Dostupni linkovi

Skupština Kosova: Vlada i EU da ne dozvole formiranje srpskog entiteta


Poslanici Skupštine Kosova protive se unapređenju statuta Asocijacije sprskih opština u jedan poseban etnički entitet. Poslanici iz redova pozicije i opozicije zatražili su od Vlade Kosova i EU da ne dozvole formiranje srpskog entiteta. Zabrinutost kod poslanika zasniva se na izjavama nekoliko novih srpskih predsednika opština na Kosovu koji ne priznaju državu Kosovo, kao ni Ustav i zakone.

Poslanik iz redova vladajuće Demokratske partije Kosova, Arsim Bajrami, kazao je da neprihvatanje lokalne vlasti po Ustavu Kosova predstavlja nov izazov za Kosovo, s obzirom da su novi srpski predsednici izabrani na legalan način.

“U prvom redu, Vlada i Ministarstvo lokalne samouprave trebaju poduzeti sve potrebne mere kako bi monitorovale zakonitost u radu predsednika srpskih opština i skupština opština, a kako bi se sprečilo bilo kakvo nezakonsko eventualno delovanje. Treba se što pre definisati statut Asocijacije srpskih opština kako bi se izbeglo formiranje izvršnog entiteta ove Asocijacije”, kazao je Bajrami.

Šef parlamentarne grupe pokreta Samoopredeljenje,Visar Ymeri, današnji rizik o stvaranju srpskog entiteta na Kosovu putem Asocijacije srpskih opština koja predviđa 10 opština na Kosovu, smatra posledicom dijaloga sa Beogradom.

“Sada imamo politički ojačanu Srbiju na Kosovu, sa legalizovanom vlašću i odvojenom policijom i sudstvom. Imamo predsednike opština koji kažu da ne priznaju državu Kosova i da direktno rade sa Srbijom na Kosovu. Ti predsednici se spremaju da osnuju svoju srpsku republiku koju oni nazivaju asocijacijom opština a kako bi imali jedan enitet na Kosovu koji ne priznaje Kosovo. Ovo je rezultat pregovora kojim predvodi Hashim Thaci”, kazao je Ymeri.

On je pozvao kosovske institucije da ne dozvole novim gradonačelnicima opština koji ne priznaju državu Kosovo da preuzmu mesto gradonačelnika.

Zabrinutost oko Asocijacije srpskih opština izrazili su i u Alijansi za budućnost Kosova, čiji je podpredsednik, Blerim Shala, inače koordinator u političkom dijalogu Prištine i Beograda.

Poslanica iz alijanse, Donika Kadaj Bujupi, navodi da izbegavanje sprovođenja sporazuma od 19. aprila i redefinisanje ovlašćenja asocijacije može da promeni poziciju ove partije u dijalogu.

“U ime Alijanse tražimo da se pridržavamo onoga za šta se glasalo u parlamentu na osnovu Ustava i zakona Kosova, u suprotnom ćemo zatražiti promenu pozicije u dijalogu”, kazala je ona.
XS
SM
MD
LG