Poslanik Pozitivne Dritan Abazović:

„Vlada treba da podnese ostavku - kraj priče. KAP nas je doveo u šokantnu situaciju i naša privreda se nije razvila...“

Odgovarajući na pitanja poslanika da li je povećanje PDV-a posljednja antikrizna mjera, ministar Žugić nije mogao sa sigurnošću da odgovori:

Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić
„Da li je to i posljednja mjera kriznog prilagođavanja, ja se nadam da je to upravo posljednja mjera i da se poslije ovoga okrećemo onome što možemo nazvati popularnije mjere fiskalnog prilagođavanja.“

S obzirom na vjerovanje da je jedan od uzroka povećanja PDV-a situacija sa Kombinatom aluminijuma i njegovi dugovi koji se mogu preliti na građane, šef parlamenta Ranko Krivokapić je napravio nesvakidašnje poređenje.

„Neđe su mi pričali neki partizani, da kad su došli poslije četiri godine rata kući, više nisu mogli spavati u krevetu i u kući. Nego su i dalje spavali ispred kuće i na ledini. Tako da se bojim da ćemo se mi teško navići da spavamo u normalnom krevetu poslije KAP-a, nego ćemo i dalje na ledini bojim se, spavati“, rekao je Krivokapić.

Početku sjednice je prethodio performans Mreže za afirmaciju nevladinog sektora ispred zgrade Skupštine koji je trebalo da ukaže na pogubnost povećanja PDV-a na standard građana, tako što su aktivisti simulirali davanje krvi za krpljenje budžeta.

Direktorka MANS-a Vanja Ćalović je saopštila da ova organizacija i dalje prikuplja potpise građana koji se protive podizanju poreza, a da je jedan broj poslanika uputio amandman parlamentu, a među kojima su i poslanici vladajuće koalicije.

„Veliki broj ljudi, prilazi nam i želi da potpiše ovu peticiju, odnosno zahtjev poslanicima. Mi zaista očekujemo da će oni zbog tog pritiska, prvenstveno njihovih glasača i ostalih političkih partija, donijeti jednu odluku koja je u javnom interesu.“
XS
SM
MD
LG