Dostupni linkovi

Skupština Kosova bez opozicije ratifikovala SSP sa EU


Zgrada parlamenta u Prištini
Zgrada parlamenta u Prištini

Bez glasova opozicije, Skupština Kosova ratifikovala je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan sa Evropskom unijom. Sporazum je izglasan u vidu nacrta zakona, a podržalo ga je 86 poslanika. Opozicija je nešto pre glasanja napustila salu, dok su poslanici Srpske liste dali punu podršku SSP-u.

Premijer Kosova, Isa Mustafa, kazao je da je proces SSP-a važan za stvaranje zakonske države, boljih uslova za ekonomski razvoj i uspostavljanje ekonomskih veza sa državama EU.

„Sporazum nam omogućava jedan drugi kvalitet demokratizacije zemlje i uključenost svih naših građana, bez obzira na etničku, versku ili političku pripadnost u jedan zajednički front prilikom našeg angažovanja prema EU... Danas se ne postavlja pitanje šta je Kosovo, to je za sve jasno, ne postavlja se pitanje kakvi su odnosi EU prema Kosovu, jer je i to ovim sporazumom veoma jasno, već je pitanje to da mi moramo da ispunimo sve kriterijume iz ovog sporazuma. To je jedan važan ugovor sa EU“, kazao je Mustafa.

Ministar evropskih integracija, Bekim Čolaku, podsetio je da je sporazum sa EU potpisan bez obzira na to što pet članice unije nisu priznale nezavisnost Kosova. On je naglasio da je sprovođenje ovog sporazuma usko povezan sa sprovođenjem postignutih sporazuma u dijalogu Kosova i Srbije.

„Ovaj sporazum je sličan sporazumu kojeg su potpisale zemlje regiona. Nesporno je da smo mi specifičan slučaj, ali ne trebamo zaboraviti da su pet države, koje nisu priznale Kosovo, prihvatile da se našoj zemlji ne isključi pravo evrointegracija“, kazao je on.

Opozicija je pre glasanja iznela sumnje i prigovore na ovaj sporazum. Šef parlamentarne grupe pokreta Samoopredeljenje, Gljauk Konjufca, kazao je da je Kosovo u ovom sporazumu predstavljeno uz fusnotu, te da sprovođenje SSP-a zavisi od sprovođenja briselskih sporazuma sa Srbijom.

„SSP nije uslovljen borbom protiv korupcije, depolitizacijom državne administracija, već je SSP usledio samo zbog sporazuma sa Srbijom. Ti sporazumi se ne sprovode recipročno, već oni formiraju snažan instrument Beograda unutar Kosova“, kazao je Konjufca.

Slične stavove iznele su i dve opozicione partije, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo. Nakon njihovog izlaganja oko toga zašto ne podržavaju ovaj sporazum, oni su napustili salu. Jedini se od takvog stava distancirao poslanik Samoopredeljenja, Iljir Deda, koji je podržao SSP.

Predsednik parlamentarne grupe, Srpska lista, Slavko Simić, kazao je da poslanici ove liste daju punu podršku potpisivanju SSP, koji predstavlja bitan korak za Kosovo i ceo region u pokušajima stvaranja otvorenog tržišta.

„U isto vreme SSP znači i dodatnu obavezu za sve kosovske institucije kojima je potrebna reforma. Srspska lista će nastaviti da podržava koalicionu vladu u njenom naporu da kreira zakone koji će još više pomoći ekonomskom i demokratskom razvoju Kosova“, kazao je Simić, i pozvao na podršku svih građana i zajednica koje žive na Kosovu.

SSP je potpisan 27. oktobra u Strazburu između Kosova i EU. Ovaj sporazum otvara politički dijalog i obuhvata saradnju sa EU u oblasti pravosuđa, trgovine, obrazovanja, zapošljavanja, energetike, zaštite životne sredine i dr.

Inače, opozicija je prethodno izjavila da neće pokušati da spreči održavanje ove sednice, što je u zadnjih par navrata uradila koristeći se suzavcem. Takođe, neće se sprečiti ni održavanje sednice u petak, kada će se Skupštini obratiti evropski komesar za proširenje, Johanes Han. Međutim, nakon ovih sednica opozicijaplanira da nastavi blokadu Skupštine, sve dok se, kako su rekli, ne povuku sporni sporazumi sa Srbijom i Crnom Gorom, o Zajednici opštian sa srpskom većinom i o demarkaciji sa Crnom Gorom.

XS
SM
MD
LG