Dostupni linkovi

Zašto su Rusi uzeli licencu Atlas banci?


Iako je, sa obrazloženjem da se protiv nje vodi "zlonamjerna i prljava kampanja", Atlas grupa prije nekoliko dana demantovala medijske informacije da je njena Atlas banka u Moskvi pred zatvaranjem, u ponedjeljak se dogodilo upravo to. Centralna banka Rusije joj je oduzela licencu zbog sumnji na pranje novca i moguće nezakonito iznošenje 180 miliona eura iz te zemlje.

"Atlas banka nije postupala u skladu sa zakonom u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma", stoji u informaciji Centralne banke Rusije koju je objavio ruski Interfaks, a prenijeli mediji u Crnoj Gori.

Ruska monetarna vlast je saopštila da je Atlas banka, tokom 2013. bila uključena u sumnjive operacije vezane za prenos novčanih sredstava van granica Rusije u iznosu od ukupno devet milijardi rubalja (preko 180 miliona eura).

Seninski: Oduzimanje licence Atlas banci nije politička odluka


Ruska cetralna banka je povukla čak 29 bankarskih licenci, a ona Atlas banke je bila samo jedna od njih, kaže ekonomski analitičar ruskog servisa RSE Sergej Seninski i dodaje da nema međusobnih sankcija između Rusije i balkanskih država. OPŠIRNIJE
U Atlas banci kažu da se čude odluci ruske Centralne banke, jer im je polovinom aprila dat rok od šest mjeseci da poslovanje i interne akte prilagode ruskom Zakonu o sprječavanju pranja novca i finansiranju terorizma, te da moskovska filijala Atlas banke, u medjuvremenu, preduzela sve neophodne mjere za realizaciju preporuka.

Iz Atlas banke je, pored čudjenja, iskazana i bojazan da je odluka ruske Centralne banke rezultat "nekih drugih razloga koji nijesu u direktnoj vezi sa pomenutom problematikom" pa se, iako to nije eksplicitno rečeno, naslućuje da se misli na ruski odgovor na odluku Crne Gore da se pridruži odluci Savjeta Evrope o zamrzavanju imovine i zabrani ulaska u državu za 48 osoba, uglavnom državljana Ukrajine ali i nekoliko visokih zvaničnika Rusije.

Zvanične informacije, na ovu temu, nijesu razmjenjivane izmedju dvije države, a po svemu sudeći, neće ni ubuduće.

"Imajući u vidu da je ovo pitanje u nadležnosti Centralne banke Rusije, MIP ne očekuje zvanične informacije o tome”, kaže portparolka Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, Gordana Jovanović.

Razloga za odluku Centralne banke Rusije da zatvori moskovsku filijalu Atlas banke može biti više. Pored neuskladjenosti sa zakonom o sprječavanju pranja novca, ruska monetarna vlast je možda postupila u skladu sa sopstvenim procjenama o potrebi prečišćavanja domaćeg bankarskog sistema od mnoštva sitnih banaka.

Sudeći po izjavi koju je bivši ambasador Crne Gore u Rusiji, Slobodan Backović dao našem Radiju, ne treba isključiti ni političke motive.

“Postoji odluka u Ministarstvu finansija Rusije, odnosno CB Rusije da se male banke koje nemaju velike kreditne potencijale svedu na najmanju moguću mjeru zato što po njihovom mišljenju to ne poboljšava rad banaka na njihovoj teritoriji i u kontekstu toga treba posmatrati Atlas banku koja koja je bila na 700 i nekom mjest. Dakle, prva informacija je bila da su uočene neke nepravilnosti. Atlas banki je dato 6 mjeseci da ispravi te nepravilnostii bila je pod stalnim nadzorom njihovog poslovanja od strane CB Rusije. Sada je interesantno to što je prije tog roka, dakle 6 mjeseci prije CB Rusije donosi odluku da povuče licencu. Jasno je da to može da izazove različite komentare i mišljenje da iza povlačenje licence ne stoje bankarski nego neki drugi razlozi koji se opet mogu povezati i sa pitanjem političkih odnosa.”
XS
SM
MD
LG