Dostupni linkovi

Iz minuta u minut: Poslanici o Vučićevom ekspozeu i budućoj Vladi


Budući ministri Vlade Srbije, Skupština Srbije, 9. avgust 2016.
Budući ministri Vlade Srbije, Skupština Srbije, 9. avgust 2016.

U Narodnoj skupštini Republike Srbije počela je rasprava o izboru nove vlade.

Mandatar Aleksandar Vučić izložio je u utorak program i sastav buduće vlade. Njegov ekspoze trajao je šest sati.

15.49 Šef poslaničke grupe SRS Vojislav Šešelj poručio lideru LDP Čedomiru Jovanoviću da je trebalo da mu se obrati kako bi kod Aleksandra Vučića urgirao da ga pozove u Vladu Srbije.

15.48 Šef poslaničke grupe LDP-SDA Sandžaka Čedomir Jovanović izjavio je da mu je žao što sa mandatarom Aleksandrom Vučićem nije uspeo da se dogovori oko načina na koji bi zajedno odgovorili na ključne probleme u Srbiji.

15:41 Vučić: Svakog meseca dolaziću da vam odgovaram na pitanja.

13.56 Vučić: Jedino trenutno rešenje za Kosovo i Metohiju, koje bi preseklo Gordijev čvor, bilo bi da Vlada Srbije prizna nezavisnost Kosova, ali to ne može i neće da učini.

13.50 Vučić: Ana Brnabić nije LGBT ministar, ona je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, tu je zato šti vredi, što ima obrazovanje, ne zato što je muškarac ili žena, što je ovakve ili onakve seksualne orijentacije.

13.46 Dragan Marković Palma: Pitaju me novinari kako ću da glasam za damu koja je predstavnica LGBT populacije. Jedinstvena Srbija i ja lično nemamo ništa protiv tih ljudi, ali nikada nećemo prihvatiti gej paradu i legalizaciju homoseksualnih brakova. I vi Vučiću niste mnogo toga voleli, ali ste prihvatili u interesu građana Srbije.

13.44. Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma (obraćajući se manadatru): Vi i Ivica Dačić bili ste najbolji predstavnici srpskog naroda svih vremena od kako je Srbija vodila međunarodnu politiku.

13.35 Šef poslaničke grupe LDP–SDA Sandžaka Čedomir Jovanović: Ekspoze bio dug, ali se ipak nije moglo čuti na koji način će se rešiti ključna pitanja.

13.34 Vučić: Plate zaposlenima, pre svega u zdravstvu i prosveti, biće veće možda i pre kraja ove godine, dok će se vlada takođe zalagati i za povećanje minimalne cene rada.

13.20 Poslanik Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka Muamer Zukorlić kaže da će ta partija podržati formiranje vlade u skladu sa dogovorom koji ima sa SNS.

12.14 Vučić: Prvo me kritikujete što mi je ekspoze dug, onda me kritikujete što nešto nisam izgovorio. Da sam izgovorio sve onda bi mi ekspoze trajao 12 sati. Bio sam kriv što nešto nisam izgovorio iako sam govorio šest sati i stajao poštujući Skupštinu, a vi ste izašli iz sale, bilo vam je teško i da slušate.

12.08 Vučić odgovara na kritiku Đurišića da se na ovu vladu dugo čekalo: Vlada je radila, nismo se ni kupali ni brčkali. Ni jedan posao za državu nismo propustili.

11.59 Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke, Marko Đurišić: Ono što ovu vladu obeležava već na početku jeste mnoštvo afera, afera članova koji su bili do sada ministri, neke afere onih koji treba da postanu ministri i to govori šta će nam se dešavati i to nas ne čini optimistima i to je jedan od razloga zbog kojeg naša poslanička grupa neće glasati za ovu vladu.

11.29 Vučić: Što se tiče gospođice Keljmendi (kosovska džudistkinja koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijadi prim. nov.) koja nam ništa nije skrivila, ni reč nisam rekao o njoj, samo sam rekao da mi je bilo interesantno da su u roku od minut ili dva BBC i CNN objavili informaciju istorijsku o tome. Kao da su samo čekali na to. Ni na koji način nismo uvredili tu očigledno veoma uspešnu i vrednu sportskinju, njen trud, njene napore, njen marljiv rad. Kapa dole. Važan nam je mir sa Albancima, ali to ne znači da ću da se odreknem Ustava svoje zemlje, zastave svoje zemlje i da kažem da teritorija naše zemlje po Ustavu Republike pripada nekom drugom i sad se radujem njihovim medaljama.

11.25 Vučić odgovarajući Čanku: Vaš zdrav humor sam uvek podržavao. Moj ekspoze je bio sažetak izlaganja, ali mislim da su građani mogli da steknu uvid u sveobuhvatan plan i program. Ne znam da nisam izgovorio reč "Vojvodina", ali sam govorio o Vojvodini, govorio sam "pokrajina". Vojvodinu volim jednako kao i vi. Naš posao je da jednako tretiramo svaki deo Srbije, mislim da sam se tako ponašao.

11.17 Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak: Kao što se ne izgovara Vojvodina tako se ne izgovara ni pitanje dugova prema Vojvodini, ni šta treba da se radi u Vojvodini.

11.05 Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, Nenad Čanak: Vučić u svom višečasovnom izlaganju prilikom predstavljanja ekspozea nijedan jednini put ne kaže 'Vojvodina'.

10.56 Mandatar Aleksandar Vučić: Zvezda i Partizan ne mogu da nađu sponzore, oni uzimaju od države. Ako nisi sposoban da zarađuješ novac na tržištu mani se ćoravog posla. Mislim da je to teška bolest našeg društva od koje se nećemo skoro oporaviti. Nama je potrebna privatizacija u sportu.

10.46 Poslanik Nove Srbije Velimir Stanojević: U Novoj Srbiji imaćete odanog kolacionog partnera koji će podržavati sve vaše ideje.

Prvi se izjasnio Balint Pastor iz Saveza Vojvođanskih Mađara, poručivši u ime svoje stranke: "Glasaćemo za izbor vlade Aleksandra Vučića." Pastor je dodao: "Najvažniji rezultat prethodne vlade i ono što očekujemo od buduće je stabilnost."

Vučić je u utorak predstavljajući ekspoze naglasio da je cilj nove vlade prosperitet i podizanje životnog standarda svim građanima.

Takođe je među ciljevima naveo da sva pregovaračka poglavlja budu zatvorena do kraja mandata buduće vlade, 2019. godine.

Rasprava o izboru Vlade i ekspozeu mandatara počela je izlaganjem predstavnika ovlašćenih poslaničkih grupa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG