Dostupni linkovi

Skeniranjem mozga otkriveno gotovo 100 novih područja


Ljudski mozak
Ljudski mozak

Piše: Reuters

Mozak izgleda kao bezlična masa nabora i ispupčenja, ali to su zapravo urezana nevidljiva područja. Svako je specijalizovano: Neke grupe neurona postaju aktivni kada smo prepoznali lica, drugi kad čitamo, treći kada dignemo ruke.

Kako javlja Reuters, ove nedjelje naučnici su objavili spektakularnu novu kartu mozga, što mnogi stručnjaci nazivaju prekretnicu u neuroznanosti.

Otkriveni su detalji gotovo 100 predhodno nepoznatih regija, što je uvid u strukturu ljudskog uma bez presedana.

Naučnici će se oslanjati na ovaj vodič dok pokušavaju da praktično shvate svaki aspekt mozga, od kako se razvija u djece i uzrasta decenijama, do kako to može biti oštećen od bolesti poput Alzheimerove i šizofrenije.

"To je korak ka razumijevanju što smo mi", rekao je David Kleinfeld, neurolog na University of California, San Diego, koji nije bio uključen u istraživanje.

Naučnici su stvorili mapu s naprednim skenerom i kompjuterom koji stvara umjetnu inteligenci ju. Program "uči" da identifikuje skrivena područja mozga iz ogromne količine podataka prikupljenih od nekoliko stotina ispitanika, što je daleko sofisticiraniji i obuhvatniji način nego što se ranije radilo.

Mapa mozga koju proizvodi računar sadrži 83 poznata područja i 97 nepoznatih ili možda samo zaboravljenih.

XS
SM
MD
LG