Dostupni linkovi

Nelegalni džemati u BiH traže razgovor sa reisom


Careva džamija u Sarajevu gdje je sjedište reisu-l-uleme Huseina Kavazovića
Careva džamija u Sarajevu gdje je sjedište reisu-l-uleme Huseina Kavazovića

Koordinacija nezavisnih džemata u Bosni i Hercegovini medijima je proslijedila saopštenje u kojem traže od Islamske zajednice Bosne i Hercegovine da razgovaraju o zahtjevu te vjerske institucije da prestanu sa održavanjem i organizovanjem vjerskih aktivnosti u objektima koje koriste kao mesdžide, a koji nemaju odobrenje za rad, najkasnije do kraja februara. Oni traže da se sastanu sa reisom IZ BiH Huseinom Kavazovićem u subotu, 27. februara.

Podsjećamo, Islamska zajednica obavezala je glavne imame na područjima svih muftijstava da razgovaraju sa organizatorima i predvodnicima, kako se navodi, „paradžemata”, te ih posavjetuju da je njihovo djelovanje štetno za islam i muslimane u BiH. Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini trenutno postoji na desetine ilegalnih mesdžida u kojima se uglavnom okupljaju pripadnici vehabijske zajednice.

Tim povodom razgovarali smo sa Izetom Hadžićem, jednim od potpisnika saopštenja.

RSE: Gospodine Hadžić, šta zapravo tražite od Islamske zajednice Bosne i Hercegovine?

Hadžić: Tražimo ono što islam kao vjera od nas traži, a to je da prije svake kvalifikacije bilo koga, kao što su nama rekli da smo paradžemati, muslimani treba da sjednu da se mimo javnosti i medija dogovore o svim spornim pitanjima o kojima treba.

RSE: Islamska zajednica BiH je u januaru izdala saopštenje za javnost u kojem traži, uslovno rečeno, integraciju paradžemata u okviru te vjerske institucije. Postavljen je rok do kraja februara. Znači li to da Vi zbog toga tražite sastanak?

Hadžić: Mi tražimo, prvenstveno od Kavazovića, prvo on, pa onda drugi, da nam objasni zašto su nas nazvali paradžematima i da to potkrijepe tekstovima, da to dokažu. Mi ćemo se braniti da vidimo da li smo ili nismo teroristi, ili da, ne daj Bože, cijepamo jedinstvo muslimana ili Bošnjaka. U svakom slučaju, želimo razgovarati.

RSE: Ko čini Koordinaciju nezavisnih džemata?

Hadžić: Koordinacija je nastala zbog Kavazovića. Mi se međusobno ne poznajemo.

RSE: Iz kojih gradova su članovi?

Hadžić: Ja sam iz Maglaja, jedan je iz Tuzle, jedan iz Lukavca, a ima i jedan iz Krajine.

RSE: Vi od reisa Kavazovića tražite da razgovarate 27. februara u prostorijama Islamske zajednice BiH u Sarajevu. Šta će se desiti ukoliko do tog sastanka ne dođe?

Hadžić: Mi smo uvijek otvoreni za razgovor, ali ukoliko ne naiđemo na razumijevanje, mi ćemo morati uraditi isto ono što je uradio Kavazović, a to je da je izašao javno i nazvao nas paradžematima. Mi ćemo se morati braniti pred medijima i javnošću, što nam nije cilj.

RSE: S obzirom da je Islamska zajednica BiH dala rok za tzv. integraciju paradžemata, da li se to desilo?

Hadžić: Riječ integracija je teška riječ. Ovdje se radi o propisima islama, odnosno džumi namazu i ko je u stvari džemat. Zato nema nikakve integracije. Kada nekoga nazovete drugačije, morate ga opisati. Ne možete samo reći- vi ste paradžemat i morate kod mene.

RSE: Šta mislite, zbog čega je Islamska zajednica pripadnike Vaše zajednice okvalifikovala kao paradžemate?

Hadžić: To je nastalo kao produkt velikog pritiska nekoliko službi, o kojima sada ne želim govoriti. Mislim da je Islamska zajednica radi na tom planu u smislu da se boji da u njihovim redovima postoje ljudi koji imaju pogrešne ideje ili van njihovih redova. Misle da će time sputati nas. Ja se nalazim uvrijeđen. Ja nisam terorista, nisam ISIL-ovac. Ja sam musliman i državna institucija na čelu sa sudstvom može okarakterisati ako ima nešto protiv mene i da me kao takvog prozove.

XS
SM
MD
LG