Dostupni linkovi

Sjeverna Koreja stavila u pogon nuklearni rektor, upozorava SAD


Jongbjon nuklearni kompleks
Jongbjon nuklearni kompleks

Sjeverna Koreja je saopštila u utorak da je njihovo glavno nuklerno postrojenje Jongbjon nastavilo svoje normalne operacije. Kako je navela državna agencija KCNA, Pjongjang je poboljšao svoje nuklerno oružje „u kvalitetu i kvantitetu".

Upozorili su da može biti upotrijebljeno protiv SAD „bilo kada“.

Nuklearni reaktor Sjeverne Koreje, Jongbjon bio je ugašen 2007, ali Pjongjang je još 2013. obećao da će ga ponovo staviti u pogon, nakon izvođenja trećeg nuklernog teksta i podizanja tenzija u tom regionu.

Reaktor je bio glavni izvor plutonijuma za Sjevernokorejski nuklearni program.Eksperti vjeruju da ukoliko bude obnovljen, reaktor potencijalno može proizvesti dovoljnu količinu plutonijuma za jednu nuklernu bombu u roku od godinu dana.

Osim toga, Pjongjang je takođe najavio planove da lansiraju raketu dugog dometa koja će nositi satelit - što se izvana tumači kao vojni raketni test.

Izvještači navode da posljednje objave ne znače da Sjeverna Koreja već ima sposobnosti za rakete dugog dometa, ali pokazuje da Pjongjang ima ambiciju da ih napravi.

Objava o Jongbjonu je prva zvsnična potvrda iz Sjeverne Koreje da su tamo započeli opracije.

Američki Institut za nauku i međunarodnu sigurnost još u aprilu je upozorio da satelitski snimci ukazuju da Sjeverna Koreja obnavlja rad na Jongbjonu.

Državna agencija Pjongjanga, KCNA u utorak je takođe navela da je Sjeverna Koreja spremna da se suoči za neprijateljskim SAD „sa nuklernim oružjem bilo kad“ .

Međutim, stručnjaci kažu da je puni obim nuklernih sposobnosti režima Kim Džong Una još uvjek u potpunosti nejasan.

Pjongjang tvrdi da je su napravili uređaj dovoljno mali da u njega smjeste nuklearnu bojevu glavu na raketi koju mogu lasnirati na svoje neprijatelje.

Američki zvaničnici pak izražavaju sumnju u ove tvrdnje, dok eksperti kažu da je teško procijeniti napredak koji je Sjeverna Koreja napravila na smanjivanju.

Jangbjon je glavno nuklearno postrojenje Sjeverne Koreje u kojem su kako se vjeruje izađeni materijali za ranije nuklerne testove.

U julu 2007. reaktor je isključen kao dio sporazuma o razoružanju.Postrojenja za obogaćivanje uranijuma otkivana su 2010.

Jedan američki nuklearni stručnjak je rekao da su centrifuge primarno bile predviđene za civilne svrhe, ali da mogu biti osposobljene za proizvodnju visoko obogaćenog uranijuma za gorivo za nuklearnu bombu.

Reaktor je ponovo obnovljen 2013., pa ugašen 2014.Naučnici takođe tvrde da su nuklerni testovi koji se baziraju na uranijumskom uređaju teži za monitoring od plutonijumskih.

Objava iz Pjongjanga stiže uoči proslave 70-godišnjice vlajuće Radničke partije, 10.oktobra, koju planiraju da obilježe vojnom paradom.

Sjeverna Koreja je prijetila susjedima i SAD i ranije, što se često podudaralo sa zajedničkim vojnim vježbama Južne Koreje i američkih snaga.

Dvije Koreje i dalje su tehnički u ratu, budući da su njihov sukob od davne 1950-1953. okončao primirjem, ne mirovnim sporazumom.

Kina koja je glavni saveznik Sjeverne Koreje, kao i glavni trgovinski partner, nakon objave iz Pojongjanga je jutros odmah saopštila da se nadaju da će "relevantne strane“ odgovoriti sa „oprezom i suzdržanošću od preduzimanja akcija koje bi mogle podići tenzije“.

XS
SM
MD
LG