Dostupni linkovi

SAD: Milijuni dolara za suprostavljanje ruskom utjecaju


U budžetu se nalaze i sredstva koja osiguravaju jači nadzor nad ruskim diplomatima u SAD. Foto: Rusko veleposlanstvo u Washingtonu
U budžetu se nalaze i sredstva koja osiguravaju jači nadzor nad ruskim diplomatima u SAD. Foto: Rusko veleposlanstvo u Washingtonu

Priredio: Mike Eckel

Kongres SAD je odobrio 100 milijuna dolara za borbu protiv "ruskog utjecaja i agresije", te za podršku organizacijama civilnog društva u Evropi i Evroaziji. Kongresmeni su također poduprli uspostavljanje novih ograničenja i nadzor ruskih diplomata u Sjedinjenim Državama, što je mjera protiv koje je Moskva oštro upozoravala Washington.

Obje mjere su dio budžeta teškog 1,1 tisuću milijardi dolara za financiranje savezne vlade za 2017. koji je dobio podršku u Senatu i sada ide u Bijelu kuću kako bi ga potpisao predsjednik Donald Trump.

Prijedlog da se u budžet uključi dodatnih 100 milijuna dolara posljednjih je mjeseci kružio u Kongresu, jer su kongresmeni i senatori tražili način da se država suprostavi miješanju Rusije u Evropu, ali i drugdje.

Sve veći broj demokrata i republikanaca upozoravao je na širenje lažnih vijesti, strano financiranje političkih stranaka, izravnu propagandu i druge tajne aktivnosti kao indikaciju agresivnog ruskog nastojanja da se upliće ili ruši vlade koje nisu u prijateljskim odnosima sa Moskvom.

Izborne kampanje u Francuskoj i Njemačkoj bile su zasjenjene sumnjama da se u njih upliće Rusija, kao i u prošlogodišnje predsjedničke izbore u Sjedinjenim Državama.

Stotinu milijuna dolara u Fondu za borbu protiv ruskog utjecaja usmjereno je posebno na Evropu i namijenjeno je "grupama civilnog društva koje se bave vladavinom prava, medijima, cyber i drugim programima i koji jačaju demokratske institucije i procese, te se suprostavljaju ruskom utjecaju i agresiji.

kongresmeni i senatori tražili način da se država suprostavi miješanju Rusije u Evropu, ali i drugdje
kongresmeni i senatori tražili način da se država suprostavi miješanju Rusije u Evropu, ali i drugdje

Novac će "podupirati demokratske programe u Ruskoj Federaciji, uključujući promicanje slobode interneta, kao iza stratešku podršku demokraciji i vladavini prava", što je su skladu s politikom State Departmenta.

Sredstva će biti usmjerena prema zemljama takozvanog Istočnoevropskog partnerstva, koje Bruxells ima sa bivšim sovjetskim republikama - Armenijom, Azerbajdžanom, Bjelorusijom, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom - i pomoći će "unaprijeđenju provedbe Sporazuma o pridruživanju i trgovinskih sporazuma s Europskom unijom, te smanjiti ranjivost tih država zbog ekonomskih i političkih pritisaka Moskve."

U budžetu se nalaze i sredstva koja osiguravaju jači nadzor nad ruskim diplomatima u Sjedinjenim Državama.

Od State Departmenta, FBI-a i ravnatelja Nacionalne obavještajne agencije se traži da uspostave postupak koji bi, u biti, obvezao ruske diplomate da unaprijed obavještavaju FBI-u o putovanjima izvan teritorija veleposlanstva i konzulata.

Prošle godine, kada se prvi put saznalo da američki kongresmeni razmišljaju o takvim ograničenjima, rusko ministarstvo vanjskih poslova se žalilo i zaprijetilo kontra mjerama prema američkim diplomatima u Rusiji.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova kazala je tada da je takav prijedlog dio "lova na vještice" koji protiv Rusije vodi administracija tadašnjeg predsjednika Baracka Obame.

No, američki dužnosnici ruske tvrdnje nisu uzeli za ozbiljno, naglašavajući da američki diplomati u Rusiji već duže vrijeme imaju takva ograničenja.

Poziva se i na stvaranje novog međuagencijskog odbora za suprostavljanje ruskim manipulacijama javnog miijenja izvan Rusije. Sve dogovoreno je odraz sve većeg dvostranačkog konsenzusa koji je nastao nakon predsjedničkih izbora u SAD, kada je obavještajna zajednica zaključila da se Moskva aktivno miješala u predizbornu kampanju, u prilog tadašnjem predsjedničkom kandidatu DonalduTrumpu.

Komitet za obavještajnu djelatnost Senata, koji je predložio ovakve mjere, jedan je od odbora u oba doma Kongresa koji istražuju moguće rusko miješanje u američke izbore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG