Dostupni linkovi

Skoplje: Osam demonstranata osuđeno uslovno, zatvorska kazna za jednog


Sa majskih demonstracija u Skoplju
Sa majskih demonstracija u Skoplju

Osmoro učesnika u protestima pred zgradom Vlade su dobili uslovne kazne u trajanju od po tri meseca, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od jedne godine ne načine drugo krivično delo, dok je jedan od onih koji su u petak izašli pred sud osuđen na 10 meseci zatvora, zbog toga što je i ranije bio uslovno osuđivan za slično delo.

U toku procesa, sva devetorica učesnika protesta koji su održani 5. maja pred zgradom Vlade priznali su krivicu. Oni su bili optuženi za “učešće masi koja je sprečila službeno lice u izvršavanju službenog delovanja”. Svi su rekli da su svesni optužbe, da se kaju zbog svog dela i da krivicu nisu priznali pod pretnjom. Predstavnik Javnog tužilaštva je rekao da sud treba uzeti u obzir to što su oni priznali krivicu.

Optuženi koji je dobio zatvorsku kaznu je ujak Martina Neškoskog, koji je ubijen 2011. godine na trgu u Skoplju, kada je vladajuća VMRO DPMNE proslavljala izbornu pobedu.

Veći deo demonstranata koji su u petak osuđeni bili su studenti, od kojih najmlađi ima 19 godina. Njihova odbrana je istaknula da nijedan od njih nije bio prethodno osuđivan i da su oni prvi put u sukobu sa zakonom. Jedan od studenata je u zavrsnim rečima naglasio da se kaje zbog načinjenog dela, te da je vec 6. maja delio flajere protiv nasilja i pozivao da naredni protesti budu mirni. Prema novom Zakonu o krivičnom postupku, u sudskom procesu se ne razgledaju dokazi o krivičnom delu zbog priznanja optuženih.

“Sami ste videli da ovim mladim ljudima nije bilo mesto tamo. Da bi skratili sve to, i pod prisilom nekad se priznaju neke stvari koje možda nije trebalo, ili je možda trebalo da se dokazuju u drugom postupku”, rekao je advokat odbrane Miki Vujić.

Optuženi su proveli u pritvoru skoro tri nedelje. Početkom juna će se suditi još devetorici pritvorenih nakon protesta 5. maja, koji su optuženi za isto krivično delo.

Opozicioni Socijaldemokratski savez u četvrtak je zatražio hitno oslobađanje pritvorenih sa protesta od 5. maja. Potpredsednik partije Damjan Mančevski je rekao da su uznemirujući sadržaj snimaka koji su objavili i neljudskost visokih vladinih funkcionera u vezi prikrivanja ubistva mladog Martina Neškoskog iz 2011. godine, izazvali veliki revolt kod građana.

Ipak, dodao je on, među demonstrantima 5. maja bili su ubačeni provokatori koji su napali policiju. U pritvoru je veliki broj studenata koji su nevini i ni na koji način nisu učestvovali u napadima na policajce, istakli su u SDSM-u, tražeći da o ubistvu Neškoskog mora biti i komandne odgovornosti, kao i odgovornosti onih koji su danima sakrivali istinu o tom slučaju.

XS
SM
MD
LG