Dostupni linkovi

Srbija dobila vladu socijalista i naprednjaka


Srbija dobila vladu socijalista i naprednjaka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00
Direktan link
Podrškom 142 poslanika Srbija je i zvanično dobila novu vladu naprednjaka i socijalista. Polaganjem zakletve njenih 19 članova, uz neizbežno obavezivanje da će „biti posvećeni očuvanju Kosova u sastavu Srbije“, počeo je da teče mandat kabineta Ivice Dačića, koji čine koalicije oko Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Ujedinjenih regiona, Socijaldemokratska partija Srbije i Stranka demokratske akcije Sandžaka.

Nakon svečane sednice Skupštine Srbije, novoizabrani premijer zaputio se u sedište Vlade gde je preuzeo dužnost od svog prethodnika iz redova demokrata Mirka Cvetkovića.

Dačić je ponovio da će prioritet u radu njegove Vlade biti nastavak evropskog puta i rešavanje najtežih državnih pitanja.

„Ali bez ekonomskog oporavka nijedan od tih ciljeva neće biti ostvaren“, rekao je Dačić i najavio da će novoizabrana Vlada raditi kao tim, odnosno da "neće svako moći da radi ono što hoće“.


Glasanju o novoj vladi prethodila je maratonska sednica parlamenta, a rasprava o ekspozeu koji je podneo novoizabrani premijer trajala je do ranih jutarnjih sati.

Osnovna primedba opozicije odnosila se na to da Dačić u ekspozeu nije pomenuo ključne probleme, da se ne naziru načini za rešenja brojnih pitanja i da se zapravo radi samo o "spisku lepih želja".

Novi premijer se u političkim porukama držao opštih mesta - nova vlada biće okrenuta ka budućnosti, ubrzaće proces evropskih integracija, raditi na mirnom rešavanju kosovskog problema i biti faktor stabilnosti u regionu.

Ni "š" od štednje

Politički analitičar Vladimir Goati kaže za RSE da se drugo u ekspozeu nije moglo ni očekivati, ali da nije optimista da će ljudi koji će činiti novu vladu, a od kojih su mnogi iz redova socijalista bili u onoj prethodnoj sa demokratama, ispuniti ono što obećavaju.

„Ono što pada u oči kada pogledate ta imena je da je ogroman procenat njih bio na ministarskim mestima i po pravilu se nisu nešto proslavili u sferama u kojima su delovali“, navodi Goati.

U fokus ciljeva buduće vlade, Dačić je stavio ekonomiju. Plan je, kako je rekao, da ne bude zamrzavanja plata ni penzija, da se nastave razgovori sa MMF-om, da se ekonomska politika ne zasniva na pozivima građanima da "štede i stežu kaiš", da Vlada bude posvećena stvaranju poslovnog ambijenta.

Ekonomski novinar Miša Brkić podseća da su državne finansije u katastrofalnom stanju, a da je jedini način da se zemlja spase od bankrota rigorozna štednja.

“Nažalost, ja u programu vlade ne vidim ni "š" od štednje. Bojim se da će i ova vlast, da bi zadržala onaj nivo socijalnih davanja i obećanja iz predizborne kampanje, ponovo zaduživati zemlju koja već jeste prešla crvenu granicu zaduženosti. Očekujem da od MMF bude uzet novi kredit, da država proda hartije od vrednosti sa vrlo nepovoljnim kamatama po nas, tako da bez rigorozne štednje, bez smanjenja plata i penzija, ozbiljnog smanjenja broja zaposlenih u državnoj administraciji, nemamo velike šanse da se spasimo i polako klizimo u grčki scenario. Naravno, sa nešto nižim intenzitetom novca, odnosno dugova u finansijskom izrazu“, ocenjuje Brkić.

Uprkos promeni političkih ciljeva – od Velike Srbije do Evropske unije, i u određenim prilikama retorike nekadašnjih Šešeljevih radikala i Miloševićevih socijalista, na scenu se vraćaju neka od najmračnijih lica devedesetih godina.

Jedan od najoštrijih kritičara Miloševićevog režima, reditelj Goran Marković u novoj vladi vidi direktno oživljavanje sistema vrednosti za koji se verovalo da je poražen 5. oktobra 2000.

“Ta naša sila koja uopšte uništena je posle izvesnog mirovanja ponovo zavladala i meni ne preostaje ništa drugo nego da se vratim u pređašnje stanje, da zaboravim da smo se nadali, da smo živeli jedno vreme u iluzijama i da prestrojim svoje misli na onaj isti poredak kao što je bio devedesetih godina. Sada je situacija takva da te retrogradne sile koje su jasno nazadne i rigidne imaju pred sobom pustinju Gobi, u ekonomskom pa i u civilizacijskom pogledu. Dosta teška vremena dolaze, možda i gora od onih Miloševićevih. Ali, šta je tu je, mi nemamo druge godine koje možemo da živimo i nastojaćemo da i ovo vreme nekako proguramo“, kaže Marković.

Održavanjem prve sednice, nova Vlada već je počela da radi, a preuzimanje dužnosti ministara najavljeno je tokom narednih dana.
XS
SM
MD
LG