Dostupni linkovi

Savet bezbednosti najavio dodatne sankcije Pjongjangu


Državna televizija saopštila o aktiviranju hidrogenske bombe, Pjongjang, 6. januar 2016.
Državna televizija saopštila o aktiviranju hidrogenske bombe, Pjongjang, 6. januar 2016.

Pripremili: Milan Nešić i Jasmina Lazić

Savet bezbednosti UN oštro je osudio nuklearnu probu Severne Koreje navodeći da je u pripremi nacrt rezolucije o dodatnim sankcijama Pjongjagu, javile su svetske agencije. Vašington je, međutim, objavio kako nema dokaza da su tvrdnje Severne Koreje da je izvela probu hidrogenske bombe tačne

Savet bezbednosti UN održao je u srijedu uveče, na zahtev zahtev SAD i Japana, hitnu sednicu iza zatvorenih vrata posle saopštenja Severne Koreje da je izvela probu hidrogenske bombe.

Savet bezbednosti je naveo da današnja proba predstavlja "jasno kršenje" ranijih rezolucija UN prema kojima je Severnoj Koreji naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističih raketa.

U zajedničkom saopštenju se navodi da ta proba predstaljva "pretnju međunarodnom miru i bezbednosti" i dodao da će članice Saveta bezbednosti preduzeti dodatne mere protiv Pjongjanga i raditi na nacrtu nove rezolucije o uvodjenju novih sankcija toj zemlji.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin izjavio je "suviše rano" reći da Rusija podržava nove sankcije Severnoj Koreji i dodao da njegova zemlja treba prvo da ima uvid u nacrt nove rezolucije pre donošenja odluke.

Bela kuća saopštila je, međutim, da ne postoje dokazi za tvrdnju da je Sjeverna Koreja izvršila uspješno testiranje hidrogenske bombe.

Iz Bele kuće navode da se do takvih saznanja došlo posle obavljene inicijalne analize događaja, prenosi AP.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je da inicijalne analize nisu u skladu sa tvrdnjama režima Kim Džong Una da je obavljena uspešna proba hidrogenske bombe.

On je istakao da će Bela kuća nastaviti da prati šta se događa na korejskom poluostrvu i dodao da će bilo kakav nuklearni test Severne Koreje biti shvaćen kao provokacija i teško kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN.

Iz Bele kuće navode da žele da Sjeverna Koreja prekine sa provokacijama i posveti se denuklearizaciji.

"SAD imaju čvrstu obavezu čuvanja bezbjednosti svojih saveznika Japana i Južne Koreje", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Severna Koreja tvrdi da je u sredu u 10 časova ujutro uspešno testirala i detonirala "minijaturizovanu" hidrogensku bombu (H-bomba). Proba je izazvala veštački zemljotres jačine 5,1 stepeni Rihterove skale u blizini test poligona.

(Vest o aktiviranju bombe saopštila spikerka državne televizije)

"Test je sproveden uz pomoć domaće mudrosti, domaće tehnologije i domaćih napora", navodi se u saopštenju Pjongjanga.

"Demokratska Narodna Republika Koreja je kroz test manje H-bombe dokazala da su tehnološke specifikacije nove H-bombe koju smo razvili tačne i naučno potvrđene. Ovo predstavlja dolazak na viši nivo razvoja države kao nuklearne sile... Narod Koreje je pokazao duh dostojanstvene nacije opremljene najmoćnijim nuklearnim naoružanjem", dodaje se u saopštenju.

Kako je dodato, test bombe koji će "obeležiti 5.000 godina dugu istoriju naroda Koreje" je "protekao u savršenom redu" i predstavlja novi korak u "samoodbrani od brojnog i opasnog nuklearnog arsenala SAD".

Objavu Severne Koreje propratile su oštre reakcije međunarodne zajednice među kojima su najglasnije Južna Koreja, Japan, Velika Britanija i Australija.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da "Severna Koreja treba da odustane od nuklearnog naoružanja i postojećih programa balističkih i nuklearnih projektila na potpun, proveren i nepovratan način, te da se uključi u pouzdane i autentične razgovore za denuklearizaciju".

Šinzo Abe
Šinzo Abe

Japan i Južna Koreja pozvali su Ujedinjene nacije da kazne Severnu Koreju, a Šinzo Abe, japanski premijer, naglasio je da se radi o pretnji Japanu koja ne može biti tolerisana.

Nemačka je saopštila da će u sredu pozvati severnokorejskog ambasadora. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Martin Šafer istakao je "da će to biti snažan signal, čak i protest".

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u kome se navodi da zvanični Peking nije imao nikakva saznanja o testu u Severnoj Koreji i naglašava da se ova država žestoko protivi Pjongjangovoj akciji.

Peking, najbliži saveznik Severne Koreje, je apelovao na Pjongjang da se uzdrži od ovakvih akcija koje mogu da pogoršaju situaciju na Korejskom poluostrvu.

Ukoliko se tvrdnja Severne Koreje da je testirala hidrogensku bombu ispostavi kao tačna, onda to predstavlja grubo kršenje rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i "za duboko je žaljenje", izjavio je Jukija Amano, šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

On je pozvao Severnu Koreju da provede sve relevantne rezolucije SB UN i IAEA. Amano je još dodao da je IAEA spremna da doprinese mirnom rešenju ove situacije čim se postigne dogovor između zainteresovanih strana.

Kim Džong-Un
Kim Džong-Un

Inače, testiranje bombe je izvršeno samo dva dana pre 33. rođendana severnokorejskog lidera Kim Džong-Una. On je prošlog meseca i nagovestio da je Pjongjang razvio hidrogensku ili termonuklearnu bombu, ali su međunarodni stručnjaci tu tvrdnju primili sa velikom dozom skepse.

Veruje se da je od 2006. Severna Koreja na istom mestu sprovela tri nuklearne probe oružja koje je snažnije od atomske bombe.

Pre ovog, četvrtog testa, stručnjaci su verovali da će Severnoj Koreji biti potrebno još nekoliko godina da razvije nuklearni projektil koji bi uspešno pogodio metu. Međutim, osim što je postalo jasno da je posvećena tome, očigledno je da ubrzano unapređuje svoje sposobnosti.

"Ukoliko međunarodni faktori potvrde ovaj nuklearni test - to znači da Pjongjang razvija nuklearni program ne mareći za političke i diplomatske posledice koje će nesumnjivo izazvati", smatra Džon Nilson Rajt sa Azijskog programa londonskog Kraljevskog instituta za međunarodne odnose.

XS
SM
MD
LG