Dostupni linkovi

Skoplje: Počelo suđenje novinaru Kežarovskom


Protest novinara zbog zatvaranja Kežarovskog, maj 2013.
Protest novinara zbog zatvaranja Kežarovskog, maj 2013.
“Suočavam se sa nerazumnim kapricom pravosudnih organa. Ja sam samo radio svoj posao novinara, a predstavljen sam kao državni neprijatelj i kriminalac”, izjavio je novinar Tomislav Kežarovski na početku sudskog procesa u kojem je on jedan od optuženih zbog objavljivanja imena zastićenog svedoka u 2008 godini, kada je kao novinar pratio jedan slučaj ubistva koje se desilo 2005 godine.

“Ne treba čovek biti pravnik da bi primenio zdravi razum i logiku i shvatio apsurdnost optužbe protiv mene, koja mi je narušila mir i porodično spokojstvo”, rekao je on.

Kežarovski se već više od dva meseca nalazi u pritvoru. Krajem jula mu je zadnji put produžena ova mera za 30 dana i to zbog opasnosti od bekstva novinara i ostalih osumnjičenih u ovom slučaju.

Posle toga, Kežarovski je počeo štrajk glađu koji je bio prekinut na insistiranje njegove supruge, zbog fizičke iscrpljenosti. Njegova porodica je podnela i garanciju sa nekretninama da bi on mogao da se brani sa slobode.

Novinari su tada održali protest ispred suda, gde su minutom ćutanja odali počast, kao što su rekli, ubijenoj slobodi izražavanja u Makedoniji.

Neprihvatljivo je da novinar bude zatvoren zbog onoga što je pisao, rekla je tih dana i Dunja Mijatović, pretstavnica OEBS-a za slobodu medija.

“Pozivam vlasti u Skoplju da razgledaju ovo pitanje kao hitno i ozbiljno, jer produženi pritvor Kežarovskom već ima veliki uticaj na slobodu medija u zemlji, istakla je Mijatović.

U svom saopštenju delegacija Evropske unije u Skoplju izrazila je zabrinutost zbog ovih događaja i naglasila da legislativa zemlje nalaže da mera pritvora treba biti svedena na najkraće potrebno vreme.
XS
SM
MD
LG