Dostupni linkovi

Školske učionice na Kosovu pretrpane


Učenici u jednoj od seoskih škola na Kosovu, februar 2012.
Učenici u jednoj od seoskih škola na Kosovu, februar 2012.
I ove školske godine u osnovnim i srednjim školama na Kosovu postoji isti problem - učionice su pretrpane velikim brojem učenika. U pojedinim školama, u jednoj učionici nastavu će pohađati i do 60 učenika, što onemogućava normalnu nastavu. No državu to izgleda ne brine.

Shemsedin Gashi, zamenik direktora gimnazije „Sami Frasheri“ u Prištini, kaže da u poređenju sa prethodnim godinama, kada je u jednom odeljenju bilo 60 učenika, prošle godine taj broj je snižen na 45.

„Na osnovu naših standarda, kada se otvori konkurs, propisana su 32 učenika po odeljenju. Ali, šta će se desiti 3. septembra, da li će u razredu biti više učenika, ne zavisi od nas, već zavisi od broja učenika koji se nije uspeo upisati. Ministarstvo obrazovanja, odnosno opštinski direktorijat za obrazovanje, izdaje naređenje koliko treba dodati učenika u svakom odeljenju“, navodi Gashi.

Bljerta je učenica gimnazije i u njenom odeljenju je 47 učenika. Nastavni čas traje 40 minuta, što znači da je nemoguće posvetiti ni minut učeniku, kaže ona:

„Obzirom da nas je puno, to veoma utiče na kvalitet rada.“

Iz Centra za obrazovanje na Kosovu kažu da na osnovu standarda broj učenika u jednom odeljenju treba biti 25.

Halim Hyseni iz ovog centra ističe da oni koji najviše ispaštaju od velikog broja učenika je nastavno osoblje koje je, zbog nemogućnosti da normalno odvijaju nastavu, prinuđeno sniziti kvalitet kontrole učenika.

„Nigde na svetu se ne mogu desiti pozitivne promene porastom broja učenika, već njihovim smanjenjem. Veliki broj učenika otežava jako puno rad nastavnika, onemogućava individualnu posvećenost i u suprotnosti je sa svim reformskim inicijativama“, navodi Halim Hyseni.

I u Ministarstvu za obrazovanje kažu da ovakve cifre prevazilaze dozvoljene standarde, ali dodaju da se radi na rešavanju ovog problema.

Nehat Mustafa, zamenik ministra za obrazovanje, navodi da u poređenju sa 2008. godinom, situacija je nešto bolja, ali nije na poželjnom nivou. On dodaje da je i od opštinskih organa zatraženo da se ne dopusti da u jednom odeljenju bude više od 37 učenika:

„Broj je smanjen zahvaljujući izgradnji škola, posebno u velikim opštinama, gde je broj učenika ogroman. Zatražili smo i od opštinskih organa da poštuju kriterijume ministarstva i da se u jednom odeljenju dozvoli maksimalno 37 učenika. Kada govorimo o tome, mislimo uglavnom na škole koje su atraktivne, kao što je klasična gimnazija.“

Ali, bez obzira na ovaj problem, zvaničnici kosovskog Ministarstva za obrazovanje kažu da je sve spremno za početak nove školske godine. U preko 1.000 osnovnih i srednjih škola, nastavu će pohađani oko 46.000 učenika, a novina ove godine je ta što će učenici prvog razreda osnovnih škola koristiti zajednički Bukvar (Abetara) Kosova i Albanije.
XS
SM
MD
LG