Dostupni linkovi

Slučaj Kežarovski: Država svim silama protiv novinara


Skopje: Sukob novinara sa policijom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Skoplje: Sukob novinara sa policijom tokom skupa podrške Kežarovskom

Presuda od 4,5 godine zatvora novinaru dnevnog lista Nova Makedonija, Tomislavu Kežarovskom, prvi je slučaj u Makedoniji da novinar bude zatvoren zbog onoga što je napisao. Bilo je u prošlosti nekoliko slučajeva kada su najčešće političari tužili novinare za klevetu i uvredu, ali sve se završavalo sa novčanim kaznama.

Kežarovski se u pritvoru nalazi od druge polovine maja ove godine, kada je sa još nekolicinom sudija, tužilaca i advokata priveden u okviru akcije „Likvidacija”, zbog toga što je 2008. godine, kada je radio u magazinu Reporter 92, u tekstu objavio ime zaštićenog svedoka u slučaju jednog ubistva koje se desilo u 2005. godini.

U toku suđenja, odbrana je insistirala na tome da je zaštićeni svedok dobio takav status tek u 2010. godini, odnosno dve godine nakon pisanja Kežarovskog.

Glavni urednik Nove Makedonije, Zoran Dimitrovski, je na jednom od protesta u znaku podrške novinaru, rekao da Kežarovski nije otkrio identitet zaštićenog svedoka, nego da policija „namešta“ lažnog svedoka:

„On, ne samo što je priznao da je lažan svedok, nego je razotkrio čitavu mafijašku strukturu u DBK i Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji su hteli da ga silom nateraju da uradi to", rekao je Dimitrovski.

Dimitrovski je tada rekao da su ljudi iz tužilaštva zapretili Kežarovskom da, ako ne kaže ko mu je otkrio identitet zaštićenog svedoka, istruliće u zatvoru.

Obračun policije s novinarima na skupu podrške Kežarovskom
Obračun policije s novinarima na skupu podrške Kežarovskom
Inače, u februaru ove godine, je zaštićeni svedok odlučio da otkrije svoj identitet i javno je priznao da je lagao sve što je rekao dok je bio sa takvim statusom - i to pod pritiskom policije. Posle toga, sud je oslobodio dvojicu braće koji su bili osuđeni na po 12 godina zatvora zbog ubistva u 2005. godini. Do sada se još ne zna ko je izvršio to ubistvo.

Ono što se u nekim medijima špekuliše, još od hapšenja Kežarovskog, je da iza toga stoji njegova angažovanost u istrazi o smrti novinara Nikole Mladenova, koji je poginuo krajem marta, kada je sa svojim autom izleteo sa puta Veles - Skoplje.

Tužilaštvo je izašlo sa kratkim saopštenjem da je Mladenov, koji je bio vlasnik nedeljnika Fokus, jedan od najžešćih kritičara Vlade, poginuo u saobraćajki koja je bila nesrećni slučaj, bez nikakvih detalja o tome.

U narednim danima nekoliko novinara je otišlo na mesto nesreće i tamo su pronašli predmete koji bi mogli biti veoma važni u istrazi. Jedan od njih je bio i Tomislav Kežarovski, što je po nekima i razlog njegovog zatvaranja. To je potvrdio i advokat odbrane, Andreja Radinovski, posle izrečene presude početkom ove nedelje:

„Ubeđen je gospodin Kežarovski da je sve ovo zbog kopanja po dokazima o smrti Nikole Mladenova", konstatovao je Radinovski.

Odmah nakon presude, bilo je mnogo reakcija domaćih i međunarodnih novinarskih udruženja i asocijacija za ljudska prava. Novinari su održali i protest, na kome je došlo do incidenta sa policijom, koja je bila postavljena na mestu gde se održao taj skup.
XS
SM
MD
LG