Dostupni linkovi

Održana sednica Skupštine Kosova, privedeni poslanici opozicije


Ponovo suzavac u Skupštini Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00

Ponovo suzavac u Skupštini Kosova

Sednica Skupštine Kosova, koja je u ponedeljak u tri navrata prekidana suzavcem, održana je u ponedeljak u improvizovanim prostorijama. Poslanci su, između ostalog, usvojili budžet. Sednicu su pratili i protesti na ulicama Prištine, a zbog bacanja suzavca privedeno je osam poslanika opozicije.

Ako se suzavac smatra oružjem, onda je zgrada Skupštine uzurpirana od strane oružane grupe poslanika, izjavio je Hašim Tači, prvi zamenik premijera, tokom zasedanja Skupštine Kosova. Zatražio je da ta institucija izađe sa deklaracijom koja će osuditi “nasilno uzurpiranje zgrade Skupštine”.

Ova Skupština Kosova mora da konstatuje nasilnu uzurpaciju sale Skupštine od strane određene grupe opozicionih poslanika koji upotrebljavaju nasilna sredstva. Građani Kosova trebaju da znaju istinu. Poslanici su nasilno uzurpirali Skupštinu”, kazao je Tači, dodajući da to treba da bude deo teksta deklaracije.

Premijer Kosova, Isa Mustafa, zatražio je od kosovske opozicije da objasni prave razloge svojih postupaka.

“Za mene pravi razlog nije ni Zajednica ni demarkacija. Nešto je mnogo veće od toga, jer ova dva pitanja mogu da se reše”, kazao je Mustafa.

Opozicija je u ponedeljak suzavcem prekinula zasedanje u glavnoj sali Skupštine, zatim je suzavac upotrebljen i na sastanku Predsedništva, kada su pojedini poslanici opozicije suspendovani zbog upotrebe suzavca, a potom i tokom drugog zasedanja u improvizovanoj sali, kada su poslanice iz opozicije, koje nisu suspendovane, bacile suzavac.

Zbog toga je Policija Kosova u kasnim satima u ponedeljak uveče petoro poslanika pokreta Samoopredeljenje privela na razgovor - Gljauka Konjufcu, Besu Bafria, Aidu Durguti, kao i Fisnika Ismajljia i Fatona Topalija. Nad njima je prethodno bila izrečena mera kućnog pritvora koju nisu ispoštovali. Svi se sumnjiče da su bacili suzavac u Skupštini. Pod istom sumnjom, ranije u ponedeljak pritvoreni su i poslanici Alijanse za budućnost kosova, Palj Ljekaj, Time Kadriaj i Teuta Hadžiu. Time se broj članova opozicje u kućnom ili jednomesečnom pritvoru popeo na 13.

Predsednik Skupštine, Kadri Veselji, kazao je da je sramota ono što se u ponedeljak desilo.

Zgrada Skupštine gađana bojom
Zgrada Skupštine gađana bojom

Nakon prva dva suzavca, predsedništvo je donelo odluku da suspenduje većinu poslanika triju opozicionih partija, pokreta Samoopredeljenje, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo. Poslanici vladajućih partija su pre poslednjeg prekida usvojili budžet za 2016. godinu

Na ulicama Prištine došlo je do eskalacije kada su pristalice opozicije bojom i kamenicama napali zgradu Skupštine i kontejnerima za smeće blokirali jednu od glavnih ulica u centru grada. Situacija se nakon izvesnog vremena smirila.

Potpredsednica Skupštine iz redova Samoopredeljenja Aida Durguti bacila je suzavac na sastanku predsedništva gde je trebalo da se donese odluka o nastavku plenarne sednice, koja je u ponedeljak ujutru prekinuta suzavcem.

Suzavac u skupštinskoj sali aktiviran je nakon što je predsednik ove institucije Kadri Veselji zatražio od opozicije da se deklariše da li želi da prisustvuje plenarnoj sednici I koji su njihovi zahtevi.

Kada je suzavac aktiviran on je rekao da opozicija “ponovo sebe isključuje iz rada Skupštine”, proglasio pauzu i pozvao predsedništvo na sastanak.

Poslanik Samoopredeljenja Gljauk Konjufca kazao je da je lično on sa još nekoliko poslanika aktivirao suzavac.

“Ovo je kolektivno delovanje opozicije. Ja sam bio taj koji sam bio zadužen za to danas. Drugi su to ranije uradili, drugi će uraditi ponovo posle mene. Ovo se smatra političkom odlukom opozicije, mi smo doneli odluku i da bacimo suzavac i o tome ko će to da uradi. Ovim se trudimo da kao opozicija odbranimo Kosovo i Republiku od onoga što je za nas pretnja. Interpretacija opozicije jeste da dva sporna sporazuma štete državi Kosovo. A u toj odbrani, za nas je malo važno to što kršimo neki pravilnik ili zakon, zato što verujemo da branimo nešto mnogo važnije od nekog pravilnika”, kazao je Konjufca, dodajući da je opozicija odlučna da nastavi sa blokadom.

U sali su bili prisutni i dvojica poslanika opozicije, Fisnik Ismailji i Faton Topali, koji su inače pod merom kućnog pritvora.

Američki ambasador na Kosovu Greg Delawie izrazio je u ponedeljak razočarenje u Skupštini Kosova što se opozicija nije odazvala pozivima državnog sekretara Džona Kerija da odustane od nasilnih akata.

“Ovde sam da podržim normalno funkcionisanje Skupštine i razočarao sam se što je nekoliko poslanika ponovo aktiviralo suzavac u Skupštini. To je razočarajuće. Kao što znate, Skupština je trebala da usvoji budžet za sledeću godinu, a pored toga je i duga lista važnih zakona za razmatranje, neophodnih Kosovu”, kazao je Delawie.

Policija Kosova na sednici Skupštine
Policija Kosova na sednici Skupštine

On je takođe izrazio zabrinutost što dva poslanika opozicije, kojima je izrečena mera kućnog pritvora, smatraju da nije njihova obaveza za poštuju pravila i zakone koji važe za sve građane Kosova.

“Na kraju bih rekao nešto i o porastu nacionalističke i ksenofobne retorike poslednjih dana. Mislim da je Balkan dovoljno prošao takvu retoriku i nadam se da će tome doći kraj”, kazao je.

On je podsetio poslanike da građani Kosova žele ekonomski razvoj, nova radna mesta, te da ono što se dešava u Skupštini ne pomaže ostvarenju tih ciljeva.

Osnovni sud u Prištini je ranije izdao naloge za hapšenje opozicionara zbog opstrukcije rada Skupštine i aktiviranja suzavca u sali i u hodniku zgrade parlamenta u nekoliko navrata.

Opozicija je, međutim, najavila da uprkos svemu ne odustaje od blokade skupštinskog rada, u znak protivljenja sporazumu sa Srbijom o Zajednici opština sa srpskom većinom i sporazumu sa Crnom Gorom o demarkaciji.

XS
SM
MD
LG