Dostupni linkovi

Sjenica: Mesto u kojem se živi na –20


Pešter, opština Sjenica, poznat je i kao srpski Sibir. Često je najhladnije naseljeno mesto u Evropi sa rekordnom zabeleženom minimalnom temperaturom od čak –39 stepeni Celzijusa.

Tokom godine 145 dana tempertura je ovde ispod nule. Sve što je potrebno za zimu, koja traje i po pola godine, pripremi se već početkom jeseni.

Meštani Peštera i okolnih sela kažu da je najhladnije u januaru. Jaki vetrovi stvaraju smetove i preko dva metra. Ovde je teško živeti. Izbora nema mnogo. Stočarstvo je jedini izbor. Ovde, u nekim selima, život teče kao pre 100 godina.

U selu Ravna Gora, 28 kilometara od centra Sjenice na 1.617 metara nadmorske visine živi porodica Bradić. Najbliže komšije kilometrima su daleko. Navikli na težački život i surovost planine, Vukomir i Divna Bradić se ne žale.

"Težak je život ovde, naročito u zimskom periodu. Pa dobro je. Opet, najvažnije je da smo zdravo. Ostali smo sami. Djeca otišla na škole u Kragujevac. Hladno je, naročito, kad' su vetrovi", priča Vukomir.

"Pa i ženi je teško da živi u ovakvim surovim planinskim uslovima. Ali, mi smo se navikli što 'no reknu. Imamo vodu, imamo struju. Jedino, to oko stoke, pomalo i po kući. I tako. Život ide", dodaje Divna.

Sjenica ili srpski Sibir
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00


Iako je sneg dosta opao, ovde duvaju jaki vetrovi i temperatura je stalno u minusu. Sve što je potrebno za zimu koja traje i po pola godine pripremi se na vreme. Najveća briga je da se stoka dobro iziri.

"Jest', kako nije teško prehraniti stoku u ovijem nametima. Teško je da se preživi. Ovde sam od maih nogu. I tu ću ostati. Sve što je potrebno i za ljude i za stoku mora na vreme da se pribavi. Znamo kakvi su snjegovi, kakve teškoće", navodi Vjekoslav Sredojević iz sela Blato koji ima desetoro govedi.

"Bogami, ovdje snijeg, golem pada. Mnogo. Napada preko metra, ono kolje oko livade se uopšte ne vidi. Hladno je, 20 stepeni je ispod nule. Malo je toplije kad ne duvaju vjetrovi i kad' ogrije sunce", kaže Vukić Krivčević iz sela Višnjeva, koji u štali ima petnaestoro govedi.

Tikomir Barač
Tikomir Barač

Surovi uslovi, koje određuje planina, duge hladne i ledene zime, i letnji čobanski dani mogu se ublažiti i zanimljivim hobijem. Tihomir Barač iz sela Trešnjevica, stručnjak je za pletenje vunenih čarapa i prsluka.

"Pa evo malo s' iglama. Malo igle, malo kudjelja. Kad se ovce ne jagnje i kad' ništa drugo ne radimo, uzmemo pa pletemo, da nebi bili dokoni. I na minus 20 može da se radi", iskreno će Barač.

Najniža temperatura ove godine izmerena je nа Pešteru u selu Karajuća bunari 23. janura minus 30,5 stepeni Celijusa.

XS
SM
MD
LG