Dostupni linkovi

Kosovo: Privedeni osumnjičeni za finansiranje terorizma


Jedno od prethodnih hapšenja na Kosovu pod sumnjom za učešće na stranim ratištima, ilustrativna fotografija
Jedno od prethodnih hapšenja na Kosovu pod sumnjom za učešće na stranim ratištima, ilustrativna fotografija

Direktorijat protiv terorizma Policije Kosova je u odvojenim akcijama priveo dve osobe za koje se sumnja da su finansirale učešće Kosovara u terorističkim grupama.

Kako se navodi u saopštenju, policija je 15. marta u Prizrenu uhapsila osumnjičenog P.D., pod sumnjom da je uključen u finansiranje terorizma. Prema saznanjima policije, on je najmanje u jednom slučaju finansijski podržao dve osobe kako bi se priključile terorističkoj grupi, odnosno konfliktu van zemlje. Ovo se smatra krivičnim delom u pokušaju, pošto je policija iste sprečila da u decembru 2015. otputuju u konfliktne zone. Policija istražuje njegovu uključenost i u druge slučajeve.

Policija je takođe 16. marta nakon duge istrage i saradnje sa Poreskom upravom Kosova pretresla objekte biznismena F.R. u regionima Prištine i Peći.

Protiv F.R. se od 2014. godine vodi istraga pod sumnjom da je bio u kontaktu sa osobama i određenim grupama sa Kosova koje su se bavile organizacijom i učešćem u terorističkim grupama. Sumnja se da je izvršio krivična dela: regrutacija za terorizam, organizacija i učešće u terorističkim grupama, olakšavanje izvršenja terorizma.

Prema saopštenju policije, osumnjičeni je u kontinuitetu stavljao na raspolaganju svoje kompanije i pružao finansijsku i logističku podršku osobama koje su uključene u organizaciju i regrutaciju za terorizam, uključujući i ona lica koja su poznata u širenju ekstremističke ideologije na celom Kosovu, kao i ona koja su otputovala ili pokušala da odu u konfliktne zone.

Mnoga lica koje je osumnjičeni F.R. direktno ili neposredno finansijski i logistički podržao su uhapšena, neka se nalaze u konfliktnim zonama u Siriji i Iraku, dok je jedan broj, uključujući i nekoliko osoba koje su radili kod njega, prijavljen da su ubijeni u konfliktnim zonama.

Tokom pretresa konfiskovana je dokumentacija i elektronska oprema kao dokaz koji se povezuje za krivičnim delima.

XS
SM
MD
LG